januar 19

0 comments

Rydde eller organisere – hva er forskjellen?

By Nina Bakken Bye

januar 19, 2021



Rydde eller organisere - hva er forskjellen?


Du har kanskje tenkt det allerede, kanskje til og med flere ganger, at du skulle blitt mer organisert. Vi leter etter gode oppbevaringsløsninger, smarte bokser og ikke minst metoder på hvordan vi kan organisere tingene våre slik at det blir ryddig rundt oss. Noen ganger lykkes vi, andre ganger lurer vi på hva som gikk galt. Til tross for verdens beste system flyter det rundt oss. Rydde eller organisere - hva er forskjellen? Og er det egentlig en forskjell, det skal vi forsøke å få klarhet i nå. 



Er ikke rydde og organisere det samme da?


Når du organiserer må du løse et oppbevaringsproblem. Altså kan du definere organisering som å løse et problem/utfordring. Organisere = lage et system med bokser, hyller, skuffer og skap for ting du bruker, har bruk for og liker. 

Når du rydder må du ta en beslutning. Du må altså ta et valg, skal du beholde eller kvitte deg med tingene. Rydde = kvitte deg med ubrukte og unødvendige ting og ting du ikke liker. 

Konklusjon: Nei, rydde og organisere er ikke det samme selv om begrepene ofte brukes om hverandre. 

Dersom du ønsker et organisert og ryddig hjem, må du starte med å rydde, deretter kan du gå i gang med organiseringen. Nøkkelen til et organisert hjem er å ha så få ting som mulig å organisere.

Men gjør det så stor forskjell da, om vi kaller det rydding eller organisering. Kanskje ikke, men hvordan du forholder deg til rotet ditt, er viktig om du skal lykkes. Jeg vil derfor anbefale deg å lese denne artikkelen om "Hva er rot". Når du vet hva som skaper rot i ditt hjem, og hva som er rot, da er det enklere å kvitte seg med ting. Når det er gjort, sitter du igjen med færre ting du trenger oppbevaringsplass til. 

La oss titte nærmere på forskjellene: 

 

Rydd bort rotet

Organisering 

Organisere = lage et system med bokser, hyller, skuffer og skap for ting du bruker, har bruk for og liker. 


Dersom jeg skal organisere for eksempel hobbyrommet, vil fokuset mitt være å finne gode oppbevaringsløsninger. Målet er at rommet ser ryddig ut og at jeg enkelt finner tingene mine når jeg trenger dem. 

Jeg elsker å organisere. Gå gjennom alt jeg har av forskjellige hobbyprodukter, lage systemer, sortere. Dette er gøy, inspirerer meg og gjør at jeg plutselig har lagt klart noe til et nytt prosjekt. Ingenting er som bokser på rekke og rad, fargekoder og garnnøster satt eller lagt i system. 

Men, det er nå problemene dukker opp for både meg og andre... Det som slettes ikke lar seg løse. Når det knyter seg i magen fordi du ikke får plass til alle tingene dine. Uansett hvor mange bokser og hyller du har kjøpt inn for å løse oppbevaringsproblemene en gang for alle. Det blir ikke plass. 

Gleden over å organisere går brått over, frustrasjonen over at det fortsatt er kaos er ikke langt unna. Når jeg må fordele malingstubene i bokser hvor det egentlig kun var tenkt å ha fargeblyanter og tusjer. Når jeg må legge garnnøster i poser på gulvet fordi hyllene plutselig var fulle. Når den store boksen jeg trodde skulle få plass til alle stempelputene likevel ble for liten...

Plutselig er drømmen om det organiserte hobbyrommet brutt fordi jeg ikke får plass til alle tingene mine i de smarte systemene. Dette er ingen god følelse, men det er lett å gjøre noe med det når man er bevisst at det er forskjell på organisering og rydding.  

Misforstå meg rett, jeg har ingenting i mot gode oppbevaringsløsninger, jeg elsker gode systemer. Men, oppbevaringsbokser og hyller er ikke det som alene gjør hjemmet ditt ryddig eller holder det ryddig. 

Om Rydd bort rotet

Rydding  

Når et rom skal ryddes er utgangspunktet annerledes enn når det skal organiseres. Rydde = kvitte deg med ubrukte og unødvendige ting og ting du ikke liker.


Når du rydder må du ta stilling til hva du skal beholde og hva du skal kvitte meg med. Dette er så vanskelig for mange at de ender opp med å kjøpe inn mer oppbevaring, ja, noen bygger til og med ut huset sitt for å få plass til alt de samler på. 

Er man kommet så langt er det på tide å ta et valg. Skal man fortsette å samle eller skal man ta grep og rydde opp. Et godt tips er å tenke rammer. Dersom du i utgangspunktet har mer enn nok oppbevaringsplass, bestem deg for at dette er nok. Du skal holde deg innenfor de rammene du har. 

Selv setter jeg slike oppbevaringsrammer når jeg rydder. Alt som ikke får plass i de oppbevaringssystemene jeg allerede har, det skal bort. Det tvinger meg til å ta kritiske valg til hva jeg samler på. 

TIPS:  Det er ikke alltid én runde er nok. Jo oftere du tar kritiske valg til hva du virkelig har lyst til å omgi deg med, jo enklere blir det å si takk og farvel til ting du aldri kommer til å bruke. Gå flere runder gjennom tingene dine og du vil bli overrasket over hvor lett det etterhvert blir. 

Riktig rekkefølge = Bonus  

Mennesker vi omtaler som organiserte og som holder det ryddig rundt seg, har lært seg gode ryddevaner. De er bevisst hva de omgir seg med, og de rydder etter seg. Oppbevaringssytemene deres ser lekre og flotte ut fordi de ikke er fylt til randen, men inneholder det som er nødvendig. De er ikke organisert fordi de organiserer, de er organisert fordi de rydder. 


Se for deg en skuff på kjøkkenet som du nesten ikke klarer å få igjen. Den er fylt med tørrvarer og diverse kjøkkenredskaper. På kjøkkenbenken står det flere bokser med tørrvarer du ikke får plass til i skuffen. Det ser rotete og uoversiktelig ut. 

Målet er å organisere skuffen slik at du får plass til det som roter til kjøkkenbenken. Men hvor skal du gjøre av alt i skuffen. Det er ikke plass. Kanskje har du vært inne på tanken om å kjøpe deg en avlastningshylle, eller en slik fancy sak med hjul. Den kan du jo bruke til noe annet når du får ryddet kjøkkenet skikkelig. Utfordringen med å tenke slik er at du ikke får gjort noe med det som er problemet. Problemet er at du har for mange ting i forhold til oppbevaringsplassen du har. 

Når du har ryddet og kvittet deg med ting skjer "magien". Bare ved å kvitte deg med tingene du ikke trenger ser det plutselig alt mer organisert ut. Du har skapt luft rundt det som får være igjen og det er lett å finne fram når du har bruk for noe. 

Når du gjør oppgavene dine i riktig rekkefølge - rydde først - vil organiseringen gå som en lek. 

For å gjøre det enklere for deg har jeg laget en ryddekalender med 5 konkrete ryddetips hver uke. Ryddekalenderen og listen med 100 ting du kan kvitte deg med som en kickstart, får du ved å melde deg på nyhetsbrevet mitt. 


Du vil kanskje også like


mars 8, 2024

Kjøkkenbenken er et av stedene mange benytter som

februar 29, 2024

Rot påvirker oss langt mer enn mange av

desember 1, 2023

6 steder du bør rydde og vaske før