juni 29

0 comments

Opprydding i skjærefjøler og stekebrett

By Nina Bakken Bye

juni 29, 2019


Opprydding i skjærefjøler og stekebrett


I dagens ryddeoppgave skal vi gjøre en opprydding i stekebrett, skjærefjøler og gryteunderlag. Det er kanskje ikke denne kategorien det blir mest rot av, men det er lurt å ta en gjennomgang og få vasket skuffer eller skap dette oppbevares i. Og ikke minst, bytte ut slitte skjærefjøler som kan være full av bakterier.

Vi starter med stekebrettene. Ta de ut fra skapet eller skuffen du oppbevarer de i og vask grundig. Kast eller gi bort stekebrett som du har tatt vare på fra en tidligere ovn. Spesielt om de ikke passer i den nye ovnen, eller de aldri er i bruk. 


​Skjærefjøler 


1. Let fram alle skjærefjølene dine, både de som er i bruk og de som er til pynt. Jeg kommer ikke til å begi meg ut på diskusjonen om hva som er best og mest hygienisk av plast og tre. Det finnes imidlertid veldig mange rapporter på nettopp dette tilgjengelig på nettet, om du er interessert. 

Selv har jeg et utvalg av både tre, plast og glass. Jeg har egen skjærefjøl som jeg bruker til kylling, en til annet kjøtt, en til brødmat og en til grønnsaker og salat. Det vil si totalt fire skjærefjøler.

Tøffe og flotte skjærefjøler har også blitt en interiørtrend. Det er flott å bruke som serveringsbrett til spekemat, tapas, oster ol. Husk imidlertid at spekemat og oster kan være bakteriebomber om det ikke blir behandlet riktig. Det er viktig at fjølene du bruker til dette formål kan vaskes godt. Hvis ikke må du dekke de til før du legger på mat. 

Fjøler tar mye plass om du har mange, det er både store og noen ganger umulig å legge ned i en skuff. Men det er kanskje ikke hensikten heller for noen av dem. De er nemlig tiltenkt en fin plass på kjøkkenbenken, gjerne satt dekorativt opp samme med flere. 

2. Nå skal du ta stilling til hvor mange skjærefjøler du har plass til og hvor mange du må beholde. Kast slitte og stygge fjøler som du likevel aldri griper tak i og bruker. Har du veldig mange fjøler som er i god stand, kan du kanskje gi bort noen. 

Behold skjærefjølene du bruker og som du liker godt. Kast eller gi bort det du ikke bruker og det som du strengt tatt ikke har bruk for. 

3. Hvis dere er mange i familien som bruker fjølene, kan det være lurt å merke de med hva de skal brukes til. For de fleste er det naturlig å bruke kniv på skjærefjøler… Dersom du har noen fjøler som kun skal brukes til pynt og servering, er det derfor greit å merke disse, for å unngå knivmerker. 


Opprydding i skjærefjøler og stekebrett


Gryteunderlag


Har du en samling med gryteunderlag er det på tide å ta en gjennomgang av disse nå. Let fram alt det du bruker for å beskytte bordet ditt mot varme serveringsfat og kasseroller. 

Sorter i kategorier, hva er i bruk, hva bruker du ikke og hva er utslitt/kommer ikke til å bruke. 

Kast det som er utslitt, og gi bort/selg det du ikke bruker eller kommer til å bruke. Kanskje dukket det opp noe du hadde glemt du hadde og som kan tas i bruk. Gjør en streng vurdering av hva du skal beholde dersom du har en stor samling. 

Oppbevar underlagene på samme sted slik at det er enkelt å ta i bruk.

Lykke til med dagens oppgave!  Inspirasjon 

Ta gjerne en titt innom pinterestkontoen til Rydd bort rotet. Der har jeg samlet mange praktiske og flotte oppbevaringsløsninger til kjøkkenet.

Hold vedlike ditt ryddige kjøkken gjennom sonerydding. En uke hver måned har kjøkkenet fokus når vi grunnrydder. Les mer om sonerydding her. Meld deg også på nyhetsbrevet. Hver søndag, samt den 1. i hver måned, sender jeg deg en epost med påminnelse om hvilken sone vi rydder i og nyttige ryddetips.


Her finner du flere "Dagens ryddetips"