oktober 1

0 comments

La kjøkkenvasken skinne – tema i oktober

By Nina Bakken Bye

oktober 1, 2019La kjøkkenvasken skinne - tema i oktober


En god start på dagen er for mange å kunne tasse inn på kjøkkenet og sette på en kopp kaffe eller te, og nyte noen minutter alene eller sammen med familien. Drømmen er for mange å kunne gjøre dette på et ryddig kjøkken. I stedet er virkeligheten gjerne slik at oppvaskmaskinen må tømmes, matrester fra dagen i forveien må skrapes ut av kasseroller og skitne middag og kveldsmatkopper må settes inn i maskinen. Etterpå kan kaffen eller teen settes på, dersom det er tid. 

La kjøkkenvasken skinne er tema i oktober. Og ja, dette er inspirert av mitt amerikanske ryddeforbilde, Flylady. Hun bruker begrepet "Shine your sink" og det er det første du lærer når du skal bli med på ryddeprosessene hos henne. 

Denne måneden skal vi se på hvorfor det er viktig å la kjøkkenvasken skinne og vi skal også se på hvor viktig det er å gjøre dette til en kveldsrutine. Målet er at du om ikke lenge, skal kunne starte dagen din i et ryddig kjøkken. Du skal ha tid til å kose deg med en kopp kaffe eller te om det er drømmen din, før du fyker avsted til jobb eller skole. 


Hvordan ser din drømmestart på dagen ut?


Avhengig av hvor du er i livet ditt, om du er alene, har småunger, tenåringer, ektefelle eller andre rundt deg, en god start på dagen er viktig. Da mine fire barn var små, var min største drøm å kunne få noen minutter helt for meg selv på morgenkvisten, aller helst med kaffe og avis, før ungene skulle opp. Noen ganger klaffet det, andre ganger ikke. Men de gangene jeg klarte å komme meg opp før de våknet, ble det en ubeskrivelig god start på dagen. 

Fortsatt er en rolig stund på morgenkvisten, med kaffe og lesestoff eller strikketøy, noe av det beste jeg kan få. Meditasjon før dagen starter er blitt så populært, for meg er dette meditasjon. Deretter går det slag i slag med matpakkelaging, frokost, tur med hunden og noen ganger skyssing av ungdommer før jobb. Jeg kan love deg at uten et ryddig kjøkken hadde min start på dagen ikke vært det samme.

Nå kan du tenke litt på din start på dagen. Hvordan opplever du den?

Er starten på dagen perfekt kan du bare finne deg noe annet å lese på. Ikke kast bort tiden din på denne artikkelen. 

Er du en av dem som starter dagen med høye skuldre, kaos på kjøkkenet og jager fra oppgave til oppgave før du fyker ut av døren? Da er det på tide å stoppe opp, senke skuldrene, puste med magen og ta grep for din egen skyld. Igjen, jeg lover deg, det hjelper å la vasken skinne. 

Ta deg tid til å reflektere noen minutter før du leser videre. Hvordan ser din drømmestart på dagen ut?


Kom i gang med å rydde kjøkkenvasken


En drøm trenger slettes ikke være uoppnåelig. En drøm kan gjøres om til et mål du kan jobbe for å nå. Noen ganger er det ikke så mye som skal til for å nå målet. Det viktigste er at du bestemmer deg for at du skal jobbe for å nå det. Du må bestemme deg for at du er villig til å gjøre endringer om du må, for å nå målet ditt. Er du villig til det, da klarer du det. 

En drøm vil aldri gå i oppfyllelse om du selv ikke er villig til å gjøre en innsats. Du når ikke et mål om du bare går og snakker om det. Det hjelper ikke hvor mange drømmer, planer og mål du har, om du aldri tar det første steget som skal ta deg dit.

Når du er ferdig å lese dette innlegget tar du en tur inn på kjøkkenet ditt. Ta rene kopper ut av oppvaskmaskinen, sett på plass skitne kopper og vask for hånd det som ikke tåler oppvaskmaskin. Deretter vasker du vasken, gnikker og pusser til den skinner eller er gullende ren. Avslutt med å tørke av benken rundt vasken. 

Nå er du igang. En skinnende ren vask er premien din, nyt.

Om du har familie som ikke har lært å sette inn skitne kopper i maskinen er det på tide å lære dem det. Skriv en lapp hvor du ber om at skitne kopper settes i maskinen. Legg den synlig. Fortell dem at det er viktig for deg. 


