mars 8

0 comments

6 tips til hvordan du kan holde kjøkkenbenken ryddig

By Nina Bakken Bye

mars 8, 2024


Kjøkkenbenken er et av stedene mange benytter som mellomlager. Aviser, mobilladere, varer fra handleturen, penner, notatbøker, reklame, hårstrikk... Ettersom kjøkkenet er et av de rommene som brukes mye i løpet av en dag, er det lettvint å legge fra seg ting her mens vi bare skal.... Etter handleturen  blir varer stående igjen på benken, inntil vi får tid til å rydde på plass. Koppene etter frokosten, middagen, det er så lett å bare la det stå her, til vi får tid til å rydde opp. Men hvordan kan du gjøre det enkelt å rydde opp og holde orden og hvorfor skal du gjøre det? Her får du 6 tips til hvordan du kan holde kjøkkenbenken ryddig og gjøre kjøkkenet til et godt sted å være. 

6 tips til hvordan du kan holde kjøkkenbenken ryddig

  • Hva vil du bruke kjøkkenbenken til? 
  • Fjern ting som ikke hører hjemme på kjøkkenbenken
  • Lag soner som passer for bruken av din kjøkkenbenk
  • Heng opp redskaper
  • Gjør det enkelt å rydde opp
  • Ta i bruk daglige rydderutiner

FJERN TING SOM IKKE HØRER HJEMME PÅ KJØKKENBENKEN

Start med å tenke over hvordan kjøkkenbenken din fungerer i dag. Hva bruker du den til? Samler det seg ting her som ikke hører hjemme på kjøkkenet? Har du mange ting stående framme slik at det blir vanskelig å finne plass til å lage mat eller bake? Har du gode oppbevaringsløsninger? 

Når du har reflektert over hvordan den fungerer i dag og hva du oppbevarer her, er det lurt å tenke over hvordan du ønsker å bruke kjøkkenbenken. Vil du ha mer plass til matlaging. Vil du ha mat stående framme på benken, dekorative bokser eller vil du ha en benk som er så ren som mulig, uten noe som står i veien. Vil du bruke benken som kontorplass og til lekselesing. 

Svarene du kommer fram til er også svaret på hvorfor du skal rydde kjøkkenbenken din. Når du vet hvorfor du skal rydde, er det også så mye enklere å gjøre justeringer som vil fungere godt for deg, fordi du ønsker at det du gjør skal føre til en bedre løsning for deg. At det du gjør skal føre til at det blir enklere å rydde opp og holde orden. I gratisguiden får du oppgaver med steg for steg veiledning hvor du kan reflektere over hvorfor du skal rydde. Dette vil hjelpe deg til å finne både motivasjon og energi til å komme i mål med ryddprosjektene dine. 


6 tips til hvordan du kan holde orden på kjøkkenbenkenfjern ting som ikke hører hjemme på kjøkkenbenken


Når du har bestemt deg for hva du skal bruke kjøkkenbenken til, er det tid for å fjerne ting som ikke passer inn. Legg disse tingene på plass der de hører hjemme. Gi slipp - det vil si: Gi bort, selg eller kast. 


I ryddeklubben går vi i dybden på denne typen opprydding og du får tips til hva som kan passe å oppbevare her og ikke. 

lag soner som passer for din bruk av kjøkkenbenken

Det er lurt å dele kjøkkenbenken inn i soner. Det er enklere å sette på plass etter bruk når tingene har sin faste plass. 


Det er mer oversiktelig, ser ryddigere ut og er enklere å finne fram, når du samler ting innenfor samme kategori. 


Lag dine egne soner hvor du for eksempel håndterer brødmat, hvor du baker, hvor du lager middag og hvor du oppbevarer ulike kjøkkenapparater og lignende. 


La det være så mange tomme flater som mulig slik at du kan sette fra deg og håndtere mat og kopper så enkelt som mulig. 6 tips til hvordan du kan holde orden på kjøkkenbenkenheng opp redskaper

Utnytt plassen på veggen over benken. Enten til enkle hyller eller til magnetlister, kroker mm. 


Heng opp kniver og annet utstyr du bruker daglig. La det være lett tilgjengelig og lett å rydde bort. 


Små hyller kan være smart å bruke når du jobber på kjøkkenet og har behov for å legge unna små ting som ellers blir liggende i veien på benken. gjør det enkelt å rydde opp 

Jo færre ting du oppbevarer på kjøkkenbenken, jo enklere er det å rydde opp og holde den ren. 

Når du deler kjøkkenbenken inn i soner, vet du alltid hvor tingene hører hjemme. 

Bruker du brett eller bokser for å ramme inn sonen, har du en "ramme" for hvor mye det er plass til. 

Ønsker du å "holde unna" mellomlagringen, kan du sette fram en kurv hvor tingene vanligvis legges. Samle alt ved dagens slutt og legg på plass der det hører hjemme. 

Er det mange i familien som bruker benken til gjøre lekser, jobbe, holde på med en hobby ol. Kan du ordne med kurver/bokser til hver og en, hvor alt legges når de er ferdig. Sett disse deretter på plass i et skap, på en hylle eller lignende. 

6 tips til hvordan du kan holde orden på kjøkkenbenken

6 tips til hvordan du kan holde orden på kjøkkenbenken

ta i bruk daglige rydderutiner

Skal du holde det ryddig på kjøkkenbenken er det bare en ting som virker... Du må rydde. 


Når du rydder opp etter deg det du har dratt utover hver dag, da holder det seg ajour. 


Når du reduserer mengden ting du har og du i tillegg har en fast plass til tingene du skal beholde, er det enklere å holde det ryddig. 


Gode ryddevaner i hverdagen er viktig for å klare å holde orden rundt deg. Dette får du på plass ved å ta i bruk første steg i Rydd bort rotets rydderutine, nemlig de 5 hverdags-oppgavene.


Gjør kjøkkenet til et godt sted å være

Ingenting er som å komme tassende inn på kjøkkenet en tidlig morgenstund, sette på kaffen eller en kopp te, og glede seg over at det er ryddig. Det er ingenting som ryddes, fordi du har det slik du ønsker det, slik du liker det. Du kan nyte stunden og glede deg over at dagen sakte men sikkert våkner til liv. Start med kjøkkenbenken og de 5 hverdagsoppgavene. Husk at hvert lille steg du tar i dag, tar deg nærmere det ryddige hjemmet du ønsker deg.