april 5

0 comments

Slik reduserer du ting på kjøkkenet ditt

By Nina Bakken Bye

april 5, 2019



Slik reduserer du ting på kjøkkenet ditt 

Skapplass får man aldri nok av, det uttrykket har du nok hørt før. Kanskje du til og med har brukt det selv. I stedet for å irritere deg over liten oppbevaringsplass, eller drømme om et større kjøkken, er det lurt å ta en gjennomgang av tingene du fyller skuffer, hyller og skap med. Ja, selv om du har stort kjøkken med mye plass, er det av og til greit å ta en slik gjennomgang. 

Selv er jeg så heldig å ha et stort kjøkken og en matbod i tillegg, det gjør at jeg blir mindre kresen med hva jeg tar vare på. Skulle vi imidlertid finne på å flytte i leilighet om noen år, ville jeg fått en stor jobb med å kvitte meg med ting. Derfor er soneryddingen viktig for meg. Jeg gjennomgår kjøkkentingene hver gang vi er i kjøkkenuken, og klarer alltid å redusere mengden med ting jeg har tatt vare på. 


Del tingene dine inn i tre grupper


1. Ofte og daglig i bruk

2.Sjelden i bruk

3. Nesten aldri, eller aldri i bruk

Bare ved å gjøre denne inndelingen har du allerede gjort første steg mot å redusere mengden av utstyr. Vi skal nå gå nærmere inn på enkelte grupper og da kan du ha disse tre inndelingene i bakhodet. 


Kjøkkenutstyr med en spesiell funksjon


Juicepresse, smoothieblender, smørbrødpresse, vaffeljern, riskoker, dampkoker, frityrkoker, brusmaskin, ismaskin, epleskreller, foodprosessor, mixmaster, kjøkkenmaskin, kaffetrakter, espressomaskin, kapselmaskin, kaffepresser, tekokoker, vannkoker, grønnsakskreller, potetskreller, salatmixer, ostefat, tacofat, olivenskål, is skål, isskje og andre store og små duppedingser som skal gjøre kjøkkenlivet enklere for oss. 

Ulempen med mange av tingene vi skaffer oss, er at de kun har en funksjon. Dersom du bruker disse tingene ofte, slik som en eller flere ganger i uken eller hver 14.dag, da er det greit å ta vare på dem. 

Selv har jeg en potetskreller i skuffen. Den er for høyrehendte, derfor kan jeg ikke bruke den. Mine høyrehendte familiemedlemmer har aldri brukt den, de gjør som meg, bruker en liten kniv. Denne lille kniven kan i tillegg brukes til å skjære opp og skrelle andre grønnsaker.  

Når du skal vurdere hva du skal beholde eller kjøpe inn av nye ting, er det lurt å vurdere flerfunksjoner. Hva skal du med en smørbrødpresse som sjelden er i bruk? Du kan steke ostesmørbrød i stekepannen , i stekeovnen eller i vaffeljernet. Men er smørbrødpressen ofte i bruk, da kan du beholde den. 

Kaffetrakter, espressomaskin, kaffekvern, presskanne. Kaffetrakteren hos oss benyttes hver dag. Espressomaskinen brukes nesten hver dag. Kaffekvernen brukes av og til, mens presskannen aldri er i bruk. Når jeg skal sonerydde i kjøkkenet vet jeg hvilke to duppedingser som skal gis bort. 

En god regel er å eie færrest mulig ting med bare en funksjon, om du da ikke bruker tingene ofte. Da skal du selvfølgelig ta vare på den.

 


Reduser mengden kasseroller og stekepanner

Det kan være fristende å kjøpe inn kasseroller og stekepanner i mange forskjellige størrelser. Men hvor ofte bruker du de aller minste, eller de aller største. Dette kommer jo selvfølgelig an på hvor stor familien din er og hvor mange du lager mat til. 

Trikset er å ha nok gjennomsnittkasseroller som passer til det meste du lager. I stedet for en bitteliten kasserolle du nesten aldri bruker, kan du ha to medium som kan brukes oftere. Det samme gjelder store kasseroller. Hvor ofte bruker du disse og hvor mange bruker du? Kanskje er det like greit å låne store kasseroller av venner og familie dersom du har behov for det en gang. 

