Skap gode vaner og rutiner i hverdagen – månedens tema

Skap gode vaner og rutiner i hverdagen - månedens tema

Gode vaner og rutiner kan gjøre hverdagen din både enklere, mindre stressende og mer effektiv. Hvem har vel ikke lett etter nøklene når de står på farta og skal avsted. Stresset bygger seg opp, pulsen øker og plutselig er du sent ute. Ved å finne en fast plass til nøklene og samtidig jobbe med deg selv slik at du alltid legger de på denne plassen når du kommer hjem, har du skapt en vane som hjelper deg i hverdagen. 

Det er ikke nødvendigvis slik at du må snu opp ned på alt du gjør når du skal skape en bedre hverdag for deg selv. Det kan være enkle små ting i hverdagen som kan justeres og gi deg både bedre tid og mindre stress. Det hele handler om finne de tingene som skaper stress og uro i din hverdag. Det kan være alt fra rot og lite oversikt over tingene i hjemmet ditt, til feil bruk og prioritering av tiden din. 

Hos Rydd bort rotet har vi 12 vaner og rutiner vi jobber med. En for hver måned. Temaene er valgt ut med tanke på å skape gode rutiner i hverdagen for å nå målet om et ryddigere hjem og en god og mindre stressende hverdag. 

Hvordan lærer vi oss en vane/rutine

En vane eller rutine er noe du gjør nesten automatisk. Du bruker ikke lang tid på å komme i gang, fordi du vet hvorfor og hvordan du gjør det.
Ta for eksempel tannpussing. Da du var liten ble du opplært til å pusse tennene. Du ble vist hvordan du skulle gjøre det og du ble fortalt hvorfor. Du jobbet nok med dette en stund, kanskje måtte noen minne deg på tannpussen, ja kanskje til og med mase på deg for at du skulle gjøre det. I dag vil jeg tro at selve tannpussen er noe du bare gjør. Det har blitt en vane for deg å pusse tennene.

Bruk av tanntråd derimot, det er noe mange av oss bruker i dagene før et tannlegebesøk, og i dagene etterpå. Hvorfor, jo fordi vi vet at tannlegen kommer til å bemerke at vi ikke har brukt den godt nok. Tannlegens "pålegg" om å bruke tanntråd oftere, følger med oss noen dager etter besøket, men stort sett ikke lenge nok til at det er blitt en vane eller rutine for oss. Dersom tannlegen hver uke hadde sendt oss en påminning og mast litt på oss, da hadde det vært enklere å venne seg til å bruke tanntråd daglig.

Skap gode vaner og rutiner - månedens tema

Skap gode vaner og rutiner - månedens tema

Men hvordan kan vi bringe tannpuss over til husarbeid? Jo, det er ikke så vanskelig. Begynner du å øve på å rydde opp etter deg hver gang du har dratt noe utover, da blir dette en vane etterhvert. Det som gjør det vanskelig, er at mange av oss ikke er blitt oppdratt fra vi var små til å rydde opp etter oss. En annen årsak er at mange som faktisk har blitt oppdratt til dette, ikke klarer eller ønsker å ta det med seg videre. Kanskje ble husarbeid brukt som straff, og da kan det være veldig vanskelig å finne tilbake til gleden over å rydde i voksen alder.

Mange av oss er nok rett og slett litt late, eller vi lider av utsettelse-syndromet. Det finnes alltid en unnskyldning for å utsette ting. Det finnes alltid en unnskyldning for å unngå å gjøre en ting. De eneste gangene mange av oss finner på en unnskyldning for å vaske eller rydde hus, er når vi leser til eksamen, eller er satt til å gjøre andre oppgaver som vi ikke klarer å fokusere på. Da blir plutselig husvasken et kjært avbrekk. Kjenner du deg igjen? Hvorfor skal det være så vanskelig for mange av oss å lære gode hverdagsrutiner som faktisk gjør hverdagen enklere og bedre for oss? 

Svaret for mange er at det er vanskelig å komme igang. Vi vet at vi burde endre noen av vanene våre, vi vet at vi burde prioritere annerledes, vi vet at vi burde rydde, vi vet.... Men, vi synes det er vanskelig å komme i gang, og kommer vi i gang vet vi ikke alltid hvor vi skal starte. 

