Start her – Rydd bort rotet

Start her - Rydd bort rotet

Start her - Rydd bort rotet

Føler du at du rydder hele tiden? Har tingene tatt overhånd i hjemmet ditt? Eller er du kanskje drittlei av å rydde. Skulle du du ønske du fant metoden som holder det ryddig rundt deg? Start her - Rydd bort rotet. 

Mitt hemmelige verktøy er at jeg rydder litt hver dag. Med små steg. Mange av oss vil gjerne rydde alt på en gang. Alt eller ingenting er det noen som sier. Er du slik? Det kan faktisk være årsaken til at du ikke klarer å holde det ryddig, selv om du rydder. Kanskje bruker du en hel dag i helgen for å rydde opp etter uken som har gått. I stedet for å rydde opp etter deg med en gang, litt hver dag.

Nå kan du få hjelp til å ta grep om det som gjør det rotete i hjemmet ditt, og du skal lære deg å fokusere på noen ting i gangen. Små steg... Du vil ikke tro hvor effektivt det er før du har prøvd det ut selv. 

Rot er ikke noe som kommer over natten. Rot sniker seg inn i hjemmet vårt over tid. Vi fyller på med ting, men uten at vi fjerner noe annet. Derfor tar det også tid å rydde. Det blir for mange ting vi må flytte på, finne plass til, sette bort. 

Når rotet tar overhånd starter vi alt for ofte i feil ende. Det kan nesten kjennes ut som vi rydder hele tiden. Vi blir aldri ferdige å rydde. Det er alltid noe som ligger og slenger på feil plass. Skjer dette med deg tar du sannsynligvis tak i feil ende, du rydder ikke i det som skaper rotet. Nemlig tingene som ikke er i bruk, eller som ikke har en funksjon. 

Grunnleggende rydderegler

1. Kast søppel 

2. Fjern alt som ikke hører hjemme i rommet du rydder i. 

3. Selg eller gi bort alt du ikke har bruk for

4. Finn en fast plass til alle tingene du skal beholde

Det er håp for alle rotekopper

Det kan virke logisk og enkelt dette. Det er bare å sette i gang og gjøre disse trinnene, så lenge du orker... 

Eller du kan velge å gå systematisk til verks, med små steg slik vi gjør hos Rydd bort rotet. Fokusere på noen få oppgaver i gangen, jobbe med konkrete ryddeoppgaver. 

Ryddemetoden som ikke sliter deg ut

Tanken bak ryddemetoden vår er at du med små steg skal rydde deg til et hjem som holder seg ryddig. Det gjør seg ikke selv, du må gjøre jobben, men den er overkommelig, når du starter i riktig ende. Du må starte med tingene som skaper rotet i hjemmet ditt. 

Det aller viktigste er å sette et ryddemål. Hva vil du oppnå med ryddingen din? Hos Rydd bort rotet er ryddeplanen viktig, det er den som forteller oss hva vi skal prioritere, hvor vi skal rydde og når. Når vi har satt oss et ryddemål vi vet vi kan nå, et mål vi gleder oss til å nå, da er det enklere å motivere seg for ryddejobben. 

Når du har bestemt deg for at du vil rydde kan det være lurt å tenke på følgende: Hvorfor er det viktig for deg å rydde? Hva vil endre seg når du har det ryddig rundt deg? Og hva er egentlig et ryddig hjem for deg? 

Grunnrydding - hva er det? 

Når vi grunnrydder tar vi tak i tingene vi ikke bruker, ting vi ikke har bruk for, ting vi har glemt, ting som er ødelagt, ting som ikke lenger har en funksjon for oss, og ting vi tar vare på fordi... eller i tilfelle... 

Når vi grunnrydder dukker vi ned i kjøkkenskuffer, i garderobeskap og baderomskap. Vi dukker ned i esker og bokser vi har glemt innholdet i, og vi åpner dører til rom vi ikke har ryddet på mange år. 

Du vet, når vi samler på ting må de oppbevares en plass. Jo flere ting vi føler behov for å ta vare på, jo mer oppbevaringsplass må vi ha. Det blir til slutt en rotete sirkel det er vanskelig å komme ut av. Dersom vi kunne kvittet oss med halvparten av alt vi ikke bruker, ville det blitt god plass til tingene vi faktisk bruker. 

Hverdagsrotet vårt består av ting som er i bruk. Det blir rotete når vi ikke setter disse tingene på plass etter bruk. Det kan være alt fra middagskopper til aviser, hobbyting og blomstervaser, klær og sportsutstyr. Rotet oppstår når vi utsetter å sette tingene på plass, eller når det ikke finnes en plass fordi vi har så mange ting vi vil ta vare på. 

Når vi grunnrydder kvitter vi oss med alle tingene vi ikke lenger har bruk for og lager et praktisk system for tingene vi skal ta vare på. 

Slik kommer du i gang

1.

Meld deg på nyhetsbrevet fra Rydd bort rotet. Det sendes ut stort sett hver søndag og minner deg på hvilken sone vi skal rydde i, og noen praktiske ryddetips til sonen vi skal rydde i, videre får du en link til ukens ryddeprosjekt og litt andre ryddeoppdateringer. 

2.

Hvordan sette meningsfulle ryddemål som motiverer deg er en artikkel jeg vil anbefale deg å lese med en gang. Mål som gjør deg glad er mye morsommere enn mål som virker uoppnåelig og som du gruer deg til å jobbe med. 

3.

Nå er du klar for å lære mer om sonerydding. Vår ryddemetode er basert på å grunnrydde i soner. Les om de fem sonene vi har delt inn hjemmet vårt i. I løpet av en måned har vi ryddet i alle sonene, i løpet av et år har vi ryddet oss gjennom hele hjemmet vårt. 

4.

15 minutter grunnrydding hver dag - derfor er det smart. Når vi sonerydder grunnrydder vi 15 minutter hver dag. Når vi rydder ukens ryddeprosjekt rydder vi opp til 15 minutter de dagene vi rydder.  Det er helt utrolig hvor mye vi får gjort på 15 minutter når vi fokuserer og vet hva vi skal rydde. 

5.

Månedens tema eller rutine/vane. Hver måned har vi fokus på et nytt tema. Disse er nøye plukket ut med tanke på den årstiden vi er inne i og vil bidra til å hjelpe oss med å gi oss gode ryddevaner. Vi bruker ca. 1 måned til å innarbeide en ny vane, prøv det ut du også. 

6.

 Ukens ryddeprosjekt - 52 uker med forskjellige ryddeprosjekt. Ikke fall for fristelsen til å hive deg over mange av de ukene som har passert. Hopp inn akkurat i den uken vi er nå og bli med framover. Vi kommer tilbake til de andre ukene igjen. Husk, små steg... 

7.

10 steder du bør rydde hver dag - inkludert gratis sjekkliste. Last ned sjekklisten og sett deg som mål å gjøre en ny ting hver måned inntil du har vent deg til å gjøre alle oppgavene hver dag. 

Vi har egen nettbutikk 

Hjemmets ryddelister - nå dine mål