januar 2

1 comments

Hvordan sette meningsfulle ryddemål som motiverer deg

By Nina Bakken Bye

januar 2, 2019

målsetting, Planlegge

Hvordan sette meningsfulle ryddemål som motiverer deg

Et nytt år ligger foran oss. Et nytt år med blanke dager som litt etter litt skal fylles med det livet vi lever. Drømmene våre, oppgavene våre, opplevelsene våre, og ellers alt som hører med i livet. 

Kjenner du glede og forventning over hva som ligger foran deg? Er du klar til å starte det nye året med entusiasme og tro på at dette året skal du få gjennomført noe av det du har drømt om? 

For meg har 1. januar alltid vært fylt med forventning. Forventning om hva som venter bak neste retning jeg tar. Forventning om at jeg kan endre på ting jeg ikke fikset i året som gikk. Forventning om at det faktisk er mulig å nå målene jeg setter meg. Forventning om at noen av drømmene jeg har, kan gå i oppfyllelse.  

Det mest fantastiske med å sette seg mål, er at du kan gjenskape denne 1. januarfølelsen når som helst i løpet av året. Uansett hvilken dag det er i dag når du leser dette, så kan dette være den dagen du setter meningsfulle mål for deg selv. Mål som får deg ut av sengen om morgenen, mål som gir deg overskudd, inspirerer deg og gjør deg glad.  

Er du klar? I så fall, la oss sette igang og sette meningsfulle mål. Dine mål, de som faktisk betyr noe og vil bety noe for deg. De målene som vil motivere deg til å gjennomføre. 

Hvordan sette meningsfulle mål som inspirerer deg

Dine drømmer og mål - ikke andres.... 

Hvor ofte har du satt deg nyttårsforsetter som entusiastisk ble planlagt sammen med gode venner på nyttårsaften. Hvor mange ganger har du satt deg mål du ikke har klart å gjennomføre, som bare har sklidd ut, eller i verste fall fikk deg til å føle deg mislykket? Vær ærlig med deg selv nå. Det er faktisk en grunn til at veldig mange oppgir nyttårsforsettene sine et stykke ut i januar-februar. De misliker dem

Kanskje er drømmen din å gå ned 5-10 kilo. Flott. Men selv om venninnen din raste ned i vekt på et treningssenter er det ikke sikkert det passer for deg. For å trene må du være motivert, og det må gi deg så mye tilbake at du synes det er gøy å trene. Da når du målene dine. Kanskje er det turer ute i skog og mark som vil få deg motivert, det er det bare du som vet. Kanskje burde målet ditt være "gå til og fra jobb hver dag uansett vær", eller tre langturer med hunden hver uke,  i stedet for "gå ned 5 kg". Ser du forskjellen? 

Akkurat det samme gjelder hjemmet ditt. Vi rydder og organiserer på forskjellig vis. Familiesituasjonen, lagringsplass og hvilken type ryddere vi er, har også betydning for hvordan hjemmene våre ser ut. Vi forholder oss til rot på ulik vis. Ditt rot vil alltid være annerledes enn mitt rot. Derfor er det helt naturlig at dine mål må settes annerledes enn mine. En oppbevaringsløsning som passer perfekt hos meg, kan bli helt feil hos deg. Når vi rydder er det fordi vi ønsker å oppnå noe. Kanskje ønsker du en ryddig stue for å kunne dekke på vakre bord og invitere gjester på middag, da er det din motivasjon. Kanskje ønsker du en ryddig stue for å kunne slappe av, kose deg og stresse ned. Kanskje ønsker du en ryddig stue for å bli motivert til å gjøre noe sammen med barna.  Da er det din motivasjon. Ser du forskjellen? 

Har du sett hvordan barn leker? De elsker å rote alt utover. Men hva skjer så? Jo, de blir nesten paralysert av alt som ligger strødd utover og aner ikke hva de skal leke med. Er det flere barn til stede starter gjerne krangelen når alle vil leke med samme tingen. Har du tenkt på at det kanskje kan være fordi det er så mange leker å velge i? Det er enklere å velge den tingen som en annen allerede har valgt ut. 

Uansett om du tenker over det eller ikke, mange av avgjørelsene du tar i livet er ikke gjort av deg alene. De er et resultat av omgivelsene dine, foreldrene dine, søsken, venner, influencere, blader, sosiale medier og  hva du tror andre forventer at du gjør eller mener. 

La 2019 bli det året du frigjør deg fra andres drømmer og mål. Fokuser på det du drømmer om og det du ønsker å oppnå for deg og dine rundt deg. Når du nå skal sette deg ryddemål for hjemmet ditt, er det det dine drømmer som skal vise vei. Ikke planene og drømmene bloggeren, naboen eller venninnen din har.  

