mars 27

0 comments

Morgenrutiner – månedens tema i april

By Nina Bakken Bye

mars 27, 2019



Morgenrutiner - Månedens tema 


En god start på dagen gjør også resten av dagen god. Kanskje er det en klisje, men du har sikkert opplevd det du også. Hvordan enkelte morgener bare flyter av sted helt perfekt. 

Vi kan nok også være enige om at en god start på dagen gir mer energi, mindre stress og bedre humør. Og når vi føler oss vel, da får vi gjort mer og vi tåler mer. 

Vi hører ofte om mennesker som har faste morgenrutiner de er avhengige av. Trening, sunn frokost og faste oppgaver som planlegging, lesing av aviser/bøker, meditasjon og gjøre små oppgaver som gir positiv energi til resten av dagen. 

Har du morgenrutiner du er avhengig av? Noe som gir deg positiv energi eller ro.  Kanskje har du drømt om å starte dagen annerledes enn du gjør? Kanskje er det noe du kaster bort tiden på, som å lete etter ting og stresse rundt i huset rett før du skal dra. 

En god start på dagen er viktig for alle, og det kan morgenrutiner hjelpe deg med. Men, det er viktig at du finner morgenrutiner som gir mening for deg. Hva vil du morgenrutinene skal hjelpe deg med? Vil du stresse mindre, vil du ha bedre helse, vil du ha mye glede, vil du være produktiv og få gjort unna mye? Når du har et mål for dagen din, , da er du klar for å lage morgenrutiner som vil løfte dagen mange hakk. 

Livet vårt har mange faser. Dette gjør at også morgenrutinene endrer seg avhengig av hvilken fase vi er i. Tiden med småbarn og ungdommer i huset krever flere rutiner enn når vi kun har oss selv å tenke på.  Gode morgenrutiner vil også hjelpe deg gjennom perioder i livet som er vanskelige, feks. ved sykmelding eller arbeidsledighet. Er du pensjonist og vil fylle dagene med det som oppleves som meningsfullt for deg, er gode morgenrutiner smart. 


Kom i gang med gode morgenrutiner


Jeg har valgt meg april for å jobbe med morgenrutiner. Våren er på tur, dagene blir lysere og lettere og for mange gir dette energi til å innføre gode vaner. Du kan selvsagt starte når som helst, og ta gjerne en titt på denne artikkelen om hvordan du skaper nye og gode vaner. 

Nedenfor finner du noen punkter som vil hjelpe deg til å reflektere over morgenrutinene dine. Er du klar for endringer som gjør starten på dagen bedre? 


1. Hvilken start på dagen vil du ha?

Noen ganger starter dagen helt perfekt. Du våkner uthvilt, du kjenner deg glad, du har energi, ja kort sagt, dagen kunne ikke ha startet på en bedre måte. Hva skjedde denne dagen som gjorde at det ble så bra. Eller, var det noe som ikke skjedde som gjorde at den ble bedre enn mange andre morgener. Var det noe du gjorde annerledes, eller var det kanskje noe du ikke gjorde. 

Det er lov å drømme om den perfekte start på dagen. Kanskje drømmer du om at barna blir større slik at det blir enklere på morgenen. Kanskje drømmer du om ferie og helg slik at du kan sove lenger. Kanskje drømmer du om en annen jobb som gir deg større frihet og bedre tid på morgenen. Kanskje drømmer du om å bli frisk slik at du kan sprette opp uten at det gjør vondt. 

Felles for slike drømmer er gjerne at de ligger fram i tid, noen til og med langt fram i tid. Slike drømmer kan til og med gjøre deg frustrert og sliten. 

Forsøk i stedet å se for deg hvilken start du vil ha på dagen i morgen og resten av uka. Hva kan du gjøre for at dagene som er akkurat nå, blir bra. Kan du gjøre endringer som blir bra for deg? Endringer som gjør at du ikke tenker på helg hver gang du våkner, eller alt du gleder deg til når bare.... 


2.Hvilke morgenrutiner har du i dag?

Start med å notere ned faste oppgaver du gjør hver dag. Noter ned alt du gjør fra du våkner og til dagen er i gang.

Slumrer du vekkerklokken eller sover du til du våkner av deg selv. Spretter du opp og rer opp sengen med en gang, eller bruker du evigheter på å komme deg opp. Leter du etter klær eller ligger alt klart. Tar du en dusj, eller er det på med treningstøy for en treningsøkt på morgenkvisten. Sjekker du sosiale medier og epost før du er ute av senga, eller er morgenstunden hellig sammen med barn og familie. 

Dette er en fin oppgave som bevisstgjør hva du faktisk gjør om morgenen. Vær ærlig med deg selv, når du vet hva du gjør, kan du også endre det du har lyst til.  


Morgenrutiner - månedens tema i april



3. Hvilke morgenrutiner ønsker du å kvitte deg med?

Ikke alt vi gjør på morgenkvisten og formiddagen er ting vi ønsker å gjøre, eller bør gjøre. Spesielt ikke hvis vi har et mål eller drøm om hvordan dagen vil bli. Hvilke oppgaver ser du umiddelbart at du bør slutte med for å nå målet ditt? 

Her er noen eksempler på ting som kan være greit å kvitte seg med: 

  • Trykke på "slumre" knappe og sove litt til
  • Forlate sengen uten å re den opp
  • Dele seng med mobilen og sosiale medier
  • Hoppe over frokosten
  • Stå på hodet i skapet og lete etter klær å ha på seg
  • Lete etter nøklene
  • Starte dagen med å tenke negative tanker
  • Glede deg til helga når det er mandag morgen

4. Deler du også seng med sosiale medier, nettaviser og epost?

Visste du at 80% av smarttelefon brukere sjekker telefonen før de står opp om morgenen? 

