oktober 12

0 comments

Hold det ryddig med gode ryddevaner

By Nina Bakken Bye

oktober 12, 2021

gode ryddevaner, månedens vane, rydderutiner


Hold det ryddig med gode ryddevaner


Noe av det mest utfordrende i en ryddeprosess er å klare å holde det ryddig etter at huset er ryddet. Mange drømmer om å få noen til å komme hjem og rydde opp en gang for alle og lage gode systemer som fungerer. Det vi glemmer litt bort i entusiasmen over å endelig få ryddet opp, er at hverdagen fortsetter når ryddehjelpen har dratt. Men ikke alle vil eller har mulighet til å bruke ryddehjelp, da hender det jeg hører følgende bli sagt: "I ferien skal jeg sette av tid til å rydde opp en gang for alle". Men hva med etterpå? Rydding er en pågående aktivitet som aldri tar slutt. Hvordan skal du klare å holde det ryddig?  Løsningen er: Hold det ryddig med gode ryddevaner. 

Barna vil fortsatt leke, klesvasken skal fortsatt tas, mat skal handles inn og lages og oppvasken må tas. Vi skal fortsatt trene og skitne til skoene våre på en sølete dag, vi skal fortsatt komme hjem med impulskjøp og vi skal fortsatt arrangere bursdager, ordne til jul og dra på aktiviteter. Kort sagt, det er ikke noe som heter å rydde opp en gang for alle. Så lenge vi lever og er i aktivitet må vi rydde. Vi må derfor lage oss vaner i hverdagen som hjelper oss.

Når det er sagt er det slettes ikke bortkastet med en storopprydding om du samtidig har laget deg systemer som gjør hverdagsryddingen enklere. Men om du deretter sklir over til skippertaksrydding en gang i uken eller sjeldnere, vil du kunne oppleve at rotet igjen tar overhånd. 

I dagens innlegg skal vi se på ryddevaner og hvordan gode vaner vil hjelpe deg å holde det ryddig rundt deg. Vi skal også se litt på hvordan riktig fokus og hjelpemidler kan gi deg ekstra motivasjon til å holde på. 


Hva du bør gjøre før du begynner å rydde


Alle nye vaner tar tid å etablere. Vi må øve oss og gjøre det samme om igjen og om igjen før vi endelig kan si at vi har klart å etablere en ny vane. Noen vaner er lette å venne seg til, andre krever mer av oss. Her skal vi se litt på hvilke ryddevaner det er smart å venne seg til i før du rydder. 



1. Sett et tydelig mål 


Uten tydelige og klare ryddemål er det vanskeligere å fokusere på ryddingen og det er lettere å utsette oppgaver til senere. Det er nemlig den enkleste ting i verden å utsette oppgaver som er diffuse og som ingen helt vet hva innebærer... Særlig enkelt er det å utsette diffuse oppgaver når hverdagen tar overhånd på andre områder. 

Når du setter deg klare og tydelige ryddemål er du rustet til å holde fokus og faktisk gjennomføre ryddeoppgavene. Du vet jo hva du skal gjøre og hvordan du skal gjøre det. Da er det enklere å sette i gang og gjennomføre. 

Hvis du i tillegg har en "drøm" om hvordan hjemmet ditt skal se ut etter at du har ryddet, er det enklere å holde seg motivert underveis. Drømmen kan være konkrete planer for hva du skal bruke rommet du rydder i til, og hvordan det skal se ut etter at det er ryddet. 



2. Sett av tid til å rydde


Rydding er ikke noe som skjer uten av vi setter av tid til det. Om det så er en hel dag eller 2 minutter så må vi ta oss tid til å rydde. Når vi både har et tydelig mål og i tillegg setter av tid, da skjer det noe...  

Det er forskjell på hverdagsrydding og grunnrydding, hvor vi tar tak i det som skaper rot rundt oss. Ved å sette av tid til å rydde i dybden, skaper vi gode vaner og legger grunnlaget for en enklere hverdagsrydding. Ved å sette av tid begynner du å fokusere på ryddeoppgavene. Du forteller deg selv at det er viktig for deg å rydde. 


3. Lag og følg en ryddeplan  


Å lage og følge en ryddeplan, gjør det enklere for deg å klare å rydde jevnt og trutt i stedet for å rydde i skippertak. En ryddeplan tar bort det meste av tankearbeidet som gjerne oppstår i forkant og underveis når du rydder. En plan gjør at du kan rydde mer effektivt når du først setter i gang å rydde.

Når du lager en ryddeplan prioriterer du hvilke rom som skal ryddes, hvor du skal starte, hva du skal gjøre med tingene, når du skal rydde osv. Du gjør prioriteringene på forhånd. Det gjør det mindre sannsynlig at du utsetter ryddeoppgavene. Det er alltid enklere å rydde når du vet hva og hvordan, når du har et mål og du har satt av tid. 

Trenger du hjelp til å planlegge kan Hjemmets ryddelister være gode å ha. 



