februar 25

0 comments

Rydd opp etter deg – tema i februar

By Nina Bakken Bye

februar 25, 2019

månedens vane, Rydd opp etter deg

Rydd opp etter deg - tema i februar


Rydd opp etter deg, med en gang. Du vil ikke tro hvor mye tid du sparer på å rydde opp etter deg med en gang, i stedet for å utsette. 

Kjenner du uttrykket "Mange bekker små, gjør en stor å "?  Det er nettopp det som skjer dersom du gjentatte ganger utsetter å rydde opp etter deg. Det enkleste i verden er å tenke, "det rydder jeg litt senere".

Noen ganger tenker du kanskje ikke tanken en gang. Du bare forlater treningsbagen i gangen, kaffekoppen på bordet, reklamen i en haug på benken eller bordet, genseren over en stolrygg, middagskoppene i en skitten haug på benken. Det er blitt en vane at du utsetter til senere. 

Resultatet er selvfølgelig at det blir rotete rundt deg. Tar du en ting fra sin faste plass uten å sette den tilbake, da blir det rot når du gjør dette med mange nok ting. Har du familie som gjør akkurat det samme som deg? Ok, da skjønner du hva jeg vil fram til. 

Visste du forresten at dette med å ikke rydde opp etter seg kan være et stort irritasjonsmoment for den du bor sammen med? Spesielt dersom han eller hun er flink til å rydde opp etter seg. I mange familier er nettopp rot årsaken til krangler og ufred, det er synd, ettersom det er fullt mulig å gjøre noe med rotet. 


Slik kommer du i gang

Det er alltid enkelt å tenke at du ikke trenger nye rutiner, det fungerer greit slik du har det.

"Dessuten, hvis jeg virkelig vil, er det jo bare å begynne, men ikke i dag altså... Det er litt travelt akkurat nå, men senere, når jeg har fått unna det og det, da blir det roligere. Da skal jeg begynne."

Kjenner du deg igjen? Det er dette som kalles utsettelsessyndromet. Du har hele tiden en unnskyldning til ikke å komme i gang. Slik kan det også være med trening eller et vanskelig mønster på en strikkeoppskrift. Men i dag skal du begynne å rydde opp etter deg og her er noen tips for å komme i gang. 

  1. 1.Du trenger ikke fortelle det til noen andre enn deg selv. Begynn med å si til deg selv at dette er viktig for deg. Dette vil gjøre hverdagen din både bedre og enklere.

  2. 2.Trenger du hjelp til å huske, kan du finne fram noen post it lapper og skriv på: Rydd opp med en gang. Heng lappene på steder de vil være synlige for deg. I yttergangen, på kjøkkenskapet, på nattbordet eller stolen du vanligvis slenger fra deg klær. På kontorpulten, hobbybordet, spisebordet, ja, rett og slett steder der du vanligvis setter igjen tingene dine uten å rydde. 

  3. 3. Start med enkle ting, som å ta med deg kaffekoppen når du forlater godstolen eller sofaen. Heng opp jakken din når du kommer inn ytterdøren, sett på plass sko, og legg på plass nøkler, hansker, skjerf og lue. Det tar deg to minutter og du slipper å lete når du skal ut igjen. Har du barn kan du gjøre det til en lek. Barn elsker å fikse ting og konkurrere. Hvem blir først til å henge opp jakken sin og sette skoene på plass. 
  1. 4. Hold fokus. Jo oftere du tenker "Rydd opp med en gang", jo enklere blir det å huske og faktisk gjøre det. Noen ganger glipper det, og noen ganger må du faktisk utsette fordi det skjer noe du må ta deg av umiddelbart. 
  •  

Konsentrer deg om hverdagsrotet


Når du nå skal lære deg vanen med å rydde opp etter deg med en gang, er det smart å fokusere på hverdagsrotet. Ikke start med rotet som har hopet seg opp over tid. Det tar vi oss av i forbindelse med soneryddingen og ryddeutfordringene. Du skal kun konsentrere deg om de tingene du trekker utover i dag. Her er noen eksempler på rot som oppstår hver dag og som du bør gripe fatt i. 

Når frokosten er ferdig og matpakkene er klare, setter du mat i kjøleskapet, skitne kopper i oppvaskmaskinen og tørker av bord og benk. Nå blir det godt å komme hjem. Overfylte søppelbøtter? Ta med deg det du klarer på tur ut. 

Heng opp yttertøy, tøm treningsbager og plukk fram matbokser og flasker når du kommer inn døra. La barna ta del i disse rutinene fra de er små. Dette er gode ryddevaner å ta med seg videre i livet. Er ungene store, kan du involvere dem i de nye rutinene når du har fått dine på plass. 

Ha en fast plass til nøkler, vesker, reflekser ol. og legg det på plass med en gang. 

Kast reklame og aviser med en gang du er ferdig. Bla gjennom reklamen mens du lager middag eller lignende og kast. Bestill lapp med nei takk til uadressert reklame, og du slipper unna med den reklamen som ligger inne i alle avisene. 

Har du en hobby som er plasskrevende? Scrapping, bulletjournaling, sy, snekre, strikke? Sørg for å ha gode bokser, hyller, kasser ol. hvor du raskt kan rydde unna når du er ferdig med dagens prosjekt. Ingenting er som å gå igang med et kreativt prosjekt når det er ryddig og oversiktelig rundt deg. 


No results have been returned for your Query. Please edit the query for content to display.