For svært mange er mobilen det siste de titter innom før de sovner og det første de må titte innom når de våkner. Dette til tross for at vi vet at skjermlys kan gi oss dårligere søvn, og en epost kan få oss stresset og ufokusert før vi får håndtert den. Dette også til tross for at sosiale medier som facebook og instagram kan gjøre oss nedstemte og irritable. 

En studie gjennomført på ca. 1000 dansker, viser at Facebookbruk kan føre til dårligere humør og tristhet. Vil du ha en god start på dagen? Da styrer du unna mobilen til dine viktigste morgenrutiner er gjort. 

Videre viser en studie at vi i gjennomsnitt bruker 50 minutter hver dag på Facebook. Det betyr at enkelte bruker enda mer tid på sosiale medier. Det høres kanskje ikke mye ut. Tenk likevel på hvor mange som sier de ikke har tid til å trene 1 time, men ikke leer på et øyelokk når de bruker tid på sosiale medier. Eller slettes ikke har tid til å rydde 15 minutter hver dag... Er du en av dem? 

Selv har jeg tatt i bruk "Skjermtid" på min Iphone. Det har gjort meg bevisst på hvor mye tid jeg faktisk bruker inne i den lille maskinen. Jeg har i tillegg lagt inn skjermfri tid på mobilen mellom 22.00 og 08.00, det betyr at kun enkelte apper, jeg har valgt ut, vil virke i denne tiden. 


5. Slutt å "slumre"

Har du en tendens til å trykke "slumre" en eller flere ganger, kan det være lurt å sette vekkerklokken/mobilen et sted du må strekke deg etter, eller gå ut av sengen for å få stoppet. Du vet, fysiske barrierer.

Visste du forresten at hver gang du våkner opp, trykker på slumreknappen og sover videre, inntrer en ny søvnfase? Denne fasen er lett og oppstykket og kan faktisk føre til at du føler deg mer trøtt.  Hvis du opplever det slik, kan du teste dette ved å kutte ut slumringen og i stedet stå opp med en gang klokken ringer. 


6. Sørg for å ha gode kveldsrutiner på plass.

Har du gode kveldsrutiner på plass, er sjansen stor for at du får en god start på dagen. 

Les denne artikkelen om gode kveldsrutiner og hvorfor og hvordan det kan hjelpe deg på morgenen.

Jo færre oppgaver du gjøre på morgenen jo bedre tid har du til de oppgavene som du virkelig har lyst til å gjøre. Det er mange ting du kan forberede på kveldstid som gjør morgenen mye enklere. Du kan legge ut klær, lage matpakker og dekke frokostbordet. Du kan ha en fast plass til nøklene og du kan ha vesken/sekken klar. 


7. Drikk vann, strekk deg og pust

Synes du det er vanskelig å komme i gang om morgenen, kan et glass vann på nattbordet hjelpe. Strekk deg godt, og trekk pusten dypt  noen ganger. Drikk vannet og så kan du "sprette" opp av sengen. Dette er et triks som gjør godt for kroppen og ikke minst hjernen og tankene våre. 

Kroppen vår består for det meste av vann, den har derfor godt av litt påfyll i starten av dagen. 

Mange elsker å meditere på morgenen, er dette noe for deg kan du sette av tid til dette før dagen skikkelig våkner opp. 


8.Re opp senga

Det høres kanskje lite og ubetydelig ut, men å re opp sengen setter "tonen" for hele dagen. 

I denne talen i 2014 sa Admiral McRaven følgende til sine studenter:

“If you make your bed every morning you will have accomplished the first task of the day. It will give you a small sense of pride and it will encourage you to do another task and another and another.
"By the end of the day, that one task completed will have turned into many tasks completed. Making your bed will also reinforce the fact that little things in life matter.”

Med andre ord, vil du gjøre endringer, start med å re opp sengen din. 


9. Sett av tid til deg selv før barna våkner

I en hektisk småbarnstid kan det være smart å sette av litt tid før barna våkner. Kanskje fristes du til å sove litt lenger, men 15 minutter helt alene før resten av gjengen våkner, kan være det som gjør forskjellen på en god eller dårlig dag. Våkner barna uforholdsmessig tidlig, er det ikke sikkert dette lar seg gjøre, men forsøk å finn en mulighet til å få være helt alene noen minutter, hvis det er viktig for deg. 


10. Tips til morgenrutiner 

Nedenfor finner du en liste med rutiner som kan gi deg en kickstart på dagen. Følelsen av å ha fått gjort noe er ofte det som skal til for at resten av dagen blir god. Husk at vi alle har ulike tidsrammer for morgenrutiner. Noen bruker to timer på rutinene, mens andre bruker 15 minutter. Det er klart det må tilpasses individuelt.

Stå opp når klokken ringer

Drikk vann, pust dypt og strekk deg

Re opp sengen din

Ta ei treningsøkt om det passer

Gå tur med hunden 

Bruk tid sammen med barna

Spis frokost 

Rydd opp etter deg/dere

Drikk kaffe/te og les avisene

Sjekk kalenderen og skaff deg oversikt over dagen

Tenk på noe som gjør deg glad



Her finner du flere månedens tema


No results have been returned for your Query. Please edit the query for content to display.