15 minutter rydding hver dag – derfor er det smart

15 minutter rydding hver dag – derfor er det smart

15 minutter rydding hver dag er smart fordi det gjør hjemmet ditt ryddig og holder det ryddig.  Du kan faktisk klare nesten hva som helst i løpet av 15 minutter. Jeg skal forklare mer.

Hver eneste dag omgir vi oss med ting i hjemmet vårt vi må forholde oss til. Det kan være ting som står i veien for oss, ting som er nyttige for oss, ting vi elsker, ting vi ikke finner,ting vi ikke liker, ting som bare er der, ting som er søppel og ting vi ikke aner funksjonen av. Summen av alle disse tingene = rot. 

Hver døgn har 24 timer. Vi fyller døgnet med søvn, måltider, jobb, familie, trening, underholdning, hvile, hobbyer, shopping, venner og det mest nødvendige av husarbeid. Timeplanen er full = det blir ikke tid til daglig rydding. 

Vi vet alle at rot i hjemmet vårt kan føre til stress, fortvilelse, oppgitthet, frustrasjon, sinne, krangling og flauhet over hjemmet vårt. Vi vet også at følelsen av et rent og ryddig hjem er en utrolig god opplevelse. Det fører til mindre stress og mer tid til overs. 

?

Hvorfor er det så vanskelig å prioritere tid til rydding? Her er noen utsagn fra helt vanlige hverdagsmennesker:

Rydding er kjedelig. 

Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. 

Jeg rydder litt her og litt der, men det vises jo ikke. 

Jeg er lei av å rydde hele tiden, jeg føler det aldri tar slutt.

Det går mye raskere om jeg samler opp og tar alt på en gang. 

Vi er en aktiv familie som trener og jobber mye, vi har ikke tid til rydding i det daglige. 

Jeg blir sliten av rotet, jeg har ikke ork og energi til å komme i gang. 

Jeg tåler litt rot, det skal vises at det bor noen her.

Hybelkaniner har da aldri skadet noen. 

Jeg skal rydde til helga når jeg har bedre tid. 

Jeg har tatt fri på torsdag, da skal jeg rydde hele huset. 

Jeg vil gjøre det skikkelig og da tar det tid, tid jeg ikke har. 

Vi vil prioritere venner, måltider og ha det gøy sammen, det blir ikke tid til rydding hver dag. 

Jeg har så mange ting jeg vil beholde, det er ikke plass til alt. Dette går meg over hodet. 

Jeg tror du vil kjenne deg igjen i et eller flere av utsagnene. Det er helt normalt. Bak alle disse ordene ligger det som regel et ønske om å ha det ryddig og organisert rundt seg. Vi vet at vi får det bedre om det er ryddig rundt oss, men vi bruker likevel krefter på å forsvare oss, unnskylde oss overfor andre og oss selv, om hvorfor det er så rotete rundt oss.


Hvordan kan 15 minutter med rydding bidra til et ryddig hjem? 

 • Du etablerer en vane hvor det blir naturlig for deg å rydde 15 minutter hver dag i stedet for å utsette eller samle opp. På sikt vil dette ikke bare rydde hjemmet ditt, men også holde det ryddig. 

 • Ved å følge Rydd bort rotets sonerydde kalender, vil du ved hjelp av 15 minutter hver dag få tatt tak i “grunnryddingen”. Dette er blant annet rotet som ligger i skuffer og skap, søppel og ting vi ikke lenger har bruk for. Når vi litt etter litt kvitter oss med disse tingene, vil det bli plass til de tingene vi virkelig har bruk for og liker. Når det er plass til tingene våre, og alt har en fast plass, da kan vi klare å holde det ryddig. 

 • Du vil oppleve at du etterhvert blir mer kritisk til hva du trekker inn i hjemmet ditt. Når du rydder med fokus hver dag, får du et annet forhold til tingene dine, enn når du rydder kun overflatene og det som synes. 

 • Du vil oppleve at det blir enklere å rydde opp etter deg med en gang enn å utsette det. Rot avler rot, det er enklere å slenge fra seg tingene sine på et allerede overfylt spisebord, enn på et som er rent og ryddig. 

 • Du vil oppdage at du får gjort utrolig mye i løpet av 15 minutter. Og du vil også etterhvert oppdage at to minutter målrettet rydding, kan gjøre underverker. 


Hvordan skal du klare 15 minutter hver dag?

 • Ved å følge Rydd bort rotets sonerydding uke for uke, vet du alltid hvilken sone av huset du skal rydde i. I tillegg får du to-tre praktiske ryddetips hver uke for å sette deg i gang. 

 • Du kan dele opp 15 minutter i mindre intervaller. Bruk 5 minutter morgen, 5 minutter ettermiddag og 5 minutter kveld om det passer bedre. 

 • Du må prioritere rydding. Du må bestemme deg for at du skal rydde. Hvilke andre oppgaver har du i dag som hindre deg i å rydde? Hva med sosiale medier? Prioriterer du det foran rydding? Hva er viktigst for deg? Kanskje kan du bruke sosiale medier, strikketøyet, eller den spennende boka som en premie etter at du har ryddet effektivt i 15 minutter.

 • Du må huske at du skal rydde. Sett gjerne på en alarm på mobilen din eller legg det i kalenderen slik at du ikke glemmer det.

 • Du må prøve det. Uten å ha prøvd vet du ikke om det fungerer. Og når du prøver, må du gjøre det helhjertet. Ingen ryddemetoder vil fungere dersom du ikke ønsker at de skal fungere.

 • Du må ha et mål og en mening med det du skal gjøre. 


Vi kan hjelpe deg i gang

Rydd bort rotet sin visjon er å hjelpe flest mulig til å finne en form for rydding som passer deg og din familie. Følg våre ukentlige ryddesoner, praktiske ryddetips og de månedlige rutinene vi jobber med. Med små steg hver dag er du i gang med din ferd mot et ryddig hjem som holder seg ryddig. Meld deg på nyhetsbrevet vårt eller ta en titt innom her jevnlig. Du kan også holde deg oppdatert inne i facebookgruppen vår. Men aller først.... Les: "Start her".

Her finner du flere tips

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Praktiske ryddetips og inspirasjon til et ryddig hjem 

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få de beste tipsene direkte i innboksen 

By signing up you agree to our terms