Vår ryddemetode – Rydd bort rotet

“Maybe the life you´ve always wanted, is burried under everything you own .”

Joshua Becker

Vår ryddemetode - Rydd bort rotet

Det finnes mange måter å rydde på. Noen vil fungere perfekt for deg og ditt hjem, andre ikke. Rydd bort rotets ryddemetode er enkel og logisk. Det kan nesten føles som om vi ikke bruker tid på rydding, men resultatene forteller noe annet. Vi rydder litt hver dag og resultatet er at hjemmet vårt holder seg ryddig. Hvordan er dette mulig? Bli kjent med vår ryddemetode - Rydd bort rotet. 

1. Vi har et mål 

Vi starter alltid ryddeprosessen med et mål. 

Hvorfor vil du rydde? Hva vil du oppnå? Hvordan vil du føle deg når du har nådd ryddemålet ditt? Hva er drømmen din? Det er lov å drømme når du setter deg mål, men husk at de skal være realistiske. 

Sett deg et ryddemål som det kribler i kroppen å nå fram til. Sett deg et mål som skaper forventninger og gjør det morsomt å gjennomføre. 

Sett deg mål som motiverer

Planlegg ukens rydde- og vaskeoppgaver

2. Vi har en plan

Før vi begynner å rydde legger vi en plan for hvor vi skal rydde, hva vi skal rydde og hvor lang tid vi har til rådighet.  Når vi planlegger prioriterer vi. I stedet for å gå rundt og rydde litt på impuls har vi en plan på hvordan vi skal nå det målet vi har satt oss. Det gjør det også lettere å kvitte oss med ting vi ikke har bruk for.  

3. Vi har fokus på soner 

Hver uke fokuserer vi på en sone i huset vårt hvor vi fokuserer på grunnrydding. I løpet av en måned har vi vært innom alle hovedrommene i huset vårt, samt noen ekstra rom du velger selv. I løpet av et helt år har vi ryddet oss gjennom huset vårt flere ganger.

For mange har dette ført til et ryddig hus, færre ting, alle tingene har faste plasser, økonomien er blitt bedre, bedre tid til hobbyer og ting du har lyst til å gjøre. Vi deler huset vårt inn i 5 forskjellige soner som du kan lese mer om her.

Sonerydding

4. Grunnrydding og hverdagsrydding

Når du sonerydder er det grunnryddingen som er viktig. Dette er ryddingen du foretar deg når du kvitter deg med alt av søppel, ting du ikke har bruk for og ting som ikke lenger betyr noe for deg. Grunnrydding er når du finner en fast plass til alle tingene dine, slik at du aldri er i tvil om hvor de hører hjemme. Når huset ditt er ferdig grunnryddet, vil du oppleve en helt annen hverdag. Du sitter igjen med ting du har bruk for og som betyr noe for deg. Dette vil gjøre det langt enklere og raskere å håndtere hverdagsryddingen. Ved å jobbe deg gjennom sone for sone, 15 minutter hver dag, tar du grep om det som ofte er årsaken til rotet, nemlig alle tingene du ikke har bruk for og som tar opp verdifull plass.

Hverdagsrydding er de daglige oppgavene du gjør for å holde orden. Vaske kopper etter måltid, ta ut av oppvaskmaskinen, tørke av kjøkkenbenken, sette på klesvask, tørke, brette og legge på plass klær. Rydde på lekerom, holde styr på kontoret, soverommet, stua og lignende. Når tingene har sin faste plass, trenger du aldri bruke tid på å finne plass til tingene. Du vet hvor alt skal og kan rydde unna effektivt.

5. Gode ryddevaner

Hverdagsryddingen går raskere unna med gode rutiner og vaner. Hver måned fokuserer vi på en fast vane og rutine som hjelper deg til en god og ryddig hverdag. I stedet for å utsette oppgaver, gjør du de med en gang, så lenge de er innenfor en tidsramme som passer resten av dagen din.

Du lærer deg å planlegge i stedet for å ta alt på sparket. Du lærer deg å sette mål som er oppnåelige og riktige for deg og dine. Du lærer å bli bevist hvor mye du faktisk kan få gjort på 5 minutter og 15 minutter. Gode ryddevaner og rutiner kan utgjøre en enorm forskjell på hverdagen din.

Hjem – Rydd bort rotet med små steg

6. Små steg

Vi rydder med små steg. Alt fra 5 minutter til 30 minutter grunnrydding hver dag. I tillegg kommer hverdagsryddingen. Men husk... Jo flinkere du blir til å grunnrydde, jo mindre hverdagsrot blir det. 

Når det du bruker hver dag har en fast plass. Når du rydder opp etter deg i stedet for å utsette. Når du fokuserer effektivt på ryddingen der og da. Når du vet hvor du skal rydde og hvorfor, da gjenvinner du kontrollen. 


La deg inspirere av disse blogginnleggene januar 19, 2021

Rydde eller organisere - hva er forskjellen? Du


januar 5, 2021

Insert Image Hvor skal du begynne å rydde? 


oktober 30, 2020

Organiser fargebøker, papir og notatbøkene dine Hva er