februar 16

0 comments

Hold orden på post, reklame og aviser

By Nina Bakken Bye

februar 16, 2020Hold orden på post, reklame og aviser


Papir er noe av det som skaper mest rot i hjemmene våre. Vi tar vare på alt fra barnetegninger, bursdagskort, gamle kalendere, bilder, kvitteringer, regninger, bruksanvisninger, bilder, kataloger, ukeblader, reklame og aviser for å nevne noe. Kunnskap om hvor lenge vi MÅ ta vare på kvitteringer og bilag, og HVA vi må ta vare på, er og en årsak til at vi utsetter opprydding. Barnetegninger, postkort og bursdagskort knytter det seg mange følelser til og gjør det vanskelig å rydde. Det kan derfor være smart å starte med det enkleste: Hold orden på post, reklame og aviser.

De aller fleste vil starte med å rydde haugene av papir de har liggende, før de gjør noe med det nye som kommer inn. Jeg vil foreslå at du starter med det som kommer inn i dag, i morgen og resten av året. Dette handler om å ta små steg mot en ny rutine for å håndtere papirrotet. Når du har laget deg en rutine på det som kommer inn, vil det bli enklere og håndtere det som er gammelt.


Aviser 


Hjemme hos Rydd bort rotet abonnerer vi på mange aviser. Noen har vi kun nettutgaven av, mens tre aviser kommer både som papir og nettavis. Jeg må innrømme at det nok er jeg som holder igjen på papiravisen. Det er noe med den morgenstunden med avis og kaffe som er så god. Det blir ikke helt det samme med et nettbrett. Tror jeg…, men jeg er på gli.

 Hvor lenge samler du på papiraviser før du kaster den? Jeg har en tendens til å samle på aviser til de er lest. Noen ganger kan det ligge en avis som er tre dager gammel på kjøkkenbordet, bare for å bli kastet ulest, ettersom jeg har lest det viktigste på nett. Når jeg skriver kastet, betyr det selvsagt at den sorteres til papiravfall.


Tips til hvordan du kan holde orden på papiravisene:


 1. 1. Leser du kun på nett? Vurder å stoppe papirabonnementet

 2. 2. Leser du både på nett og papir? Stopp papirabonnementet i ferier ol. når du uansett kommer til å lese avisene på nett. Det er ingen grunn til å samle opp papiravisene til du kommer hjem.

 3. 3. Lag deg en regel for når avisene skal i papiravfallet. Samme dag. Dagen etter, eller to dager etter. Det er ikke alltid vi rekker eller prioriterer å lese avisen samme dag, men er du sikker på at du kommer til å lese den i morgen? Her må jeg selv stramme inn…

 4. 4. Du skal ha en veldig god grunn til å samle på gamle aviser nå når du kan finne alt på nett. Start derfor med å kvitte deg med avisene som kommer denne uken straks du og familien er ferdig. Deretter kan du rydde gamle aviser i forbindelse med soneryddingen.


Hold orden på post, reklame og aviser


Reklame


Etter at flere og flere setter på merket «Reklame, nei takk» på postkassen, har papiravisene blitt tykkere og tykkere. Svært mye av det som tidligere ble lagt i postkassen, ligger nå som vedlegg i avisene. Hvordan er det med deg og reklame? Er du flink til å kaste etter hvert som du er ferdig med den, eller samles den i bunker et sted i hjemmet ditt?


Tips til hvordan du kan holde orden på reklamen:


 1. 1. Vurder om du skal sette på lappen «Nei takk, til uadressert reklame» på postkassen din. For hva går du egentlig glipp av? Hvis du koser deg med reklamen og den er nyttig for deg, må du selvsagt bare fortsette med det. Hvis den derimot skaper mye søppel og rot i hjemmet ditt, og du likevel ikke rekker å lese den, bør du vurdere å stoppe reklamen. Du kan uansett rive av lappen om du savner reklamen.

 2. 2. Adressert reklame fra frivillige organisasjoner. Du kan sende en epost til den organisasjonen det gjelder og be dem slette deg fra registeret. Kalendere, julekort, påskekort, gavelapper ol. kommer gjerne tilsendt med faktura som er frivillig å betale. Det er selvsagt flott for den frivillige organisasjonen om du betaler og tar i bruk det du får, men husk at det er frivillig. Har du liggende kort og kalendere for flere år tilbake uten at du har bruk for det, er det bedre at du blir slettet fra registeret. Hvis du ønsker å støtte organisasjon kan du i stedet gjøre det med en pengesum, uten å få noe tilbake.

