Sonerydding – holder huset ryddig

Sonerydding - holder huset ryddig - små steg hver dagHusarbeid og rydding kan i perioder være en overveldende oppgave. Hvem har vel ikke satt av en hel dag, ja kanskje en hel helg eller deler av ferien, for å rydde hele huset skikkelig. Etterpå er vi strålende fornøyd, før hverdagen igjen tar overhånd og rotet plutselig er tilbake. 

Utfordringen med skippertakrydding, er at vi ikke får tatt skikkelig tak i det som er hovedproblemet med rotet. Nemlig det vi kaller grunnrotet. Grunnrotet er ting vi ikke lenger bruker, ting vi har glemt vi har, ting vi samler på og ikke klarer kaste og ting vi ikke har oversikt over. Dette er ting som tar opp verdifull oppbevaringsplass i skuffer og skap, og som gjør hverdagsryddingen vår utfordrende. 

I verste fall ender hjemmet vårt opp som en stor oppbevaringsboks for ting. Da blir det lite plass igjen til menneskene som bor der. Er du i tvil om hvilket rot du har hjemme hos deg selv? Her kan du lese om de 6 vanligste formene for rot.

Hos Rydd bort rotet har vi gjort det til en vane å grunnrydde litt hver dag. Vår løsning er små steg hver dag, med fokus på fem forskjellige soner i løpet av en måned. Når det er sagt er det ingenting i veien for å sette av tid til skikkelig grunnrydding en dag du har ekstra god tid. Det kan gi en kickstart på ryddeprosjektet ditt og det kan også hjelpe deg til å holde deg motivert til å rydde litt hver dag. Trenger du hjelp til en slik kickstart, vil vi i løpet av 2019 komme lansere flere utfordringer du kan delta i. De passer perfekt når det er enkeltområder i huset du vil ta ekstra tak i. 

Slik fungerer sonerydding

Med sonerydding bruker du ikke hele dagen på å rydde. I stedet jobber du deg med små steg gjennom huset. Hver uke har sitt fokusområde slik at du kan konsentrere deg om ett område av gangen. I løpet av en måned har vi vært innom de viktigste rommene i hjemmet vårt. Så begynner vi forfra igjen.

Sonerydding fungerer slik at du hver dag bruker ca. 15 minutter på grunnrydding i den sonen vi er i akkurat nå. Årsaken til at vi ikke bruker mer tid enn dette er at du i tillegg skal ta deg av hverdagsoppgavene. Sakte men sikkert vil du oppleve at hverdagsryddingen tar mindre tid. Dette skjer fordi du fjerner årsaken til rotet og rydder plass til tingene du bruker daglig. Klarer du å opparbeide deg daglige rydderutiner, vil du oppleve at du blir flinkere til å sette tingene på plass med en gang. På den måten unngår du at det blir rotete rundt deg.

Men hva med barna og resten av familien? Barn og tenåringer må lære å rydde. Selv om noen er mer systematisk enn andre, er det ingen som er født med kunnskapen om å rydde. Det må øves og læres og foreldre er de beste lærermestrene. Det nytter ikke å kjefte og smelle over tenåringens rotete rom, dersom han aldri har lært hvordan han skal rydde. Den beste metoden for å få barn og ungdom til å rydde er å lære dem gode ryddevaner, og da må du starte med deg selv. 

​Er sonerydding noe for deg? 

Synes du det er vanskelig å bestemme deg for hvor du skal begynne å rydde? Synes du det er vanskelig å komme i gang, eller er dagene dine fylt til randen av andre ting slik at du nesten ikke rekker å rydde. Da er sonerydding noe for deg. 

Her hos Rydd bort rotet setter vi deg i gang med tips og veileding slik at det blir enklere å vite hvor du skal begynne. Ettersom vi jobber i soner kan du hoppe inn i dag og jobbe med denne ukens oppgaver. Oppgavene som var i forrige uke skal du ikke tenke på, vi kommer alltid tilbake til de tidligere sonene. Det aller viktigste er at du jobber med små steg hver dag for ikke å gå lei. ​Er 15 minutter for mye for deg hver dag? Da kan du starte med 5 minutter. Uansett hvor travelt du har det, vil det alltid være mulig å prioritere 5 - 10 - 15 minutter til rydding hver dag. Det handler om hvilke prioriteringer du ønsker å gjøre.

I løpet av en måned fordeler sonene seg slik: 

Sone 1: Fra den 1. i måneden til søndag
Sone 2: Første hele uke
Sone 3. Andre hele uke
Sone 4. Tredje hele uke
Sone 5. Fra mandag til den 1. i neste måned.

Savner du barnerommet, ekstrabadet, boden, garasjen eller andre rom? Disse blir også tatt hånd om, gjennom et valgfritt ekstra rom og ryddeutfordringer som skal settes i gang i løpet av 2019. 

Er du klar? Da kan du starte med å ta en titt i eventskalenderen som du finner her, for å se hvilken sone vi jobber i nå. Meld deg gjerne på nyhetsbrevet slik at du hver søndag får en epost over neste ukes oppgaver, linker til nyttige blogginnlegg og tips om hvordan du kan jobbe med månedens tema.