desember 10

0 comments

Ryddig og rent hjem til jul – MÅ, bør og kan vente

By Nina Bakken Bye

desember 10, 2018

Ryddetips til jul

Ryddig og rent hjem til jul 

Vil du ha et ryddig og rent hjem til jul, er det ikke så dumt å ta en kikk på disse må, bør og kan vente oppgavene. Men før vi starter er det viktig å huske på at det er ditt hjem som skal ryddes og vaskes før jul. Og i ditt hjem er det du som er eksperten. Det er du som vet hvor rotet og skitten samler seg og det er du som vet hvor mye tid du har tilgjengelig til rydding og rengjøring. 

Her hos Rydd bort rotet har vi jobbet med sonerydding i lengre tid. Det betyr at når julen nærmer seg, er det ikke så kaotisk i huset som det kunne vært. Litt etter litt har vi ryddet unna ting, gitt bort og kastet. Litt etter litt har tingene fått sin faste plass og litt etter litt rydder og ordner vi i den sonen vi er i. Det handler rett og slett om å fokusere på grunnryddingen, litt hver dag. 

Når julen nærmer seg øker pulsen og plutselig ser vi alt som skal ryddes og vaskes før jul. Da er det greit å kunne prioritere det som er viktigst for deg og din familie. Skal du ha gjester i julen, da er det hyggelig med et julehjem som skinner. Skal du mye bort eller på reise, da kan du legge terskelen noe lavere. 

Det er uansett du som må bestemme om det klarer seg med en utvidet helgevask som jeg kaller det, eller om du har tid til rundvasking. Dersom du går for rundvask, vil jeg anbefale å starte med de viktigste og mest brukte rommene først. Bruk gjerne kalenderen for å legge inn tidspunkt for rydding og rengjøring i prioritert rekkefølge. Ta en titt på månedens tema i desember: Ta i bruk kalenderen.

Disse oppgavene må du gjøre før jul

Det finnes alltid oppgaver du selv føler du må eller bør gjøre. Ta likevel en titt på listen jeg har laget, det kan hjelpe deg å prioritere bort unødvendige oppgaver som faktisk kan vente.

NB! Ingen av oppgavene på listen bør ta mer enn 15 minutter å gjennomføre i hvert rom. I mange hjem vil det likevel gjøre det, rett og slett fordi vi har så mange ting. Da er det viktig å huske på at vi ikke kan gjøre alt før jul. Sett derfor stoppeklokken på mellom 15-30 minutter i hvert rom. Må du bruke mer tid enn dette på de ulike oppgavene i hvert rom, vil jeg anbefale deg å komme i gang med sonerydding. Meld deg på nyhetsbrevet til Rydd bort rotet. Da vil du hver søndag bli påminnet hvilken sone vi skal rydde i uken etter, samt noen praktiske ryddetips. Jeg lover deg at du neste jul nesten ikke vil oppleve at du bruker tid på rydding. 

Nå setter vi i gang. Er du klar? 

1.Kast synlig søppel. Aviser, reklame, poser, rusk og rask, ting du ikke har bruk for, ting du ikke aner hva de skal brukes til og lignende. Det er viktig at du rett før jul konsentrerer deg om synlige overflater. Skuffer og skap jobber du med når vi er i de forskjellige sonene. Nå skal vi ha fokus på alt som er synlig. Bruk ikke mer enn 15 minutter i hvert rom på denne oppgaven. Fokuser og sett på stoppeklokken. Da blir du effektiv og får gjort mye. Sonerydding er veldig effektivt for denne oppgaven, så husk å titt innom ukentlig for å se hvilken sone vi jobber i. Fokuser på de mest brukte rommene, slik som i pkt. 2. 

2. Fjerne ting som ikke hører hjemme i de mest brukte rommene. Konsentrer deg om rommene som er mest i bruk. Kjøkken, bad, soverom, gjesterom, barnerom, yttergang og stuen. Ta med deg en stor kurv og ta for deg et rom av gangen. Plukk med deg ting fra kjøkkenet som hører hjemme på badet, barnerommet, soverommet eller i en bod. Sett alt på plass der det hører hjemme. Fortsett til neste rom og gjør det samme. Bruk ikke mer enn 15 minutter i hvert rom på denne oppgaven. 


Når ryddingen er unnagjort er du klar for rengjøringen og her får du Rydd bort rotets MÅ gjøre liste
 • Tørke støv i stuen, kjøkkenet, soverom, bad og andre rom som er i aktiv bruk i julen.
 • Støvsuge alle gulv og tepper, samt under sofa, stoler og senger.
 • Vaske bad og toalett
 • Vaske/rense kjøkkenviften
 • Vaske og rydde kjøleskapet
 • Vaske av flekker på synlige overflater på kjøkken, i stuen og andre rom som brukes aktivt
 • Vaske tørke av speil
 • Vaske gulv etter at du har støvsugd
 • Skifte på sengene

Det skal skinne litt ekstra i hjemmene våre når det er jul. Når søppelet er borte og tingene våre er satt på plass der de hører hjemme, vil godfølelsen komme sigende. Nå er det enklere både å vaske og pynte til jul. 

Det er ingen tilfeldighet hvilke rengjøringspunkter som er listet opp på må gjøre listen. Viften kan være brannfarlig hvis den ikke rengjøres regelmessig. God julemat kan bli ødelagt om du ikke rydder bort dårlige matrester og vasker kjøleskapet før du fyller det med nytt. Støvfrie overflater gir et bedre inneklima og trivsel. Bort med synlige flekker etter julebaksten, fingermerker, matflekker, skitne flekker på gulv, stoler, bord og lignende får huset til å virke rent og innbydende. Rent bad er en selvfølge både før jul og ellers i året.... Rene speil til jul får det meste til å stråle. Med rent sengetøy er det ekstra godt å legge seg og få nok søvn og hvile. 

