Reduser antall ting – månedens tema i august

Reduser antall ting - månedens tema i august

Jo flere ting vi omgir oss med jo vanskeligere er det å finne en fast plass til alt. Når ting ikke har en fast plass, havner de på en midlertidig plass, eller stappes inn i et allerede overfylt skap eller skuff. Når klær må oppbevares på stoler og gulvet fordi skap og skuffer er overfylt, da har vi rett og slett for mye klær.

Når kjøkkenskuffer og kjøkkenskap knapt kan lukkes og kjøkkenbenken benyttes til oppbevaring i stedet for matlaging, da har vi for mange ting i forhold til plassen vi har tilgjengelig. 

Slik kan vi ta for oss kategori etter kategori i hjemmet vårt. Selv har jeg hundrevis av hobbyer jeg tror jeg skal få praktisert, derfor er det vanskelig å kvitte seg med noe jeg tror jeg kan få bruk for..... 

Det er nettopp dette som er så vanskelig. Vi omgir oss med ting som vi tror vi får bruk for, selv om de ikke har vært i bruk på mange år. Noen av oss har så mange ting at vi har mistet oversikten over hva vi faktisk oppbevarer i hjemmet vårt. Hvis du også har denne utfordringen, da er månedens tema midt i blinken for deg. 

Reduser antall ting litt etter litt

Hos Rydd bort rotet rydder vi i soner. Hver uke fokuserer vi på en sone i hjemmet vårt og grunnrydder 15 minutter hver dag. Når vi grunnrydder, tar vi for oss innhold i skap og skuffer. Vi kvitter oss med ting, vi fjerner søppel og vi får oversikt over det vi har. Vi sitter igjen med det vi har bruk for og det som er viktig for oss å beholde. Deretter organiserer vi.

Ved å bruke litt tid hver dag, eller i alle fall nesten hver dag, blir ryddingen overkommelig. Vi går ikke lei, og vi ser resultater raskt. Rydd bort rotets metode er annerledes enn Marie Kondos metode, men også vi rydder i kategorier, beholder ting som er nyttig og gir oss glede og kvitter oss med det vi ikke trenger. Forskjellen er at vi gjør det litt etter litt og etablerer en god ryddevane. Dette er for mange mer overkommelig enn å gi seg i kast med alle klær på en gang. Vi er alle veldig forskjellige og må finne den ryddemetoden som passer best for oss. 

Her kan du lese mer om Rydd bort rotets ryddemetode: Start her

Ukens ryddeoppgave

Det finnes mange ulike metoder å kvitte seg med ting på. Noen motiveres av å telle antall ting de kvitter seg med. Andre motiveres av å se at rommene fylles med luft, det blir bedre plass og det blir mindre å rydde i hverdagen. 

Rydd bort rotet ønsker å motivere gjennom overkommelige oppgaver som gir synlige resultater. I mai, juni og juli kjørte vi på med daglige ryddetips som hvem som helst kan gjennomføre. Naturligvis vil ikke hver eneste oppgave passe for alle, men det er heller ikke hensikten. Det viktigste er å plukke noen av oppgavene som passer for deg og den situasjonen du er i. 

Fra 26. august legger vi ut ukens ryddeoppgave, som skal fokusere på å redusere mengden ting i den sonen vi rydder i. Du vil få en praktisk ryddeoppgave som du kan gjennomføre i løpet av uken. Om du bruker en eller flere dager på oppgaven er opp til deg. 

 

Sjekkliste - slik kvitter du deg med ting

1. Det vanskeligste er å komme i gang med å rydde. Når du først er i gang og vet hva du skal gjøre, blir det enklere. Start med å melde deg på nyhetsbrevet til Rydd bort rotet. Hver søndag får du en epost som forteller hvilken sone vi skal jobbe i neste uke og en link til ukens oppgave. 

2. Hva er din motivasjon for å kvitte deg med ting? Har du for mange ting, finner du ikke fram i det du har, er hjemmet ditt fylt med andres ting, har du mistet oversikten? Uansett hva som er årsaken til hvorfor du vil kvitte deg med ting, er det viktig at du tenker gjennom dette. Det er nemlig dette som motiverer deg til å kvitte deg med ting. 

3. Skill mellom ting du kan få bruk for og ting du har bruk for.

4. Skill mellom ting som gir deg glede og ting du beholder for å glede andre. 

5. Skill mellom søppel og ting av verdi. 

Om å telle ting du kvitter deg med

For mange er det motiverende å telle ting de kvitter seg med. Det gjør det morsommere å rydde og de kan sette seg et mål. Jeg har egentlig aldri tenkt på å gjøre det selv. For meg er det motivasjon nok å se hvor ryddig det blir rundt meg og hvor lettere hverdagsryddingen blir.

Likevel, alt som motiverer til å redusere mengden ting rundt seg er verd et forsøk. Jeg kommer derfor til å begynne å telle ting jeg kvitter meg med og ta en oppsummering av dette den 1. i hver måned. 

For deg som selger ting er det også gøy å sette opp en oversikt over hvor mye du har fått betalt for det du har solgt. 

Det vil sikkert bli en utfordring å finne ut hvordan hver ting skal telles, derfor har jeg laget en liten oversikt over hvordan jeg teller mine ting. Om du har en helt annen måte å regne tingene på er helt greit. 

1. Hver ting du må tenke deg om for å kvitte deg med, regnes som én ting. 

2. Et sokkepar regnes som én ting. En enslig sokk regnes som én ting. 

3. En bunke med reklame som du ikke gidder gå gjennom regnes som én ting. Hvis du har store mengder reklame liggende kan du feks. telle 5 stk som én ting.  

4. En bok eller stor og tykk reklamekatalog og et ukeblad regnes som én ting. 

5. Barnetegninger regnes som én ting per ark ettersom disse gjerne er vanskelig å kvitte seg med. 

6. En perm fylt med gamle skolenotater regnes som én ting. 

7. Penner, tusjer, viskelær og annet kontorutstyr kan telles én og én. Det gjør det morsommere å rydde i disse tingene. 

Jeg fyller nok på listen etterhvert som jeg begynner min egen telling og det dukker opp spørsmål om hvordan de skal telles. 

NB! Det er ikke nødvendig i det hele tatt å bruke tid på å telle om dette ikke er noe som motiverer deg, eller som du ikke vil bruke tid på. 

Reduser antall ting - månedens tema i august

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.