februar 29

0 comments

Hvordan rydding kan endre livet og hverdagen din

By Nina Bakken Bye

februar 29, 2024


Rot påvirker oss langt mer enn mange av oss er villige til å innse, eller kanskje forstår. De ekstra tingene som tar opp plass i hjemmet ditt. De tingene du ikke har oversikt over, det som er gjemt unna i bokser på loftet eller i kjelleren, i skuffer og skap, i tilfelle du eller noen andre i familien får bruk for det en gang. Tingene som ikke har en fast plass fordi du ikke har funnet plass enda, eller fordi du ikke fått kjøpt inn mer oppbevaringsbokser eller hyller. Ting som ikke er lagt på plass fordi du ikke har hatt tid enda.  Dette er hverdagen for mange. Men visste du, at når du vet hvorfor du skal rydde er det så mye enklere å skape motivasjon til å rydde. Her skal du få noen tips til hvordan rydding kan endre livet og hverdagen din. Det vil kanskje trigge deg til å finne ditt "hvorfor"- 

Hvordan rydding kan endre livet og hverdagen din

  • Mer positivt fokus hver dag
  • Redusere stress
  • Bedre søvn
  • Mer energi og glede
  • Mer tid til det som er viktig for deg

Rot er ikke bare ting. Rot er ting som kan gjøre hverdagen din krevende på mange vis. Rot kan føre til stress, sykdom, beslutningsvegring, ensomhet, utmattelse med mer. Dette er det gjort mange studier på, og det er interessant å se hvilken positiv innvirkning opprydding i hjemmet kan ha for fysisk helse og psyke. 

Heldigvis er det mulig å endre kurs når man selv opplever at det faktisk er rotet i hjemmet som tapper energien. Rydding av hjemmet ditt kan gjøres med små steg som ikke føles overveldende og som er tilpasset din situasjon og livsfase.

Jeg har laget Rydd bort rotet systemet fordi jeg er opptatt av at rydding skal være noe som er lystbetont og enkelt. Noe du kan klare uansett om du har en travel hverdag, er sliten mangler motivasjon, eller ikke vet hvor du skal begynne. 

Se hvilken positiv innvirkning rydding kan ha på ditt liv og hverdag: 


SSS Spring Desktop 13 scaled


mer positivt fokus 


Tenk på hva som skjer når noen ringer på døren og du egentlig ikke har lyst til og åpne fordi du skjemmes av rotet i gangen. Fokuset er på rotet ikke den som ringer på døren…


Du har lyst til å bake, men først må du rydde unna alt som står i veien, kanskje blir du til og med litt småirritert og har lyst å gi opp bakingen. Du fokuserer på rotet, ikke bakingen. 


Barna har lyst til å leke sammen med deg, men du er ikke helt tilstede, kanskje tenker du på alt annet du burde gjøre… Fokuset er på rotet, ikke barna. 


Når hjemmet ditt er rotete og du bruker energi på det, fordi det står fysisk i veien for deg eller fordi du egentlig ikke vil ha det slik, da har du mye å vinne på å komme i gang med ryddingen. Et ryddig hjem vil hjelpe deg å endre fokus til det som betyr mest for deg.
redusere stress

Vi har vel alle kjent på den ubehagelige følelsen det er når vi er sent ute til noe, og vi må begynne å lete etter nøkler, mobil, briller eller annet vi skal ha med oss. Når tingene har sin faste plass, og de blir lagt på plass etter bruk, vil du oppleve at stressnivået synker betydelig.


Å kjenne seg stresset fordi du rydde, er ingen god følelse, men når du har fått inn gode rydderutiner vil du oppleve at rydding slettes ikke er noe stress. Det er snarere en oppgave som fører til noe positivt. Mange har opplevd at det å tenke på rydding som redskap til noe positivt, har hjulpet de å tenke positivt om rydding.


Test gjerne ut de 5 hverdagsoppgavene for å komme i gang med å bygge gode hverdagsvaner.Styled Stock Society Bookworm Bliss 12 scaledbedre søvn

Et ryddig soverom med god og frisk luft kan påvirke søvnen positivt. Tenk på hvilken innvirkning det har på søvnen når det siste du ser før du sovner er et rotete soverom. Og hvordan er starten på dagen din, når det første du ser når du våkner er rot.


Rot har nok mye større innvirkning på oss enn vi er villige til å innrømme. Sover du på et overfylt og rotet soverom? 


Da er det på tide å finne tid i hverdagen til å rydde opp. Du kan gjøre det med små steg. Det er bare å glede seg til godfølelsen av et ryddig soverom.  
mer energi og glede

Rot kan tappe deg for energi og når du har lite energi, kan det være krevende å finne glede i hverdagen.

Det kan føre til at du ikke klarer å holde på med en hobby du elsker, eller være sammen med familie og gode venner. 

Desto viktigere er det å komme i gang og fjerne tingene som tynger deg ned og ikke gir deg noe positivt i hverdagen.

Tankens kraft er sterk og kjenner du at du ofte tenker på alt du burde gjort, i stedet for å glede deg over det du holder på med, er det på tide å ta grep.

De 5 hverdagsoppgavene er supre for å komme i gang, og tar ikke så mye tid, noe som er greit i starten av ryddereisen.

Styled Stock Society Coworking 18 scaled

mer tid til det som er viktig for deg

Tenk på all den tiden du bruker på å lete etter ting, flytte på ting til en ny midlertidig plass, kjøpe dobbelt opp fordi du har glemt at du allerede hadde den tingen, eller kanskje du ikke finner den…


Når du rydder opp i hjemmet ditt, etablerer fast plass til tingene dine og får gode rutiner på plass i hverdagen, vil du oppleve at du frigjør tid. 


Ryddereisen har også den effekten at vi blir mer kresen på hva vi vil ta med inn i hjemmene våre. Det gjør at vi shopper mindre og sparer penger... En opprydding kan også føre til salg av en rekke ting... 


Hvordan komme i gang med ryddingen

Kanskje kjenner du nå motivasjon til å gå fra å tenke på at du burde rydde til å faktisk komme i gang med ryddingen. Da er du i så fall allerede kommet over den første kneika, neste steg er rett og slett å starte med noen små ryddeøkter hver dag.

Dersom du vil ha en steg for steg veiledning til hvordan komme i gang, kan du laste ned den gratis startguiden som hjelper deg steg for steg gjennom det som er viktigst for å lykkes med ryddingen, nemlig hvorfor du skal rydde. I tillegg får du en kalender med sjekkliste over de 5 hverdagsoppgavene slik at du kan følge med og krysse av hver gang du har gjennomført en oppgave.