Lær gode vaner og rutiner med litt hjelp 

Skap gode vaner og rutiner - månedens tema

Skap gode vaner og rutiner - månedens tema

Du visste kanskje at det tar i gjennomsnitt 21 dager å implementere en vane/rutine? Det er forsket på temaet og avhengig av hvilken type vane det er snakk om, tar det altså i gjennomsnitt 21 dager å venne seg til en ny rutine. Det betyr at noen vaner tar det selvsagt kortere tid å venne seg til, og andre lengre tid. Derfor skal vi nå begynne å jobbe med månedlig rutiner som hjelper deg fra kaos til orden i hverdagen.

Rydd bort rotets 12 månedlige vaner og rutiner er nøye utvalgt med tanke på å gjøre hverdagen enklere og mindre stressende. Når du har oversikt og kontroll senkes stressnivået selv om du har mye å gjøre. Du blir flinkere til å prioritere og det blir enklere å akseptere at du ikke rekker over, eller klarer alt.

I tillegg er disse 12 vanene valgt ut for å hjelpe deg som ikke kommer i gang, men som har tid. Du vet bare ikke hvordan du skal komme igang eller hvor du skal starte.

Når du skal lære deg en ny rutine er det viktig at du vet hvorfor.  Hvorfor skal du rydde opp etter deg, hvorfor skal nøklene ha en fast plass, hvorfor skal du legge ut klær kvelden i forveien, hvorfor er det lurt å planlegge og så videre. Når du har et mål og en mening med det du gjør, da er det enklere å fokusere på denne oppgaven og faktisk jobbe med den. 

Hos Rydd bort rotet har vi stor tro på at litt hjelp og et vennlig puff i riktig retning er det som skal til. Dersom vi forplikter oss til å jobbe med en oppgave, er det enklere å gjennomføre. I utgangspunktet legger vi til rette for at du skal kunne følge månedens tema på egen hånd. I løpet av 2019 vil vi imidlertid legge opp til personlig oppfølging for deg som trenger tidsfrister, konkrete oppgaver og noen utenfor å forholde deg til.

Månedens tema - oversikt

Det er ikke tilfeldig hvilke temaer vi jobber med her hos oss. Hvert tema er valgt ut med tanke på hvilke rutiner som hjelper oss til et ryddig hus som holder seg ryddig og en mindre stressende hverdag. Temaene er fordelt utover året med tanke på hvilket fokus vi gjerne har i de ulike årstidene. Men, legg merke til temaet for juli... Fysisk aktivitet. Det er valgt med omhu fordi vi må ha overskudd for å holde huset i orden, jobbe og mestre hverdagen. Temaet er lagt til juli fordi dette er en måned veldig mange reduserer aktivitetsnivået. Det er jo ferie og da skal vi slappe av. Vi ønsker å slå et slag for hverdagsaktiviteten også i ferien, rett og slett fordi det gir mye overskudd. 

Hvis du er kjent med årshjul, vil du legge merke til at vi benytter oss av det her hos oss. Hver måned har sitt eget tema, og etter et år er vi tilbake til samme tema og går i gang igjen. Selv om vi har hovedfokus på et nytt tema hver måned og det er et år igjen til neste gang, slipper vi ikke taket i det. Alle temaene henger nemlig nøye sammen med soneryddingen vår, og hvordan vi skal klare å komme i gang med rydding, prioritere rydding, planlegge, sette oss mål osv. ​

Slik holder du deg oppdatert

Hver søndag sender jeg ut et nyhetsbrev hvor jeg minner om hvilken sone vi skal rydde i påfølgende uke. I tillegg får du ukens ryddeoppgave til den aktuelle sonen og artikler eller tips om månedens tema. Den 1. i hver måned sender jeg også ut et nyhetsbrev hvor månedens tema har hovedfokus. 

Du kan selv velge om du vil melde deg på nyhetsbrevet eller om du vil titte innom her hver uke.

Fordelen med nyhetsbrevet er at det dukker opp i innboksen din uten at du trenger gjøre noe ekstra. Da vil du automatisk få en påminning om månedens tema og nye artikler som passer til temaet.

Jeg vil derfor anbefale deg at du melder deg på med en gang. Gjør det til en vane og åpne alle epostene. Da er du godt i gang med å nå målet ditt. Du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet.