Ta i bruk kalenderen – tema i desember

Ta i bruk kalenderen 

I mange år har jeg brukt kalenderen for å holde styr på avtaler og hendelser i familien vår. I tillegg har jeg alltid likt å planlegge og skrive "todo" lister. Men vet du hva? Det som sto i kalenderen ble gjort, mens det som sto på listene ble gjort når jeg "hadde tid". Det kunne derfor ta lang tid før alle punktene på listen ble gjort, og i mellomtiden hadde jeg fylt på med nye oppgaver. 

Etter at jeg startet min egen bedrift, har jeg lest mange artikler og lyttet til eksperter som virkelig er gode på å jobbe effektivt og få oppgavene gjort. Felles for disse er at de bruker kalenderen til å plotte inn oppgavene de vil ha gjort. Og det virker. De ukene jeg legger oppgavene mine inn i kalenderen, da blir de gjort. De ukene jeg ikke gjør det... Ja, da soser jeg rundt og gjør tilfeldige oppgaver her og der. 

Hvorfor er det slik? Jo, livet vårt styres av tiden. Vi har alle 24 timer i døgnet og innenfor den tiden skal vi gjøre en rekke oppgaver. Skal du til tannlegen får du et tidspunkt for oppmøte, skal du på verksted med bilen får du et klokkeslett og et estimert tidspunkt for når den er ferdig. Skal du reise med tog, buss eller fly må du forholde deg til et tidspunkt. På jobb må du forholde deg til møtetidspunkt, timeavtaler og lunsjtid. Så lenge vi har tidspunkt å forholde oss til møter vi stort sett opp og får oppgavene unna.  

Tiden styrer det vi gjør 

Se for deg din egen kalender. Jeg er sikker på at du har en, enten elektronisk eller på veggen. Hva inneholder din kalender? En helt vanlig familiekalender vil stort sett inneholde møter med andre mennesker og ting som skal skje innenfor et visst klokkeslett. Er du enig? Dette er avtaler, kamper, bursdager, møter og treningstider til barna, eller faste treningsavtaler/klasser for mor og far. Jobber du turnus vil gjerne arbeidstiden være lagt inn også. Noen legger også middagsmenyen inn i kalenderen. 

Skjønner du hvor jeg vil nå? Det er nemlig stort sett avtaler og ikke oppgaver du legger inn i kalenderen. Hvorfor gjør du det? Jo, du vil ikke glemme avtalene dine. 

Hva skjer om du legger inn noen av oppgavene fra "todo listen" din inn i kalenderen? Jo, du vil gradvis oppdage at du får gjort unna oppgavene som har stått på listen din lenge. Det som står i kalenderen blir nemlig gjort.

Men, det er viktig å forstå at bruk av kalenderen til oppgaver er en treningssak som du må øve på. Derfor har vi satt av en hel måned til å jobbe med dette. 

Tiden er noe av det viktigste for oss. Tiden styrer hva vi gjør og hva vi ikke gjør. Klarer vi å disponere tiden vår til det som er viktigst for oss, da skjer det som nesten er en magisk følelse. Vi blir effektive og får gjort mer enn vi trodde var mulig.  

Slik kan du bruke kalenderen til å få gjort unna oppgaver

Dersom du ikke er igang med sonerydding så vil jeg anbefale deg å ta en titt på "Start her". Sonerydding passer både for deg som har det veldig rotete og for deg som har det litt rotete og trenger jevnlige ryddeøkter. Hver uke rydder vi i en ny sone i hjemmet, og i løpet av en måned har vi ryddet oss gjennom hovedrommene i hjemmet vårt. I løpet av et helt år har vi vært innom alle rommene, inkludert garasje, boder og uterom. Hvorfor er sonerydding så effektivt? Jo, det står i kalenderen hvilke rom vi skal rydde i. Vi slipper å bruke tid på å prioritere, vi vet hvor vi skal begynne.

Den elektroniske kalenderen her hos Rydd bort rotet, kan du laste ned til din egen kalender. Da blir du påminnet hvilken sone vi er i, og hvor du skal rydde denne uken. Rydd bort rotet rydder hver dag i 15 minutter i den sonen vi er i. Setter du av 15 minutter i kalenderen din hver dag til rydding, er det større sjanse for at du får det gjort. I starten kan det imidlertid være smart å sette på en varsling som minner det på det. Etterhvert som du får etablert 15 minuttersryddingen, glemmer du det ikke. 

Ta i bruk kalenderen - tema i desember

Ta i bruk kalenderen - tema i desember

Listene er ikke bortkastet

Jeg er selv et listemenneske og er helt avhengig av lister for å holde styr på alle oppgavene. Det fine med lister er at du kan skrive ned alt du skal gjøre slik at du får oversikt. Deretter kan du prioritere de viktigste oppgavene og legge de inn i kalenderen. Dette er en super måte å lære seg til å skrive lister som er overkommelige.

Lister er nemlig ikke bortkastet så lenge du får gjort oppgavene du har listet opp. Et klassisk eksempel er førjulstiden. Vi lister opp x antall kakesorter vi skal bake selv, juleverksted med barna der vi skal lage, det og det og det, alle julefilmene vi skal se i adventstiden, kransene og dekorasjonene vi skal lage selv, for ikke å snakke om alt som skal være ferdig pusset opp og vasket før julefreden senker seg.... 

Har du sett programmet Sinnasnekkeren noen gang? Stort sett handler dette om mennesker som har planer og drømmer, men som gaper over for mye. Ett av spørsmålene Sinnasnekkeren stiller er om huseierne vet hvor lang tid de forskjellige oppgavene tar. De lærer å se at noen oppgaver tar 5 minutter og kan bety veldig mye for utseende i rommet. Andre oppgaver kan imidlertid ta veldig lang tid og det burde vært avklart på forhånd om dette er oppgaver som er viktig å prioritere. 

La oss igjen se på førjulstiden for å understreke betydningen av å prioritere oppgaver og ta i bruk kalenderen. Når du legger alle avtalene dine inn i kalenderen, ser du hvor mye fritid du har tilgjengelig. Nå kan du gå gjennom listen din og stiller følgende spørsmål: Hvor lang tid tar denne oppgaven og hvor viktig er den for meg og familien min?  

Sett av tid i kalenderen

Sett av tid i kalenderen til de viktigste oppgavene på listen din. Vær ærlig med deg selv. Å bake pepperkaker med barna tar mer enn 1 time... Husk å legge inn tomme felter i kalenderen din. Det er nytteløst å legge inn så mange oppgaver i kalenderen din at du ikke rekker å gå på do eller spise. Det skal være tomme felter i en kalender. Det kan oppstå uforutsette ting du må håndtere, det kan være at en oppgave tok lenger tid en du trodde osv. 

Ved å overføre oppgavene din fra listen til kalenderen får du et realistisk bilde over hva du kan rekke over. For ikke å glemme å se i kalenderen hver dag, kan du legge inn en alarm som minner deg på det. Sett alarmen på repetisjon i hele desember og du skal se at du har fått en ny "bestevenn" når nytt år starter. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Praktiske ryddetips og inspirasjon til et ryddig hjem 

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få de beste tipsene direkte i innboksen 

By signing up you agree to our terms