Start her – Rydd bort rotet

Start her - Rydd bort rotet

Start her – Rydd bort rotet

Start her – Rydd bort rotet – Føler du at du rydder hele tiden? Har tingene tatt overhånd i hjemmet ditt? Eller er du kanskje drittlei av å rydde? Opplever du at det blir rotete nesten med en gang du har ryddet? Skulle du ønske du kunne funnet metodene som holder det ryddig rundt deg?

Da er du på rett plass. Prøv våre konkrete og praktiske ryddesteg. Vårt hemmelige verktøy er at vi rydder litt hver dag, altså med små steg. Mange av oss vil gjerne rydde alt på en gang. Alt eller ingenting er det noe som heter. Er du slik? Det kan faktisk være en av årsakene til at du ikke klarer å holde det ryddig, selv om du rydder. Kanskje bruker du en hel dag i helgen på å rydde opp etter uken som gikk, i stedet for å rydde opp etter deg, litt hver dag.

Men nå kan du få hjelp til å ta grep om det som gjør at det blir rotete i hjemmet ditt, og du skal lære deg å fokusere på noen ting i gangen. Små steg… Du vil ikke tro hvor effektivt dette er før du har prøvd det ut selv.

Rot er ikke noe som kommer over natten. Rotet sniker seg inn i hjemmet vårt over tid. Vi fyller på med ting, men har gjerne litt vansker med å kvitte oss med noe annet. Derfor tar det også tid å rydde. Særlig når du ønsker å rydde deg til et system som gjør at du klarer å holde det ryddig.

Når rotet tar overhånd starter vi alt for ofte i feil ende. Det kan nesten kjennes ut som vi rydder hele tiden. At vi aldri blir ferdig å rydde. Det er alltid noe som ligger og slenger på feil plass. Skjer dette med deg, er trolig årsaken at du ikke får ryddet opp i det som skaper rotet. Nemlig tingene som ikke er i bruk, eller som ikke lenger har en funksjon for deg.

KOM I GANG

For de aller fleste rotekopper er det mulig å holde det ryddig. Men først må vi gjøre en skikkelig innsats, sette noen mål og endre på noen vaner. Det kan jeg hjelpe deg med, men først det helt grunnleggende…

BRUK RYDD BORT ROTETS TRE GRUNNREGLER NÅR DU RYDDER

  1. 1.Kast søppel – alt som er ødelagt og ikke kan repareres betegnes også som søppel. NB! Vi kildesorterer alltid.

  1. 2.Fjern alt som ikke hører til i rommet du rydder i – legg det på plass der det hører hjemme.

  1. 3.Selg eller gi bort ting du ikke har bruk for. Dette kan være ting du ikke har brukt på lenge og ting ingen andre i familien kommer til å få bruk for.

Det kan virke enkelt dette, og er det forsåvidt også. Du kan alltids starte med en gang og holde på til du ikke orker mer. Eller du kan gå litt mer systematisk til verks. Rydde litt etter litt slik at du ikke går lei eller sliter deg ut.

Det er nettopp dette vi gjør hos Rydd bort rotet. Vi går systematisk til verks, rydder med små steg og med konkrete og praktiske oppgaver. Nå kommer din første konkrete oppgave:

Meld deg på nyhetsbrevet som jeg sender ut hver søndag, og den 1. i hver måned. Her får du ferdige ryddeprosjekt du kan ta tak i hver uke. I tillegg får du en påminning om hvilken sone vi skal rydde i, du får tips om månedens tema og nye ryddeartikler på bloggen.

RYDDEMETODEN SOM IKKE SLITER DEG UT

Tanken bak ryddemetoden vår er at du med små steg skal rydde deg til et hjem som holder seg ryddig. Det gjør du ved å starte i riktig ende, nemlig med tingene som skaper rot.

I tillegg er det viktig at du har satt deg et ryddemål. Hvorfor vil du ha det ryddig? Hva endrer seg i livet ditt om du rydder og klarer å holde det ryddig rundt deg. Og hva er egentlig et ryddig hjem for deg?

Når jeg snakker om små steg, så er det 15 minutter grunnrydding hver dag. Du aner ikke hvor mye du klarer å rydde i løpet av 15 fokuserte minutter. NB! Legg merke til at jeg presiserer fokuserte minutter. Du skal vite hvor og hva du skal rydde og du skal bruke de tre grunnreglene jeg nevnte innledningsvis. Følger du denne enkle regelen vil hjemmet ditt litt etter litt bli ryddig og holde seg ryddig.

HVA ER GRUNNRYDDING

Du vil ofte høre meg snakke om grunnrydding. Det er det vi gjør når vi rydder 15 minutter hver dag i ukens sone. Grunnrydding er når vi tar tak i tingene vi ikke bruker, tingene som ikke lenger har en funksjon for oss, eller ting vi tar vare på i tilfelle eller fordi…

Når vi grunnrydder dukker vi ned i kjøkkenskuffer, inn i baderomskap og garderober. Vi åpner esker og bokser vi har glemt innholdet i og vi åpner dører til rom vi ikke har ryddet på mange år.

Du vet, når vi samler på ting må det oppbevares en plass. Jo flere ting vi føler behov for å ta vare på, jo mer oppbevaringsplass må vi ha. Dersom vi kunne kvittet oss med halvparten av alt vi ikke bruker, ville det blitt bedre plass til tingene vi faktisk bruker.

Hverdagsrotet vårt består av ting som er i bruk. Ting vi ikke setter på plass når vi er ferdige med å bruke dem. Det kan være alt fra middagskopper til aviser, hobbyting og klær etter arbeidsdagen. Ofte finner vi ikke plass til alle disse brukstingene våre, rett og slett fordi vi har for mange ting vi ønsker å ta vare på.

Når vi grunnrydder tar vi hånd om tingene som skaper rot. Tingene vi ikke lenger bruker eller har bruk for.

NÅ ER DET DIN TUR – Hvor er det smart å starte?

Helt til slutt har jeg laget en liten sjekkliste til deg. Ved å følge den er du godt i gang med å skape deg en ryddigere hverdag. Men, NB! Det nytter ikke bare å lese om dette, du må faktisk gjøre oppgavene i praksis….

  • 1. Start med å melde deg på nyhetsbrevet
  • 3. Les om sonerydding og hvordan vi deler hjemmet vårt inn i soner
  • 6. Bli med på et gratis ryddekurs hvor du tar i bruk dette i praksis – Rydd et roterom
Rydd et roterom - gratis ryddekurs

Praktiske ryddetips og inspirasjon til et ryddig hjem 

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få de beste tipsene direkte i innboksen 

By signing up you agree to our terms