Rydde huset i soner

Rydde huset i soner

Rydde huset i soner er en metode som er kjent blant annet fra Flylady. Husarbeid og rydding kan i perioder være en overveldende oppgave. Hvem har vel ikke satt av en hel dag, ja kanskje ei hel helg eller ferie, for å rydde hele huset skikkelig. Etterpå er vi strålende fornøyd, før vi mister motet litt når rotet sniker seg tilbake en stund senere. 

Utfordringen med slik rydding er at vi ikke får tatt skikkelig tak i det som er hovedproblemet med rotet vårt. Her kan du lese om de 6 vanligste formene for rot. Rot oppstår hovedsaklig på grunn av at tingene vi har ikke blir satt på plass, eller ikke har noen fast plass. Hva skjer om vi ikke klarer å kvitte oss med ting vi ikke lenger har glede av eller bruk for? Jo, hjemmet vårt ender til slutt opp som en stor oppbevaringsboks for ting. 

For å få et ryddig hjem som holder seg ryddig, må vi gjøre rydding til en vane, og rydde litt hver dag. Når det er sagt er det ingenting i veien for å sette av tid til skikkelig grunnrydding en dag du har ekstra god tid. Det kan gi en kickstart på ryddeprosjektet ditt og det kan også hjelpe deg til å holde deg motivert til å rydde litt hver dag. Trenger du hjelp til en slik kickstart, vil det i løpet av 2019 komme flere utfordringer du kan delta i. De passer perfekt når det er enkeltområder i huset du vil ta ekstra tak i. 

Slik fungerer sonerydding

Med sonerydding bruker du ikke hele dagen på å rydde. I stedet jobber du deg med små steg gjennom huset. Hver uke har sitt fokusområde slik at du kan konsentrere deg om ett område av gangen. I løpet av en måned har vi vært innom de viktigste rommene i hjemmet vårt. Så begynner vi forfra igjen. 

Sonerydding fungerer slik at du hver dag bruker noen minutter på den sonen vi er i akkurat nå. Sakte men sikkert bygger du opp en rutine hvor du nesten på autopilot, tar deg av det som skaper rot i hjemmet ditt. Jeg iler til og sier med en gang at det betyr ikke at du ikke skal rydde opp etter deg i de andre sonene. Dette kommer vi tilbake til det under daglige rutiner. Husk også at alt ikke er gjort på en uke dersom hjemmet ditt er fylt med ting eller veldig rotete. 

Rydd bort rotet vil sette deg i gang med tips og veileding slik at det blir enklere å vite hvor du skal begynne. Ettersom vi jobber i soner kan du hoppe inn i dag og jobbe med denne ukens oppgaver. Oppgavene som var i forrige uke skal du ikke tenke på, vi kommer alltid tilbake til de tidligere sonene. Det aller viktigste er at du jobber med små steg hver dag for ikke å gå lei. Har du behov for større ryddeprosjekt? Da kan du bli med på en av utfordringene som starter opp i 2019.  Inndelingene av sonene er inspirert av Flylady som siden 1999 har hjulpet tusenvis av mennesker over hele verden til en ryddigere hverdag.  

Rydd bort rotet har delt inn huset/hjemmet i 5 soner.

I løpet av en måned fordeler sonene seg slik: 

  • Sone 1: Fra den 1. i måneden til søndag
  • Sone 2: Første hele uke
  • Sone 3. Andre hele uke
  • Sone 4. Tredje hele uke
  • Sone 5. Fra mandag til den 1. i neste måned.

Savner du barnerommet, ekstrabadet, boden, garasjen eller andre rom? Disse blir også tatt hånd om, gjennom et valgfritt ekstra rom og utfordringer som dukker opp med jevne mellomrom. 

Er du klar? Da kan du starte med å ta en titt i eventskalenderen som du finner her, for å se hvilken sone vi jobber i nå. Deretter går du og gjør én av ukens oppgaver. Meld deg gjerne på nyhetsbrevet her slik at du hver søndag får en epost over neste ukes oppgaver, linker til nyttige blogginnlegg og tips om hvordan du kan jobbe med månedens tema.