juni 30

0 comments

Opprydding i kokebøker og matmagasiner

By Nina Bakken Bye

juni 30, 2019



Opprydding i kokebøker og matmagasiner


Opprydding i kokebøker og matmagasiner er dagens oppgave. Hvis du er en av dem som etablerte deg før oppskrifter og menyer kunne lastes ned fra nettet, er det en mulighet for at det finnes en og annen kokebok hos deg. Det finnes kanskje en og annen oppskrift revet ut fra et magasin, eller kanskje har du til og med bunker med matmagasiner. I dag skal vi ta for oss noen tips til hvordan du kan rydde opp i dette. 

Hvis du har mengder av både kokebøker og magasiner, vil jeg anbefale å dele opp ryddeoppgaven over flere dager. 

Det finnes mange samlere av kokebøker og det har jeg stor forståelse for. Det finnes så mange flotte bøker med vakre bilder, gode oppskrifter og inspirasjon. Er du glad i å lage mat er sjansen stor for at det ligger en kokebok på nattbordet i stedet for en krim eller roman. 


Start med å skaffe deg oversikt 


Start med å lete fram det du har av kokebøker. Dersom du vet du har en overkommelig mengde, kan du også lete fram matmagasiner. Hvis du derimot vet at du har store og uoversiktelige mengder av alt, bør du dele oppgaven inn i to kategorier. Start med kokebøkene, deretter magasinene. Vi tar ikke for oss løse oppskrifter da dette fortjener et eget innlegg, og vil bli omtalt ved en senere anledning. 

Let fram fra hyller, skuffer, esker og skap. Legg alt foran deg på et bord. Det er nyttig i en ryddeprosess å faktisk se hvor mye du egentlig har. Spredd litt her og der over hele huset gir ikke samme oversikten og du kan tro du har mindre enn det du har. 



Del inn i 2 kategorier


Når alt er lagt fram starter du med sorteringen.

1. Bøker og blader du ofte bruker når du koker eller baker.

2. Bøker og blader du samler på fordi det er samleobjekt.

3. Bøker og blader du ikke bruker, men heller ikke har fått deg til å gi bort eller kaste. 



Hvor mye oppbevaringsplass vil du bruke



Det nytter ikke å organisere rot og tro at du skal få bedre plass. Skal du få bedre plass må du faktisk kvitte deg med noe. Derfor er det et godt utgangspunkt å bestemme seg for hvor mye plass du vil sette av til kokebøker og matmagasiner.  Vil du ha en hel bokhylle, eller en skuff på kjøkkenet? Ta en titt på mengden som ligger foran deg. Vil du oppbevare alt dette, eller ønsker du å redusere mengden? 

NB! Den største fellen du nå kan gå i, er å pakke bøker og blader ned i en boks for å sette den bort på loftet, bare sånn i tilfelle...  

Bestem deg for at alt du nå skal beholde skal passe inn på ett sted, slik at du får lett tilgang til alle de gode kokebøkene og matmagasinene. 


Opprydding i kokebøker og oppskrifter

Hvordan kvitte seg med kokebøker


Alle som eier kokebøker har sannsynligvis en eller flere favoritter. Det er et tydelig tegn på favorittbøkene at de kan ligge oppslått på benken uten å klappe sammen. De er gjerne også litt slitt i kantene og kanskje har du puttet løse oppskrifter og notater mellom permene. Disse skal du selvsagt beholde. 

Noen kokebøker er så fine og flotte at de er en glede å lese i, selv om du ikke bruker oppskriftene. Disse er det lov å beholde om du ofte sitter og titter og koser deg med dem. Står de derimot kun til pynt i bokhyllen, er det aktuelt å kvitte seg med dem. 

Noen kokebøker vender du kanskje stadig tilbake til, og bruker mange av oppskriftene. Disse skal du selvsagt beholde. Men, det finnes kanskje noen bøker der du kun bruker én eller to oppskrifter. Disse kan du gjerne kvitte deg med. Er bøkene hele og fine kan de gis bort. Da kan du ta en kopi eller skrive ned oppskriften du benytter ofte. 

Det finnes ulike kategorier for kokebøker. Noen fokuserer på spesielle dietter, andre er mat fra ulike land og regioner osv. Dersom du ikke lenger interesserer deg for eller lager mat fra disse bøkene, er det helt klart ingen grunn for å beholde disse. 

Bøker som sjelden eller aldri åpnes er det ikke lenger noen grunn til å beholde. 

Sett igang, sorter og rydd og kos deg etterpå med at det er dine favoritter som får stråle i skuffen eller på hyllen. Alle de andre bøkene kan du gi bort eller selge til glede for andre som liker å lage mat. 


Rydde i matmagasiner - matblader


Mange gleder seg over abonnement på ukeblader og matmagasiner. Derfor er dette også en av de kategoriene hvor det samler seg opp blader i haugevis. Det er vanskelig å kvitte seg med disse fordi du føler du kaster bort penger, dessuten, bare du får litt mer tid skal du lese de flere ganger. Det er jo så mange gode tips i bladene. Ja, du planlegger til og med å bla gjennom alle bladene og klippe ut oppskrifter og annet nyttig. En gang.... når du får tid og lyst...  

I dag skal vi kun rydde i matmagasinene, men sorteringen og ryddingen kan også gjelde for andre typer ukeblad. 

Her er noen tips du kan tenke på når du skal redusere mengden: 

1. Sjekk datoen på det eldste bladet. Når leste du det sist og hvor mange ganger har du lest det? 

2. Hvor mange av bladene har du faktisk lest flere ganger? 

3. Hvor mange årganger har du liggende? 

4. Når skal du lese bladene på nytt? I så fall... sett av en dato og gjør det! 

5. Hvorfor samler du på bladene? 

6. Hva skjer dersom du kaster alle bladene? 

7. Rekker du å lese de nye bladene som kommer? Hvis ikke er det vel på tide å avslutte abonnementet. Du har nok av blader du ikke har lest du kan kose deg med. 

8. Er planen din å gjennomgå alle ukebladene og ta vare på spennende oppskrifter? Når skal du gjøre det? Og hvor skal du oppbevare disse oppskriftene slik at du tar dem i bruk? 


Lykke til med dagens oppgave!



Inspirasjon 

Ta gjerne en titt innom pinterestkontoen til Rydd bort rotet. Der har jeg samlet mange praktiske og flotte oppbevaringsløsninger til kjøkkenet.

Hold vedlike ditt ryddige kjøkken gjennom sonerydding. En uke hver måned har kjøkkenet fokus når vi grunnrydder. Les mer om sonerydding her. Meld deg også på nyhetsbrevet. Hver søndag, samt den 1. i hver måned, sender jeg deg en epost med påminnelse om hvilken sone vi rydder i og nyttige ryddetips.


Her finner du flere "Dagens ryddetips"