La kjøkkenvasken skinne - kveldsrutine


Hjemme hos Rydd bort rotet er vi to som ikke liker å legge oss uten at kjøkkenet er ryddig. Det hjelper alltid å ha noen å dele oppgavene med, spesielt når det er en stor husholdning. Ikke forvent at resten av familien har samme mål som deg. Du vil likevel oppleve at de innretter seg etter det du bestemmer. De må bare venne seg til det og lære det først. 

Om du må bruke lang tid på å venne deg til tanken på å rydde kjøkkenvasken, må du regne med at resten av familien også trenger tid. Det er ditt mål, ikke deres. Det er likevel lov å stille krav til de rundt deg. Fortell familien din at dette betyr mye for deg. Litt etter litt vil de ta det til seg, fordi du betyr mye for dem. 

I oktober er det din oppgave å fokusere på kjøkkenvasken og la den skinne hver kveld. Du kan begynne tidlig på kvelden, ikke start rett før du legger deg og er veldig trøtt. Hvis du vasker og rydder unna kopper rett etter middag er mye av jobben gjort. 

Glemmer du kjøkkenryddingen? Sett på en alarm som minner deg på det. Ikke for sent, men heller ikke så tidlig at du ikke er hjemme når alarmen går.  

NB! Det er ikke meningen at du skal vaske og rydde hele kjøkkenet hver kveld. Det er kjøkkenvasken og de skitne koppene som er din oppgave. Den er overkommelig! 


Hva skjer når kjøkkenvasken skinner


Rot tiltrekker seg rot er det noe som heter. Når skitne kopper samler seg på benken og i vasken, vil de fleste anta at det ikke er plass i oppvaskmaskinen.

Barn/ungdom:

Når tenåringen sveiper innom kjøkkenet med en stabel glass og fat fra rommet sitt, var kanskje hans mål å sette det inn i oppvaskmaskinen. På kjøkkenet møter han en stabel med skitne kopper. Hans første tanke er nok at det er fullt i oppvaskmaskinen. Automatisk vil han sette fra seg koppene på benken og gå. De færreste tenåringene vil sjekke om det er plass i maskinen når det er kaos på benken. Noen vil til og med snike seg ut, i visshet om at det kanskje står rene kopper i maskinen som skal settes på plass...

Hva hvis kjøkkenvasken skinner og ingen skitne kopper står på benken? Jo, ungdommen vil enten gjøre det de tenkte, nemlig sette det i maskinen, eller forlate det på benken. De aller fleste vil nok sette koppene inn i maskinen. Barn og ungdom gjør vanligvis som de blir oppdratt til. Forventes det at skitne kopper skal i oppvaskmaskinen, så havner de der. Men ikke forvent at de gjør det uten å bli fortalt det. Også barn og ungdom må lære det. 

Du selv:

En god start på dagen er viktig for mange. Om du blir sliten av å rydde, mister motivasjon og blir i dårlig humør av det, må du unngå å starte dagen med rydding. Når kjøkkenvasken skinner mot deg, når du kan gå rett til te eller kaffemaskinen og starte dagen slik du aller helst har lyst til, da har du nådd målet ditt. 

En skinnende ren og ryddig vask kan faktisk få store ringvirkninger. Den gjør du kan få motivasjon til å rydde videre på kjøkkenet. Fordi du ser det nytter. 

Den skinnende vasken hjelper deg å holde det rent og ryddig, noe som gjør deg i bedre humør. Det er godt å være i et ryddig rom. 

Det er hyggeligere å lage mat når redskapene er rene og klar til bruk, i stedet for at du først må ta oppvasken fra i går...

Gjestene vil oppleve det mer delikat å få servert kaffe og mat fra et rent kjøkken. 

Husk, det er ditt valg! Det er bare du som kan gjøre noe med dine egne mål og drømmer. 


La kjøkkenvasken skinne

VIL DU HA EN PÅMINNING PÅ EPOST?


Hver søndag og den 1. i hver måned, sender jeg ut et nyhetsbrev hvor jeg minner om hvilken sone vi skal rydde i neste uke. Der får du også link til ukens ryddeprosjekt og nyttige tips og refleksjoner over månedens tema. 

Det koster ingenting å være med, bortsett fra at du kan få et akutt behov for å rydde. Du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet. 

Jeg ser fram til å kunne sende deg nyttige ryddetips som hjelper deg å nå målet ditt. Små steg hver dag. Du kan melde deg på i boksen under innlegget. Månedens tema - vaner og rutiner