 3. 3. Sorter reklamen og legg den i papiravfall før den kommer inn i hjemmet ditt.


Hold orden på post, reklame og aviser


Post


Selv om fysisk post i postkassen er redusert betydelig de siste årene, er det fortsatt noe som kommer i postkassen. Dette må vi håndtere og det beste vi kan gjøre for oss selv, er å ha en fast plass til posten i hjemmet vårt. Er det flere medlemmer i familien er det oversiktelig med ett fast sted til posten.

I ukens ryddeprosjekt tar vi kun for oss hvordan vi kan holde orden på posten som kommer inn i dag, morgen osv. Vi vil ved en senere anledning ta for oss hvordan vi kan organisere og oppbevare fakturaer, kvitteringer, bilag osv. Vi vil da vi ta for oss både elektronisk og fysisk post. Ved å lage deg en rutine for hvordan du håndterer posten når den kommer inn i huset ditt, er du godt i gang med å skaffe deg oversikt og holde kontroll på viktig post.


Tips til hvordan du kan holde orden på posten:


 1. 1. Finn et fast sted hvor du hver dag legger posten som kommer inn til alle familiemedlemmer. Det kan være samme sted hvor alle uansett, slenger fra seg posten når de kommer inn. Det kan være på hjemmekontoret eller et bestemt sted på kjøkkenbenken. Finn det stedet som det er naturlig for familien å legge fra seg posten. Benytt gjerne en lav boks slik at det ikke sklir utover, men holder seg samlet.

 2. 2. Gå gjennom posten din daglig. Åpne all post daglig og vurder om noe må følges opp eller om det kan kastes. Dette gjør det enklere å holde oversikt over hva som er viktig og uviktig post. Du trenger ikke nødvendigvis håndtere regninger og arkivere daglig, men det er smart å skaffe seg en viss oversikt.

 3. 3. Sett av en dag/tidspunkt i uken til å ta deg av posten. Har du tid kan du selvsagt håndtere posten med en gang, men for mange er det både ryddigere og mer effektivt og håndtere posten samlet. Husk å legge inn tid til å arkivere det som skal tas vare på.

 4. 4. Vurdere om du kan motta noe av posten du får elektronisk. Regninger kan legges inn automatisk, du må ikke få faktura med fakturagebyr i postkassen. En del informasjonsbrev kan du velge om du vil ha elektronisk eller i papir. Du finner som regel orientering om dette i det fysiske brevet du får i posten. 

 5. 5. Brev fra ulike etater kan du ofte velge om du vil ha elektronisk eller i papirversjon. Velg det som passer deg, men husk at mye av det du mottar ikke må arkiveres. Det er fullt mulig å kaste en god del brev etter at de er lest.

 6. 6. Har du uåpnet post liggende rundt omkring i huset. Ta en runde og samle alt i din nye postsentral. Åpne, kast og håndter det som må tas med en gang. 


Er du klar? Nå er det din tur. Hold orden på post, reklame og aviser. Skap deg nye og gode rutiner for det du trekker med deg inn i hjemmet ditt, fra og med nå. 
Inspirasjon 

Ta gjerne en titt innom pinterestkontoen til Rydd bort rotet. Der finner du smarte og gode organiserings og oppbevaringstips til ukens ryddeprosjekt. 

Grunnrydd huset ditt i små steg hver dag med sonerydding. Les mer om sonerydding her. Meld deg også på nyhetsbrevet som kommer ut den 1. og den 15. i hver måned. 


Her finner du flere "Dagens ryddetips"
Rydd og organiser barnas klær - ukens ryddeprosjektÅ ha oversikt over barnas

LES MER


Vask og vedlikehold sykkelen i ukens ryddeprosjektVask og vedlikehold sykkelen og du

LES MER


Rydd og organiser hageutstyrDenne uken skal vi ut i hagen og rydde.

LES MER


Rydd og organiser sengetøy, puter og tepperDenne ukens ryddeprosjekt er noe mange

LES MER


Sett deg et mål for fysisk aktivitetSett deg et mål for fysisk

LES MER