november 29

0 comments

Holdbarhetsdato på sminke og kremer

By Nina Bakken Bye

november 29, 2018

Ryddetips bad

Holdbarhetsdato på sminke og kremer 

Av og til kan det være lurt å ta en skikkelig opprydding i sminkeprodukter og kremer. Det er faktisk ikke slik at disse er evigvarende. I verste fall kan det oppstå allergiske reaksjoner ved bruk av dårlige produkter. Og de aller fleste er vel klar over at gamle solkremer ikke lenger har samme beskyttelse som en ny. 

Jeg anbefaler en skikkelig opprydding i sminke og kremer 1-2 ganger i året. Det aller beste er imidlertid om du klarer å rydde litt hver gang vi er innom badet i soneryddingen. Det vil si hver 5. uke. Her skal du få noen tips på kjennetegn av dårlige produkter samt holdbarhet på de mest vanlige typer produkter. 


Kjennetegn på ødelagt produkter

Har du noengang prøvd å smøre en tykk og lite medgjørlig neglelakk på deg? Har du noen gang kjent at det lukter litt surt av bodylotionen eller håndkremen? Har du kjent at parfymen har fått en skarpere og litt mindre god duft? Er mascaraen tørr, og kremen har begynt å skille seg? I så fall er det mulig at produktene har gått ut på dato, eller ikke blitt oppbevart slik de burde.

Produktene skal lukte godt, se fin ut i farge og konsistens, endrer de seg over tid, bør du bytte de ut. Vannbaserte produkter har kortere varighet enn oljebaserte, fordi det oppstår bakterievekst i vannbaserte produkter. Olje kan imidlertid harskne og også disse produktene vil bli dårlige over tid. 


Alle produkter skal merkes


Du visste sikkert at alle kosmetiske produkter, skal merkes med holdbarhetsdato. Men har du oversikt over hvor lenge de ulike produktene varer? I Norge skal alle kosmetiske produkter merkes med holdbarhetsdato. Datoene som oppgis på produktene, forutsetter at du har oppbevart sminken din under egnede forhold. Ett av disse to symbolene vil du kunne finne på produktene. Merk at produkter som er trygge å bruke i over 30 måneder, ikke har krav til merking. 


Merking-av-kosmetikk-Holdbarhet-ved-åpnet-emballasje

Holdbarhet ved åpnet emballasje

Dato produktet minst er holdbar til

Minst holdbar til 


Er det skadelig å bruke produkter som har gått ut på dato?

Det kan være skadelig for huden din å bruke produkter som har gått ut på dato. Hudinfeksjoner, uren og kvisete hud, samt øyesykdommer er noe av det som kan oppstå. Vi kan sammenligne det med maten vi spiser. Noe mat er merket med best før og minst holdbar til. Noe er merket med må konsumeres før. Når maten er harsk og ødelagt, da kan vi bli dårlige om vi spiser den. Det samme gjelder hudprodukter som vi smører på huden vår. 

Slik oppbevarer du produktene dine

Det er viktig å ta godt vare på makeup og kremer og ikke oppbevare de for varmt og fuktig. Det ideelle stedet er soverommet eller i kjøleskapet, rett og slett fordi det meste holder seg bedre når det er kjølig. Nå er det de færreste av oss som kan fylle kjøleskapet med sminke.... Kremer og parfyme som du ikke bruker hver dag, kan godt oppbevares på soverommet dersom det er kjølig der. 

Hudkremer på flasker er et bedre alternativ enn kremer i krukker. Hver eneste gang du dypper fingeren i en krukke med krem, tilfører du nye bakterier. Disse er med å ødelegge kremen slik at den etter ganske kort tid, ikke bør brukes mer. Benytt derfor en liten spatel når du tar på krem. Luft, lys og varme forringer produktene og jo mer utsatt for dette produktene dine er, jo kortere tid varer de.

Hvilke produkter varer lengst?

Tørre produkter som pudder og øyenskygge kan vare opptil to år om du er nøye med hygienen. Husk at kostene må vaskes regelmessig for å ta vare på disse produktene.

Mascara er produktet med minst holdbarhet. Egentlig bør det byttes ut etter en måned. Vi dytter kosten fram og tilbake i beholderen, det fører til mye luft, uttørking og bakterievekst. Dette er ikke bra å påføre øynene..... ​

Kajaler som du spisser jevnt og trutt, varer lenge, da du fjerner bakteriene ved å spisse. Det samme kan du gjøre med leppestiften din. Skrap av det øverste laget om den har stått en stund. 

Holdbarhetsdato på forskjellige åpnede produkter

1. Concealer. Inntil 12 måneder, noen kan være opptil 2 år.

2. Pudder. 2 år

3. Kremer og rensegel 1 år.

4. Eye liner, blyant. Opp til 3 år. Kvesser du blyanten ofte fjerner du bakteriene.

5. Våtliner. Inntil 6 måneder. 

6. Øye skygge. Opp til 3 år.

7. Børster. Vask dem aller helst hver 2. uke med mildt såpevann. La de lufttørke på et rent papir

8. Svamper. Vaskes ukentlig og kast hver måned.

9. Foundations. Vannbasert vil vare opptil 12 måneder. Oljebasert vil vare opptil 18 måneder.

10. Leppestift. 2-3 år. Kast hvis de ikke lukter godt.

11. Mascara. Varer ikke lenge…. kast etter max tre måneder. Har du hatt øyekatarr eller lignende, kast og kjøp deg ny. For å bevare mascaraen lenger så må du vri penselen ut av beholderen. Pumper du penselen inn og ut vil mascaraen tørke raskt ut.

12. Neglelakk. Opptil 1-2 år avhengig av kvalitet. Neglelakken skal være tyntflytende…. Er den tykk og seig er den for gammel. Når neglelakken er helt ny, kan du smøre bittelitt vaselin på innsiden av korken, i rillene. Det vil holde den ren og enkel å skru igjen.

13. Dag- og natt krem inntil 1 år. 

14. Sminkefjerner. Inntil 1 år. 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Ryddig med små steg

Ryddig med små steg

Ryddeklubben for deg som vil skape deg et hjem du trives i - som er enkelt å holde ryddig

✨Ikke gå glipp av de beste ryddetipsene!✨

 Få ukentlige ryddetips og ryddeinspirasjon direkte i innboksen din. Hver måned får du også din egen ryddekalender for å øve på gode ryddevaner...