juni 6

0 comments

Rydd kjøkkenbordet ditt hver dag – la det bli en vane

By Nina Bakken Bye

juni 6, 2019Rydd kjøkkenbordet ditt hver dag


Rydd kjøkkenbordet ditt hver dag - la det bli en vane. Kjøkkenbordet kan ha mange funksjoner i løpet av en dag. Her inntas måltidene, kanskje sitter du her og leser aviser med en kopp kaffe eller te. Ungene tiltrekkes ofte til dette bordet med lekser, maling og andre hobbyaktiviteter. For noen fungerer det også som hjemmekontor, et sted hvor familiens regninger betales, ferier planlegges og måltider planlegges. Kjøkkenbordet er også det stedet der mange sitter sene kveldstimer bøyd over symaskinen eller andre hyggelige hobbyaktiviteter. 

Uansett hvor mange funksjoner kjøkkenbordet har eller hva det brukes til, er det godt å jobbe inn en vane med å rydde det hver dag. Ikke bruk kjøkkenbordet som lagringsplass, men gjør det til et hyggelig sted der du raskt kan skifte mellom de ulike oppgavene det skal ha. 

Er kjøkkenbordet ditt alltid ryddig, er dagens oppgave selvfølgelig ikke for deg. Men for deg som synes det er vanskelig å få kontroll med alt som flyter her hver dag, nå skal vi gå igang.

1. Ta et overblikk over alt som ligger på bordet ditt akkurat nå. Ta gjerne et bilde. 

2. Fjern og kast alt som kan oppfattes som søppel. Reklame, aviser, merkelapper, ødelagte strikk osv. 

3. Nå skal du fjerne alt som ikke hører hjemme på kjøkkenet. Legg alt i en boks og gå deretter en runde og legg alt på plass der det hører hjemme. 

4. Det som nå står igjen på bordet hører sannsynligvis hjemme på kjøkkenet. Finn en plass til det i skuffer og skap, vi kommer tilbake til ryddetips her i løpet av juni. 

5. Pynteting? Det er hyggelig å pynte på kjøkkenbordet. Men ikke la pyntingen ta overhånd. En potteplante eller frisk bukett og et lys er gjerne mer enn nok om bordet skal brukes flere ganger i løpet av dagen. Jo færre ting bordet fylles med, jo enklere er det å rydde.


Hverdagsryddingen

 

Den daglige ryddingen er det som gjerne er utfordringen for mange. I stedet for å rydde, skyves tingene til side og måltidene inntas midt mellom skolebøker, ipader og hobbyting. Det kan fungere om bordet er stort, men det føles langt bedre med rene flater og gode oppbevaringsløsninger for tingene som ligger på bordet. Her er noen tips for å komme igang.

1. Rydd alltid opp skitne kopper med en gang etter måltidene. Dette kan ungene også hjelpe til med. Tørk av bordet. 

2. Bruk kurver/bokser, gjerne med lokk, til ungenes skolebøker og hobbyting. Det er praktisk å kunne legge ned i boksene og stable inntil en vegg eller i åpne hyller. I dag finnes det veldig mange flotte oppbevaringsbokser i alle prisklasser og utseende. Ta gjerne en titt på oversikten over nettbutikker jeg anbefaler, som selger ulike oppbevaringsløsninger. 

3. For deg som elsker å sitte ved kjøkkenbordet med ulike hobbyprosjekter, ta i bruk en etasjetrille med hjul. Selv har jeg kjøpt en trille fra Ikea med tre hyller til alle mine projectlife/fotoalbum og journaler. Her er det også plass til garn, tøy, vanlig symaskin osv. Det gjør det langt enklere å rydde opp når det meste kan ligge i trillen og du kan hente ting etterhvert som du har behov for det. 

4. Bli bevisst hva du slenger fra deg på bordet. Kan det i stedet legges rett på plass der det hører hjemme, kan det kastes? Bruker du bordet til post og håndtering av det, kan det være en god løsning med en boks hvor alt samles. Det ser ryddigere ut en å slenge det i en haug. 


Her finner du flere "Dagens ryddetips"