Vil du sette deg ryddemål som det kribler i kroppen etter å komme i gang med? Vil du sette deg ryddemål som du nesten ikke kan vente med å nå? Hemmeligheten med motiverende mål er akkurat det. Du setter deg mål:  "That set your soul on fire".


Hvordan sette meningsfulle mål som inspirerer deg

Husarbeid - sett meningsfulle mål som gjør deg glad


                      “Tell me, what is it you plan to do with your one wild and precious life?”  Mary Oliver  


Mål som gjør deg glad er mye morsommere enn mål som virker uoppnåelig og som du gruer deg til å jobbe med. Kjedelig mål krever veldig mye innsats for å klare å gjennomføre. Morsomme mål derimot, kan nesten oppleves som en lek, noe du gleder deg til å jobbe med. 

Når du skal sette deg et ryddemål for 2019 så bør det først og fremst være et mål som er oppnåelig for deg. Du kan starte med å sette et mål for januar. Når du ser hvordan det har gått kan du sette et mål for februar osv.

Mange har også et overordnet mål for året, hvis det er rett for deg, kan du også ha det. Her hos Rydd bort rotet vet jeg at mange av følgerne våre har som overordnet mål å bli en sonerydder. Andre har store drømmer, som for eksempel et ryddig og organisert hus i alle rom. 

Hvis du synes det er vanskelig å sette deg mål som gjør deg glad så husk at målet kan sammenlignes med et resultat. Det er altså ikke alle arbeidsoppgavene som er målet ditt, men resultatet når oppgavene er gjennomført. 

La meg bruke meg selv som et eksempel: Min drøm over lengre tid, har vært å ha et sted jeg kunne sette meg ned å lage fotoalbum, tegne, male og være kreativ. Et sted hvor jeg kunne samle alle tingene mine,  og hvor alt var lett tilgjengelig og enkelt å finne fram i.   Med andre ord, et velorganisert og ryddig hobbyrom. 

Realiteten var et rom som ble brukt som lagringsplass. Ungenes tegnesaker, bøker, brosjyrer, ukeblader, ekstraknapper, nye hobbyprodukter. Det var ikke plass til å gjøre noe av det jeg drømte om. I stedet gikk jeg rundt og irriterte meg over kaoset der inne og syntes kanskje også litt synd på med selv som selvsagt aldri hadde tid til å rydde der.... Omsider måtte jeg innse at det var rett og slett tullprat, som gikk ut over én person. Nemlig meg selv. 

Alle har nemlig tid til å rydde. Men du må ville det selv, og du må sette av tid til det. Når målet ditt er noe du gleder deg til, noe du nesten ikke kan vente på å nå fram til, da er det langt mer morsomt å gjøre oppgavene, selv om de er aldri så kjedelige. Da jeg innså at jeg ikke ville kunne glede meg med hobbyprosjektene mine, uten å rydde rommet, da fikk jeg fart på meg. Jeg satte av litt tid hver dag i en uke, og ryddingen... Ja, den gikk faktisk som en lek fordi jeg gledet meg så enormt til å begynne å med hobbyprosjektene mine. 

Hvis du nå kunne velge uten begrensninger, hva er din drøm for hjemmet ditt? Hva er det beste som kunne skjedd i hjemmet ditt? Tenk på utfordringene du har i dag. Hvor er det mest rotete stedet i hjemmet ditt? Hvordan vil det føles når det stedet er ryddet? Hva med dagligdagse ting? Hva er den største utfordringen i hverdagen din? Hvordan vil det føles dersom du tar kontroll over det og finner en løsning som virker? 

Bruk litt tid, og sett deg gjerne ned med penn og papir. Skriv ned noen stikkord, kjenn på hvordan det vil føles etter at jobben er gjort. Når du gjør denne oppgaven vil du merke at du ikke bare setter ord på de største utfordringene i hjemmet ditt, men du prioriterer samtidig. 

Ettersom rot både kan gjøre oss slitne og syke,  er det ikke enkelt å prioritere hva som bør gjøres først. Men starter du med å sette deg ryddemål der resultatet vil gjøre deg glad, da er det langt enklere å motivere seg for jobben som må gjøres. 

Trenger du hjelp og motivasjon til å komme i gang? Meld deg på nyhetsbrevet med en gang og test ut sonerydding. Hver søndag vil du motta en epost med påminnelse om hvilken sone vi skal rydde i og noen ryddetips til denne sonen. Dette vil kanskje også være nyttig for deg

No results have been returned for your Query. Please edit the query for content to display.