START HER 


Føler du at du rydder hele tiden? Har tingene tatt overhånd i hjemmet ditt? Eller har barna flyttet ut og du er i gang med å gjøre plass til en ny fase i livet?  


Gjennom gode hverdagsvaner, rydderutiner og grunnrydding med små steg, er du rustet til å ta grep om dette. 


Og det beste av alt, du gjør det med små steg. Litt hver dag. Det gjør at du ikke blir lei, sliten eller føler deg overveldet. Små steg gir deg resultater. 


Rot er ikke noe som har sneket seg inn i hjemmet ditt over natten. Neida, det sniker seg inn i hjemmet ditt over tid. Derfor tar det også tid å rydde. 


Når rotet tar overhånd er det lett å starte i feil ende. Det kan nesten kjennes ut som du rydder hele tiden. Du blir aldri ferdige å rydde. Det er alltid noe som ligger og slenger på feil plass. 


Dette kan løses gjennom små, men bevisste steg og gode hverdagsrutiner. Se mer om Rydd bort rotets 6 steg lenger nede på siden.

Ryddig med små steg - medlemskap hos Rydd bort rotet

ryddemetoden som ikke sliter deg ut


Med små steg og gode ryddevaner rydder du deg til et hjem som er enkelt å holde ryddig i hverdagen. 


Det finnes ingen rask løsning, du må selv gjøre jobben, men den er overkommelig, når du finner din ryddeflyt. 


Det handler om gode ryddevaner og rutiner hver dag. Det handler om å sette seg gode ryddemål og lage en realistisk plan slik at du når målet ditt. 


Det handler om å prioritere mellom alt du må, bør og har lyst til å gjøre hver dag. 


Det handler om å vite hvorfor du vil rydde og holde det ryddig rundt deg. 


Det handler om de praktiske oppgavene, hvor du begynner og at du klarer å gjennomføre. 

Rydd bort rotet

GRUNNRYDDING...


Når du grunnrydder tar du tak i tingene du ikke bruker, ting du ikke har bruk for, ting du har glemt, ting som er ødelagt, ting som ikke lenger har en funksjon for deg, og ting du tar vare på fordi... eller i tilfelle... 


Når du grunnrydder dukker du ned i kjøkkenskuffer, i garderobeskap og baderomskap. Du dukker ned i esker og bokser du har glemt innholdet i, og du åpner dører til rom du ikke har ryddet på mange år. 


Du vet, når du samler på ting må de oppbevares en plass. Jo flere ting du føler behov for å ta vare på, jo mer oppbevaringsplass må du ha. Dette gjør at det blir mindre plass til alle de tingene du faktisk bruker. 


Det blir rotete når du ikke finner plass til hverdagstingene dine.   


Når du grunnrydder kvitter du deg med alle tingene du ikke lenger har bruk for og lager et praktisk system for tingene du skal ta vare på. 


For å gjøre det enkelt kan du grunnrydde i soner, da vet du alltid hvor og når du skal gå i dybden på rotet ditt. 


Hverdagsrydding


GRUNNLEGGENDE RYDDEREGLER


1. Kast søppel 


2. Fjern alt som ikke hører hjemme i rommet du rydder i. 


3. Selg, gi bort eller gi tilbake alt du ikke har bruk for


4. Finn en fast plass til alle tingene du skal beholde

DET ER HÅP FOR ALLE ROTEKOPPER


Rydding er egentlig ganske enkelt, du må rydde opp etter deg... og du kan ikke ta vare på alt... 


For noen er dette logisk og enkelt fordi de har gode ryddevaner og rydderutiner. De tar ikke var på alt og de er kresen på hva de tar inn i hjemmet sitt. 


Dette kan du også lære, gjennom å følge Rydd bort rotet. 4 steg til en ryddig hverdag

1

Steg 1 - De daglige ryddeoppgavene

Grunnlaget for et ryddig hjem som holder seg ryddig er Rydd bort rotets 5 daglige ryddeoppgaver. Gjør disse til en vane før du starter på neste steg. Re opp sengen din, innfør 5 min rydd opp i løpet av dagen, rydd kjøkkenvasken og benken før du tar kveld, legg på plass etter deg, sjekk sjekk kalenderen - i tillegg kan du supplere med de daglige vaskeoppgavene. 

 

2

Steg 2 - De ukentlige oppgavene

Når de daglige oppgavene er på plass er det på tide å få på plass de ukentlige oppgavene som skal gjøres en eller flere ganger i uken. Sett av en fast dag til en eller flere av oppgavene eller putt dem inn når du ser det er tid og nødvendig. 

 

1. Planlegg uken - og menyen

2. 15 minutter grunnrydding i ukens sone så ofte som mulig

3. Støvsuge gulv og tepper
4. Vaske gulv
5. Vaske badet
6. Vanne blomster
7. Vaske klær - brette - legg på plass

8. Gjøre ferdig det du ikke rakk
9. Vask matskålen til kjæledyr

3

Steg 3 - Sonerydding

Nå er du klar for å gå i dybden av rotet / tingene dine. Jeg kaller det grunnrydding. Du vet, alle de stedene du gjerne utsetter til en gang du har god tid... Det som ikke er hverdagsrydding. 


Med dette ryddesystemet på plass er det slutt på utsetting. I stedet skal du rydde deg med små steg, sone for sone gjennom hjemmet ditt. Når du vet hva, hvor og når du skal rydde er det så mye enklere å faktisk gjennomføre. Små steg, en eller flere ganger i uken. 


4

Steg 4 - Månedens fokus

Dette er siste steg i Rydd bort rotet systemet. Det er nå vi samler trådene og jobber mer med gode ryddevaner og rutiner, motivasjon og energi. Det er dette som virkelig får deg til å holde på de vanene du har øvd deg på, som får deg motivert til å gjennomføre i stedet for å gi opp. 


Vi går også i dybden på de mer krevende ryddeprosjektene. De som kan ta noe tid, som kan være vanskelig å finne løsninger på, men som utvikler seg underveis. Bilder, sentimentale ting, hele rom, praktiske løsninger og så videre. 

 

Gjennom steg 1 og 2 legger du grunnlaget for ryddereisen og hverdagsryddingen din.


Gjennom steg 3 går du i dybden på tingene og rotet ditt.


Gjennom steg 4 bygger du vaner og systemer som vil skape varige endringer hverdagen din, ikke bare når det gjelder rydding, men også andre sider av livet ditt.


Alt henger sammen med alt, og med små steg hver dag vil du lykkes med ryddereisen din.

Ryddeklubb 


Med små steg og gode ryddevaner rydder du deg til et hjem som er enklere å holde ryddig i hverdagen. 


I januar 2024 åpner ryddeklubben og du kan glede deg til en steg for steg ryddereise som gir deg veiledning og tips til rydde og vaske oppgaver dag for dag, uke for uke gjennom hele året. RYDDELISTER OG JOURNALER FINNER DU I NETTBUTIKKEN 

Hjemmets ryddelister - digital planlegger for nettbrett
Hjemmets ryddelister scaled e1584995896113
Strikkejournalen 768x755 1