Hvordan rydde fokusert når du er i gang 


Det er vel ikke sjeldent vi opplever at fokuset kan endre seg midt under ryddingen vår. Hvem har vel ikke opplevd å begynne å rydde i et rom og like etterpå er i gang på et annet rom uten å være ferdig med det første. For ikke å snakke om e-poster og sosiale medier som plutselig ble viktig å sjekke. Dette handler om fokus og gode rydderutiner. 


1. Sorteringsbokser

 

Ta alltid med deg ryddebokser eller sorteringsbokser når du går i gang med ryddeoppgavene dine. Du kan bruke alt fra pappesker, til kurver og bokser og poser. Del de inn slik det passer deg, men sørg for at du i det minste har en til søppel og en til tingene som skal legges på plass i andre rom. Når du er ferdig kaster du posen med søppel og er ferdig med det. Deretter tar du boksen med ting som skal andre steder og legger disse på plass. 

Ryddeprosessen blir mer effektiv og det er mindre fristende å stikke av sted til et annet rom og glemme hvor du egentlig holdt på å rydde. Sorteringsbokser gjør det også enklere om du skal ta en rask opprydding over større deler av huset. 

Sorteringbokser, hvilke typer og hvordan du kan bruke dem, har et eget kapittel inne i ryddeklubben.


2. Øv deg på - "Gjør det nå" 

 

La rydding bli en positiv del av hverdagen din. Dette kan du øve deg på når du sysler med andre ting i hjemmet ditt. Hold alltid et øye med tingene dine. Er det noe du ikke liker, noe du ikke bruker, noe som egentlig bare står i veien og som du kunne tenkt deg å bli kvitt. Ta det med en gang. 

Når du skal brette og legge på plass klær og kommer over den genseren du ikke liker, den som klør og irriterer deg hver gang du tar den på. Legg den klar til å gis bort med en gang. 

Når du legger fra deg ting i trappen for å ta de med deg senere. Gjør det nå og bli ferdig med det. 

Når du forlater kaffekoppen på bordet, ta den med og sett den i oppvaskmaskinen. 

Når du er ferdig med avisene, og er på tur for å gjøre noe annet, legg de i papiravfall, ikke på bordet eller benken. 

Dette er små øvelser som gjør at du selv ikke skaper rot, men gjør noe med det. Etterhvert som du blir bedre på dette, vil du merke forandringene i hjemmet ditt 🙂  


3. Små steg


Drømmer du om gode rydderutiner er det beste du kan gjøre å starte med små steg. Litt hver dag er bedre enn ingenting. Og det er når du gjør ting igjen og igjen at det gir resultater. 

For eksempel kan 5 minutter rydding høres lite ut, men rydder du 5 minutter hver dag i 30 dager er det 150 minutter. Tenk alt du får gjort i løpet av den tiden. 

Det er lett å tenke at du må sette av mye tid og rydde i mange timer for å komme nærmere ryddemålet ditt. Men når det gjelder rydding teller hvert eneste lille steg du tar. 

Om du rydder fem timer i strekk i helga vil du nå målet ditt raskere. Men kanskje kan du ikke sette av mange timer i strekk til rydding. Eller kanskje vil du heller ikke bruke så mye tid på rydding. Da teller de små stegene. For du vil garantert finne 5 - 15 minutter ryddetid, nesten hver dag. Og når du rydder med små steg, er det også lettere å rydde regelmessig slik at rydding blir en god vane for deg. 

Når det gjelder rydding er regelmessig rydding langt mer viktig og effektiv enn intensiteten på ryddingen. De små lommene med tid du har her og der vil gi resultater. 



4. Hold fokus 


Det er lettere å holde fokus når du rydder med små steg. Du har satt av 15 minutter og vet at etterpå er du ferdig og kan gjøre det du vil. Når du setter av en hel dag, vil du kunne miste motivasjon, bli ukonsentrert, og begynne med andre ting enn det du skulle. 

Legg bort forstyrrende elementer som mobil og nettbrett. Slå av tv og nøy deg med musikk eller podcast om du må ha noe på øret. 

Det er også lettere å holde fokus når du forholder deg til en sone, område eller kategori av gangen. 

Lykke til med din ryddereise! Husk at uansett hva du velger å gjøre er det viktigste å starte. Ta det første steget. 



Bli med i ryddeklubben 


Er du i gang med din ryddereise kan det være godt å få veiledning, steg for steg oppgaver og praktiske ryddetips for å virkelig sette fart på gode ryddevaner og rutiner. Hver måned får du nye oppgaver og veiledninger som hjelper deg å sette ryddemål, lage planer og ikke minst, gjennomføre selve ryddingen. Har du lyst til å vite mer om ryddeklubben Ryddig med små steg, kan du lese mer om det her. 

 

 


Relaterte innlegg

september 15, 2021

25 ting du kan gi slipp påEr du

april 25, 2021

6 grunner til at rydding er viktigDet skal

april 1, 2021

Lær deg å gi slipp på tingJeg har