august 1

0 comments

Reduser antall ting – månedens vane i august

By Nina Bakken Bye

august 1, 2019



Reduser antall ting - månedens tema i august


Hver måned jobber vi med å få på plass en ny god hverdagsvane hos Rydd bort rotet. I august, er det tid for å øve seg på å gi slipp på ting, eller redusere antall ting du omgir deg med.

Friheten det gir deg å omgi deg med de tingene du liker, du har bruk for og som er viktig for deg er ubeskrivelig. Når du kan bruke tiden din på det du har lyst til, når du vet hvor favorittjakken ligger, når du lett finner fram til utstyr du trenger når noe skal lages, repareres eller tas i bruk, når du slipper å lete etter briller og nøkler og favorittvannflasken. Dette er en hverdag jeg vil at også du skal få oppleve. 

Om du ønsker en ryddig hverdag, må du først og fremst være bevisst at det tar tid, og at du har en jobb å gjøre. Det kommer ikke av seg selv, og det er jeg sikker på at du også vet. Det handler alltid om å ta det første steget og deretter holde ut, litt til, og litt til... klarer du dette i en hel måned vil du kunne se deg tilbake og tenke, hvorfor gjorde jeg ikke dette før.

Det hjelper ikke hvor mye ryddeinspirasjon du fordyper deg i på sosiale medier dersom du ikke gjør noe aktivt selv. Det hjelper heller ikke hvor mange forskjellige ryddekonsepter du prøver, om du ikke gjør noe aktivt selv. Det hjelper rett og slett ikke at du leser om rydding, uten at du gjør noe aktivt selv. 

Skaff deg listen med 100 ting du kan kvitte deg med nå, last den ned, print den ut og kickstart ryddreisen din i dag. 


Vet du ikke hvor du skal begynne?

Kickstart ryddereisen med listen over 100 ting du kan gi slipp på. 



Reduser antall ting litt etter litt


Rydd bort rotets ryddemetode er å grunnrydde med små steg og rydde i soner. Hver uke fokuserer du på en sone i hjemmet ditt og grunnrydder 15 minutter hver dag. Når du grunnrydder, går du i dybden på rotet ditt. Alt det du ikke har tid til å rydde når du hverdagsrydder. Du tar for deg innhold i skap og skuffer. Du gir slipp på ting du ikke har bruk for eller ikke ønsker å ha lenger, du fjerner søppel og får oversikt over det du har. Med små steg fjerner du rotet og gir plass til tingene du har bruk for, som du liker å omgi deg med og som er viktig for deg. 

Ved å grunnrydde med små steg hver dag eller flere ganger i uken, blir ryddingen overkommelig. Du vil oppleve at du frigir plass til tingene du skal beholde, du får mer oversikt og hverdagsryddingen blir mindre krevende. 

Å gi slipp på ting og kvitte seg med ting betyr ikke nødvendigvis at du skal bli minimalist. Det er viktig å tenke på at din ryddreise er individuell. Hva du opplever som viktig å ta vare på, er ikke nødvendigvis det samme som jeg synes er viktig. Hva du opplever som rot er ikke nødvendigvis det samme som hva jeg eller venninnen din opplever som rot. 

Hvert menneskes ryddereise er individuell, derfor er også dette noen av grunnsteinene i Rydd bort rotets ryddemetode. Jeg tar utgangspunkt i hvordan du kan endre dine hverdagsvaner gjennom små steg, kombinert med praktiske oppgaver som setter deg i gang og som hjelper deg å finne din ryddeflyt. 

Vil du vite mer om Rydd bort rotets ryddemetode: Start her


Hvorfor skal du rydde? 


Noe av det viktigste du må begynne med når du starter din ryddereise er å vite hvorfor du skal rydde. Ettersom ryddereisen er individuell og ulik for de aller fleste, vil du også finne ulike årsaker til hvorfor du og jeg og vennene dine rydder. Når du vet hvorfor er det også mye enklere å gi slipp på ting. Dette er noe du får jobbe aktivt med i medlemsportalen Ryddig med små steg og tilbakemeldingene fra medlemmene er at dette har gitt de en helt annen, og ikke minst positiv opplevelse av rydding. 

Start ryddereisen din med å skrive ned 5 årsaker til at det er viktig for deg å rydde. Står du fast kan du teste ut en måned i medlemsportalen og ta i bruk blant annet startpakken som ligger der og veileder deg i gang, eller noen av de konkrete rom for rom modulene som også hjelper deg i gang med ryddeprosessen. 

Under finner du en sjekkliste du kan ta i bruk for å komme i gang med å gi slipp på ting. Lykke til! 

 

Sjekkliste - slik kvitter du deg med ting


1. Det vanskeligste er å komme i gang med å rydde. Når du først er i gang og vet hva du skal gjøre, blir det enklere. Start med å melde deg på nyhetsbrevet til Rydd bort rotet. Her vil du ca. den 1. og den 15. i hver måned få nyttige ryddetips for å hjelpe deg i gang.

2. Hva er din motivasjon for å kvitte deg med ting? Har du for mange ting, finner du ikke fram i det du har, er hjemmet ditt fylt med andres ting, har du mistet oversikten? Uansett hva som er årsaken til hvorfor du vil kvitte deg med ting, er det viktig at du tenker gjennom dette. 

3. Skill mellom ting du kan få bruk for og ting du har bruk for.

4. Skill mellom ting som gir deg glede og ting du beholder for å glede andre. 

5. Skill mellom søppel og ting av verdi. 


Om å telle ting du kvitter deg med


For mange er det motiverende å telle ting de kvitter seg med. Det gjør det morsommere å rydde og de kan sette seg et mål. Jeg har egentlig aldri tenkt på å gjøre det selv. For meg er det motivasjon nok å se hvor ryddig det blir rundt meg og hvor lettere hverdagsryddingen blir.

Likevel, alt som motiverer til å redusere mengden ting rundt seg er verd et forsøk. Ta en titt på Hjemmets ryddelister, hvor jeg har laget både sjekklister, trackere og oversikter som kan være nyttig for deg. 

For deg som selger ting er det også gøy å sette opp en oversikt over hvor mye du har fått betalt for det du har solgt. 

Det kan bli en utfordring å finne ut hvordan hver ting skal telles, derfor har jeg laget et lite eksempel på hvordan du kan gjøre det. 

1. Hver ting du må tenke deg om for å kvitte deg med, regnes som én ting. 

2. Et sokkepar regnes som én ting. En enslig sokk regnes som én ting. 

3. En bunke med reklame som du ikke gidder gå gjennom regnes som én ting. Hvis du har store mengder reklame liggende kan du feks. telle 5 stk som én ting. Det gir mer motivasjon med høye tall 😉

4. En bok eller stor og tykk reklamekatalog, eller et ukeblad regnes som én ting. 

5. Barnetegninger regnes som én ting per ark ettersom disse gjerne er vanskelig å kvitte seg med. Ta gjerne bilder av tegninger og kunstverk før du kaster det. 

6. En perm fylt med gamle skolenotater regnes som én ting. 

7. Penner, tusjer, viskelær og annet kontorutstyr kan telles én og én. Det gjør det morsommere å rydde i disse tingene. 

Det finnes helt sikkert andre metoder å telle på også. Gjør det som passer best for deg. 

NB! Det er ikke nødvendig i det hele tatt å bruke tid på å telle om dette ikke er noe som motiverer deg, eller som du ikke vil bruke tid på. 

Reduser antall ting - månedens tema i august