Ryddig og rent hjem til jul – MÅ, bør og kan vente

Gulvvask - en må oppgave


Oppgaver du bør gjøre før jul

Avhengig av hvor mye tid du har tilgjengelig før jul, kan du hive deg over Rydd bort rotets bør gjøre liste. Dette er oppgaver vi anbefaler å gjøre, men som ikke er MÅ oppgaver. Det er godt mulig å feire en trivelig og koselig jul uten å gjøre dette. Men husk, planlegging er tingen, sett av tid i kalenderen og hiv deg rundt. 

1. Rydd og vask yttergangen/inngangen. Har du gjort MÅ oppgaven din er det allerede ryddig og fritt for søppel her. Yttergangen er det første gjestene dine ser når de kommer på besøk. Det er det siste du ser når du forlater hjemmet ditt og det første du blir møtt med når du kommer hjem. Nå kan du sette av ca. 15 minutter og fjerne alt av sommerklær, sko og annet som det ikke er sesong for. Da har du plass til gjestenes tøy når de kommer, og rommet oppleves mye luftigere. Tørk av ytterdøren og vask eventuelle vinduer. Nå er det klart for julepynt. 

2. Vindusvask i de mest brukte rommene. Ingenting er som rene vinduer når levende lys, og adventstjerner skinner mot det mørke glasset. Prioriter vinduer på kjøkkenet, stuen/stuene og ved inngangen. Ta en titt på værmeldingen og se om det er meldt mildvær. Sett av tid i kalenderen din. Er det minusgrader kan du vaske med salmiakkvann, eventuelt ha noen dråper frostvæske i vaskevannet. Husk hansker. 

3. Gi bort eller selg ting du ikke lenger har bruk for. Mange hjem er fylt med ting i kriker og kroker, som vi ikke lenger har bruk for. Ta en titt i rommene dine og se om det står noen ting lett tilgjengelig og synlig som du kan gi bort eller selge. Ta gjerne barna med på dette også.  Mange bruktbutikker tar mer enn gjerne imot brukbare ting nå før jul.

4. Vaske kjøkkenfronter.  Dersom dette ikke er noe du gjør hver gang du vasker kjøkken og bad, så er det en ting du bør gjøre før jul. Etter matlaging og kakebaking, kan det være både smuss og fett som har lagt seg som et lag på innredningen. Da gjør det seg med en vask som får kjøkkenet til å skinne. I samme slengen kan du vaske over frontene på badet.

4. Legg bort ting før du setter fram julepynten. Fjern noen av de vanlige pyntetingene dine før du setter ut julepynt. Oppbevar de i julepynteskene. Nå får du mer fokus på julepynten, samt at du har noe å fylle opp tomrommet med i januar, når julepynten skal ned. Penger spart er det også. Mange har vel gått i kjøpefella når tomrommet i januar skal fylles? I stedet for å fjerne året rundt pynt i desember, fylles det på med julepynt. Det er ikke rart at det føles tomt i januar. For mange fører dette til et behov for å fylle på med nye pynteting. Nå kan du i stedet finne fram pynten du har lagret. 

Ryddig og rent hjem til jul – MÅ, bør og kan vente

Sortering av lego kan vente til etter jul

Kan vente oppgaver

Ettersom førjulstiden er hektisk for mange, er det en god del oppgaver som kan vente. Har du gjort Må oppgavene, er huset klart for julefeiring. Har du i tillegg gjort bør oppgavene, er huset mer enn klart for feiring. Men noen liker å vaske rundt til jul, og det er en hyggelig tradisjon å gjøre det. Det er fantastisk godt med et julerent og julepyntet hjem. Her hos Rydd bort rotet har imidlertid vårrengjøringen tatt over ettersom det meste blir synlig på den lyse årstiden. Det er også med bakgrunn i det at listen med kan vente oppgaver ble til. 

 1. Vasking av alle vinduene 
 2. Vasking av tak og vegger
 3. Rydding og sortering i skuffer og skap
 4. Rydding og vasking i boder, kjeller, arbeidsrom, hobbyrom og garasje

Ikke alle er enige i at dette kan vente. Likevel må vi gjøre en prioritering dersom vi ikke har tid til alt. Bruk kalenderen din, finn ut hvor mye tid du har til rydding og vasking. Prioriter det som er viktigst for deg og din familie. Fordel oppgavene på de som kan hjelpe til og sett igang. 


Ikke slit deg ut i førjulstiden

En koselig og minnerik førjulstid er drømmen for mange. Samtidig er det like før jul, vi får det for oss at det skal ryddes, kastes og vaskes grundig . Det er ikke rart mange er utslitte når julen ringes inn. Skal du få tid til å nyte den fine tiden, bør du ikke la ryddingen og vaskingen overskygge alt. Prioriter oppgavene og sett deg et mål. Du kan nemlig la disse tipsene og rådene være starten på en ny hverdag for deg. Har du ikke testet sonerydding før, så vil jeg anbefale deg det på det varmeste. Du kan starte her.

I løpet av neste år vil det dukke opp mange muligheter her hos Rydd bort rotet til å ta et skikkelig tak i de ulike rommene i hjemmet ditt. I tillegg fortsetter vi med sonerydding hver uke. Vi vil i løpet av våren også starte opp med individuell og tilpasset hjelp til rydding. Det blir altså mange muligheter til å komme i gang med skikkelig grunnrydding i det nye året som kommer. Ta en titt innom her, eller meld deg på nyhetsbrevet, så holder vi deg oppdatert. 

Nyt førjulstiden og gjør oppgavene. 


Her finner du flere ryddetips

No results have been returned for your Query. Please edit the query for content to display.