januar 29

0 comments

Hjemmets ryddelister – digital planlegger

By Nina Bakken Bye

januar 29, 2021

Digitale planleggere


Hjemmets ryddelister - digital planlegger


Jeg er et listemenneske. Eller "planner girl" som de sier på engelsk, det høres egentlig mye finere ut. Helt siden jeg gikk på barneskolen har jeg likt å bruke leksebøkene mine til å skrive ned alt jeg skulle huske, alle leksene mine og andre oppgaver. Det beste av alt var når jeg kunne sette en strek over det som var gjort. Jo flere streker, jo nærmere målet var jeg. En annen glede med listene og planleggerne jeg brukte var dekorering og pen skrift. Klistremerker, glansbilder, tegninger, gamle billetter, ja til og med tyggispapir kunne bli flott pynt. Jeg vet vi er mange som deler gleden over "to do" lister og planleggere og dette er til deg: Hjemmets ryddelister - digital planlegger. 


Hva er Hjemmets ryddelister?


Hjemmets ryddelister er verktøyet du kan ta i bruk for å skaffe deg oversikt over alle oppgavene du har hjemme. I tillegg er de utrolig hjelpsomme når du skal prioritere oppgaver og ikke minst, når du skal sette av tid. Du finner egne lister som hjelper deg både med å planlegge og sette mål. Listene er laget slik at du kan bruke de enten det er en kategori du skal rydde, hele huset eller "bare" et rom.


Listene er imidlertid ikke ferdigutfylt med ryddetips, disse må du legge inn slik at de passer deg. Det du kan gjøre til å begynne med, er å bruke ryddekalenderen du får om du følger nyhetsbrevet. Der er det lagt inn 5 konkrete ryddeoppgaver hver uke. - Hvis du ikke er påmeldt nyhetsbrevet kan du gjøre det i slutten av dette blogginnlegget. Etterhvert vil du oppdage at det blir lett å legge inn og prioritere hva som er de viktigste oppgavene for deg. 


Ryddelistene kan hjelpe deg med mer en mål og oppgaver. De kan motivere deg til å ta action og komme i gang med ryddingen. For det er jo det som gjør at det blir ryddig rundt deg, at du faktisk gjør jobben og rydder. Både listene hvor du kan legge inn utfordringer, samt oversikten over shopping kan påvirke deg til å trekke inn flere ting i hjemmet ditt en det du har behov for... 


Hjemmets ryddelister - digital planlegger fra Bye9design


Hvorfor bruke lister når du rydder?


Mange av oss sliter med å få utført oppgaver vi vet vi skulle gjort. Vi utsetter. For andre, ligger utfordringen i forkant av selve oppgaven. Vi sliter med å vite hvilke oppgaver vi skal eller burde gjøre, og hvor vi burde starte. Det er spesielt da en "to do" liste er grei å ha. Men for oss som utsetter er det nyttig med kalendere og andre lister som kan hjelpe oss å komme i gang. Med andre ord er lister nyttige for veldig mange av oss. 

Hjemmets ryddelister er et godt verktøy for å få oversikt over alt som skal gjøres. Når du har oversikt er det også mulig å planlegge hvor lang tid det vil ta å rydde et rom eller hele huset. Dette er en viktig årsak til at mange ikke gir opp å rydde, eller går lei. Ved å bruke lister og kalendere får de en realistisk oversikt over tiden de har tilgjengelig på rydding. De vet at alt ikke kan ryddes opp i løpet av en helg eller uke, de forstår at et veldig rotete hus tar tid å rydde opp i. 

Ryddelistene jeg designet slik at du kan fokusere på det viktigste. Nemlig å sette deg et mål, prioritere de viktigste oppgavene og deretter begynne å rydde. Kall det gjerne en "to do" liste. Jo tydeligere oppgaver du lister opp, jo enklere er det å plassere disse inn i kalenderen og deretter, gjør oppgaven når den er planlagt gjort. 


Og du, det er vel ikke bare jeg som elsker å streke over eller krysse ut en oppgave jeg har gjort. Herlig følelse altså, spesielt om jeg har tenkt på å gjøre den lenge... Og der kommer vi til neste fordel med lister. Tenkt på... Hvor ofte har du ikke tenkt på at du skulle ryddet den skuffen, det rommet eller garasjen. Og hvor ofte har du ikke "glemt" det eller utsatt det. 


Når du planlegger legger du inn oppgaver som vil ta deg til målet ditt. Du vil tenke på hva som skal til for å rydde soverommet eller klesskapet. Deretter notere ned og se når du har tid til å gjøre de ulike oppgavene. Når du vet at ved å gjøre den og den oppgaven, da blir soverommet ryddig, da er det mye enklere å gjøre oppgaven. Digital planlegger fra Bye9design


En for nettbrett og en for utskrift


Hjemmets ryddelister kommer i to formater. En for nettbrett og en for redigering og utskrift. Begge er digitale og sendes på e-post med en gang etter kjøp. Men hva er forskjellen og hvem skal du velge? 


Nettbrettversjon: Pdf med hyperlinker, brukes på iPad eller annet nettbrett sammen med en app og en stylus, for eksempel applepencil. Selv bruker jeg GoodNotes appen, men det finnes en rekke varianter på markedet. Merk at de må kjøpes separat.


Hyperlinkene gjør at du superenkelt kan navigere mellom sidene og listene med et enkelt klikk eller tapp med finger eller stylus. Du kan også bla med fingrene. Denne versjonen gjør det også enkelt å trekke bilder inn i planleggeren eller listene dine. Du kan endre størrelse som du vil, og du kan tegne, skrive og markere. Her finner du mer informasjon om hvordan digitale planleggere for nettbrett virker.


Pdf versjon for utskrift: Dette er versjonen som de aller fleste kjenner til. Du laster opp listene, og ettersom de er gjort redigerbare, kan du skrive inn og planlegge så mye du vil, før du evt. printer ut. Du kan også printe ut med en gang og skrive og planlegge med penn og blyant. 


Hvem velger du? Dette avhenger selvsagt om du har nettbrett eller ikke. Ikke spring ut og kjøp nettbrett for at du skal bruke nettbrettversjonen. Har du aldri prøvd digitale journaler for nettbrett og er litt nysgjerrig på det? Meld deg på nyhetsbrevet og stikk innom biblioteket og last ned den digitale notatboken helt gratis. Da er det bare å teste i vei før du bestemmer deg. 


Forøvrig er versjonen for utskrift knallbra for deg som liker å holde i papir og skrive med penn eller blyant. 
Digital planlegger fra Bye9design


Her finner du de nyeste innleggene


desember 1, 2023

6 steder du bør rydde og vaske før

november 17, 2023

Juleforberedelser i novemberDet nærmer seg jul, enten du

oktober 12, 2023

Rydd hjemmet ditt med daglige oppgaver og små