februar 11

0 comments

Hvordan holde kjøkkenbordet ryddig

By Nina Bakken Bye

februar 11, 2020


Hvordan holde kjøkkenbordet ryddig

Kjøkkenbordet, kjøkkenøyen eller spisebordet. Vi innretter oss forskjellig avhengig av størrelse på bolig, familie og interiørstil. Felles for mange av oss er likevel at disse flatene har en tendens til å samle rot som en magnet. Vi bruker kjøkkenbordet som spiseplass, arbeidsplass og ja, til og med lager. Ukens ryddeprosjekt tar for seg: Hvordan holde kjøkkenbordet ryddig.

I juni delte jeg daglige ryddetips til kjøkkenet. Et av disse var å rydde kjøkkenbordet daglig og la det bli en vane. Hvis du gjennomførte den ryddeoppgaven er jeg spent på å høre fra deg. Har du klart å gjøre det til en vane? For deg som synes det er en utfordring å holde kjøkkenbordet, spisebordet eller kjøkkenøya ryddig, nå kan du bruke denne uken på å legge deg til en god ryddevane.

Gode ryddevaner er noe du må øve på

Det er ikke gjort over natten å skape seg gode ryddevaner. Men, til og med den verste rotekoppen kan lære seg gode ryddevaner. Hos Rydd bort rotet tror vi på at dette kan gjøres ved å ta små steg om gangen. Når du rydder litt etter litt, skaper du deg ryddevaner som tar deg mot ryddemålet ditt. Om du skal rydde kjøkkenbordet, spisebordet eller kontorpulten din, er det de samme ryddevanene du benytter.

Når du litt etter litt, hver dag, hver uke, rydder rundt deg, får du et bevisst forhold til tingene og rotet ditt. Du ser at det hjelper når tingene dine får en fast plass. Du ser at det blir ryddigere når du kvitter deg med søppel og ting du ikke har bruk for. Små steg er det enklere å finne tid til, enn store ryddeprosjekt.

Rydd bort rotets ukentlige ryddeprosjekt setter fokus på små steg og gir det konkrete oppgaver du kan ta fatt på. Det gjør det enklere å holde fokus, vite hvor du skal begynne og gir deg alltid resultat.

Hva skal kjøkkenbordet – spisebordet ditt brukes til?

Før du begynner å rydde kjøkkenbordet ditt er det smart å tenke over hva det skal brukes til. Skal du bruke det til mer enn å spise maten din ved? Skal det brukes til oppbevaring av post, reklame, skolebøker, hobbyting og pynteting. Er det et bruksbord eller et pyntebord, som bare brukes ved spesielle anledninger?

Ta en titt på kjøkkenbordet ditt, spisebordet ditt eller kjøkkenøya. Hva oppbevarer du der akkurat nå? Er det slik du vil ha det? Hva vil du bruke det til?

Sorter og rydd bort

Når vi sonerydder har vi noen grunnleggende prinsipp vi rydder etter. Disse bruker du også når du skal rydde ukens ryddeprosjekt. Du starter med å kaste søppel. Deretter rydder du bort og setter på plass ting som hører hjemme andre steder. Er det ting du ikke lenger har bruk for? Da kan du selge eller gi bort disse i stedet for at de skal ta opp plass i hjemmet ditt. Husk at alt du gjemmer bort i kasser og esker, tar opp verdifull oppbevaringsplass og er med å gjøre hjemmet ditt rotete. Tenk deg derfor godt om når du pakker bort ting du aldri kommer til å bruke igjen.

Her finner du nyttige tips til grunnrydding og hverdagsrydding av kjøkkenbordet. De samme tipsene kan du bruke til kjøkkenøy, spisebord og andre flater.

Slik holder du det ryddig

Ikke alle har plass til eget hobbyrom, leksepult og hjemmekontor. Ikke alle ser behovet for egne rom for dette ettersom de ønsker at dette skal skje rundt kjøkkenbordet eller spisebordet. Det er du som bestemmer hva dine bord skal brukes til. Det er også derfor denne artikkelen innledes med at du skal tenke over hva ditt kjøkkenbord eller spisebord skal brukes til.

Når du vet funksjonen kan du lage deg rydderutiner og oppbevaringssystemer, som gjør det enklere å holde orden i hverdagen. Også dette finner du gode løsninger på i dette innlegget fra de daglige kjøkkenryddetipsene.

Det aller viktigste du gjør for å holde det ryddig, er imidlertid at du rydder opp etter deg når du er ferdig. Dette er også månedens tema i februar og her kan du finne noen flere tips om akkurat det.

Hva er din unnskyldning?

Rydd opp etter deg med en gang. Ikke la deg friste til å utsette oppryddingen til senere. Når det er sagt, av og til er det rett og slett ikke tid til å rydde opp alt. Når dagen går i ett og det er mye som skjer, ting du skal av sted til, er det lov å utsette hvis du risikerer å komme for sent til noe. Men, det er ikke slik hver dag.

Dessverre er det ofte slik at vi utsetter oppryddingen fordi “middagskoppene går jo ikke noe sted”, “rotet finner vi igjen”, “det haster ikke, jeg kan ta det litt senere”, eller “kanskje jeg får tid til å sy litt i morgen, da kan det bare ligge slik”. Mange føler også et sterkt behov for å hvile litt før de tar oppvasken eller rydder. Det finnes hundrevis, ja sikkert tusenvis av unnskyldninger for ikke å rydde opp med en gang. Noen er gode, noen er veldig dårlig…

Den aller beste ryddevanen du kan lære deg, er å rydde opp etter deg med en gang.

Nina fra Rydd bort rotet

Når du rydder opp middagskoppene med en gang er du ferdig med det. Blar du gjennom reklamen og kaster den med en gang etterpå, da hindrer du at det samler seg dunger med søppel på bordet ditt.

Er du bevisst på hva du legger fra deg på kjøkkenbordet, og hvorfor du gjør det, blir det enklere å holde det ryddig.

Hobbyprosjekter – gode oppbevaringsløsninger

Har du oppbevaringsbokser eller kurver til barnas hobbyprosjekter, kan dere sammen rydde på plass når de er ferdige. Det er mye morsommere, også for barna, å starte med nye prosjekt når det er ryddig rundt dem.

Legobygging, perling, tegning, maling, det er fullt mulig å rydde opp selv om prosjektene ikke er ferdige. En stor og god boks som rommer de halvferdige prosjektene er smart. Gjerne med lokk slik at støvet holder seg unna og boksene kan stables.

Dine egne hobbyprosjekt… jeg er ganske sikker på at du en eller flere ganger forlater spisebordet fylt med tøy, uferdige syprosjekter, scrappeprodukter, bilder, halvferdige fotoalbum ol. fordi du tenker å fortsette neste dag. Det er sikkert lettvint, men bor du sammen med flere er det hyggelig for resten av familien din å få se et ryddig spisebord mellom øktene dine. Skaffe deg en boks, eller disse populære trillehyllene fra Ikea og rydd mellom hver gang. Mange opplever at kreativiteten blomstrer på sitt beste når de har orden i tingene og får ryddet litt mellom hver arbeidsøkt.

Lykke til med ukens ryddeprosjekt!

Flere ukens ryddeprosjekt