Wookpanne, teflonpanne, jernpanne, store og små. Hva bruker du mest og hva har du egentlig bruk for. Hvis alle stekepannene ofte er i bruk skal du beholde dem. I motsatt fall må du vurdere om to stekepanner kan gjøre samme nytten som fire eller fem. Synes du det er lurt med den lille hvis du skal steke én burger eller ett egg? Det er helt greit, men hvor ofte gjør du det?

Ikke gå i "i tilfelle jeg får bruk for" fella.

 

Kopper og kar er kjekt å ha

Ta kun vare på kopper, fat, glass, skåler og lignende som er i bruk ofte. Selv om det er gøy å samle på kopper og servise, har det en tendens til å ta opp mye plass i kjøkkenskapene.

I mange norske hjem er det imidlertid vanlig å ha ett sett til finbruk og ett til hverdags. Men før du går for antallet 12, tenk på hvor ofte du dekker på til så mange. Kanskje er 8 nok. Det samme gjelder glass. Det er ikke nødvendig med 8 vinglass og 8 cognacglass om du stort sett bruker 2, 4 eller 6. Om du ofte har selskap med mange, er det ok, men skjer det hvert tredje år eller sjeldnere, kan du be om å få låne glass til en spesielle begivenhet. 

Kvitt deg med kopper, fat og skåler som aldri er i bruk. Reklamekopper, termokopper, single fat og kopper hvor resten av settet er knust eller borte. Det er utrolig hvor mye som står og tar opp plass i skapene våre, som vi ikke bruker.  


Vær bevisst dine kulinariske evner...

Har du en drøm om å bake de flotteste kaker, og har kjøpt inn kakeformer, bakeutstyr og dekorelementer som du skal bruke til å lage pynt og dekorasjoner. Så flott, hvis du har gjort alvor av drømmen din. 

Har du enda ikke kommet igang? Neivel, da er det på tide å begynne å bake, eller fjerne bakeutstyret og innrømme overfor deg selv at det passer best å kjøpe inn kaker. 

Juicemaskinen, er den i bruk? Så flott! Hvis ikke, sett den lett tilgjengelig på benken, ta den i bruk og la den stå framme en stund. Hvis den fortsatt ikke er i bruk etter tre uker, gi den bort, eller selg den. 

Vi har mange drømmer om hva vi har lyst å utrette på kjøkkenet. Ofte blir utstyret kjøpt inn før vi egentlig helt vet hva vi går til. I mange skuffer og skap ligger det profesjonelt og også dyrt utstyr som aldri er i bruk. Det er lov å innrømme at man ikke helt fikk taket på den nye hobbyen. Men ikke la tingene ligge å ta opp plass og gi deg dårlig samvittiget. Gi bort utstyret til noen du vet har nytte av det, eller selg det. 

Samler du på kokebøker? Hvor ofte er de i bruk? Ta vare på kokebøker du ofte bruker. Kvitt deg med de som aldri er i bruk. De samler støv og tar opp plass. Har du noen med affeksjonsverdi som du har arvet, sett de i bokhyllen, eller legg de et sted hvor du kan sitte og bla i dem. 

Tips: Tenk deg om to ganger før du går til innkjøp av kjøkkenutstyr. Ikke la deg lure til å kjøpe utstyr du tror vil få deg til å lage mer sunn mat eller bake mer. Start i stedet med det utstyret du har. Etterhvert som du blir bedre på kjøkkenet, vil du også vite hva du trenger av utstyr.  


Reduser mengden pynteting

Mange av oss liker å pynte på kjøkkenet. Har du liten plass er det smart å redusere mengden pynteting og i stedet dekorere med tingene som har en funksjon. En flott salatskål kan få funksjon som et blikkfang på bordet eller fruktfat når den ikke er i bruk. 

Har du lite benkeplass er det lurt å ha minst mulig ting du må flytte unna hver gang du skal gjøre noe. Dette skaper unødvendig rot og bruk av tid. Pynt i stedet opp med flotte krydderplanter, sett fram oljer og krydder du daglig bruker og vær kresen med hva du vil "pynte" opp med. 

 

Slik reduserer du ting på kjøkkenet ditt



Her finner du flere ryddetips for kjøkkenet

No results have been returned for your Query. Please edit the query for content to display.