desember 1

0 comments

6 steder du bør rydde og vaske før jul

By Nina Bakken Bye

desember 1, 2023


6 steder du bør rydde og vaske før jul

Det er hyggelig å både rydde og vaske litt ekstra til jul, men hvor skal du begynne og hva er egentlig viktigst å få gjort. Selvsagt er svaret individuelt, kanskje skal du ikke være hjemme hele julen, eller kanskje skal du ha gjester, eller være alene, kanskje skal du bruke hele huset og eller bare deler av det. Vi har alle forskjellige utgangspunkt og ulike forventninger til julevasken. Dersom du ønsker å gjøre en ekstra innsats før jul uten å slite deg ut, samtidig som du føler det blir både ryddig og rent rundt deg, har jeg tips til 6 steder du bør rydde og vaske før jul. 

Slik rydder og organiserer du gangen

For noen vil julehøytiden trigge ryddegleden litt ekstra, og ingenting er bedre enn at du er motivert og gleder deg til å rydde. Pass imidlertid på at du ikke overdriver. Det er lett å gå på en smell og slite seg ut dersom du forsøker å gjøre alt… Bruk i stedet små steg. Fordel oppgavene utover dagene fram mot jul. Skriv ned det du vil prioritere å gjøre, det vil gi deg oversikt og mulighet til å justere retning.  Har du god tid, kan du velge å gjøre mer. Opplever du at det blir for mye, senk kravene til deg selv! 

Lag en enkel plan

De fleste av oss kan bli utslitt bare ved tanken på alt vi skal gjøre før jul. Husk da at det ofte er tanken på hva vi har å gjøre som sliter oss ut, ikke selve oppgaven. Jo lenger du går og tenker på noe du burde ha gjort, jo mer sliten vil du bli, bare ved å tenke på det…

Det er her planlegging kommer inn som en hjelpende hånd. Planlegging vil hjelpe deg å huske. Du slipper å bruke krefter på å huske alt du bør gjøre, fordi du skriver det ned og setter av tid til å gjøre det. Når du først har fått det ned på papiret, er det også enklere å se hva du ikke må prioritere, hva du kan legge bort til senere. 

Gå en runde i hjemmet ditt med notatboken og skriv ned hvilke rom du må gjøre noe med og hva du skal gjøre. Når du har oversikten klar, er det på tide å trekke fram kalenderen og se hva du faktisk har tid til å gjøre.

Prioriter i rekkefølge hva som er viktigst for deg. Det er nå det er greit å vurdere om vasking av tak på kjøkkenet og stuen er noe du absolutt må gjøre før jul, eller om du kan legge det til vårrengjøringen.

For å hjelpe deg å prioritere har jeg nedenfor laget en oversikt over de rommene som vanligvis brukes i julen, og hvilke oppgaver du kan prioritere. Det er selvsagt opp til deg å prioritere det som er viktigst for deg og din familie. Kanskje vil du gjøre mindre, kanskje mer, kanskje er det andre rom som er viktigere for deg, det må du tilpasse deg og din kalender, samt hvilken hjelp du får til å gjennomføre oppgavene.

Planlegging gir oversikt og kontroll

Det er ofte tanken på alt du har å gjøre som sliter deg ut og skaper stress. Skriv ned det du skal gjøre, skaff deg kontroll og oversikt og senk skuldrene


1. Gjør kjøkkenet klart til jul

Kjøkkenet er ofte et av de mest brukte rommene i julen. Her skal det bakes, lages mat, oppbevares mat og gjerne også deles måltid og gode historier.

Et rent og ryddig kjøkken gir godfølelse og fin stemning, men det er også viktig for hygienen. 

Rydd og vask i kjøleskapet og eventuelt kjøleskapets fryser. Gi slipp på ødelagt mat og mat du ikke bruker. Sørg for å få oversikt over det du har. Da kan du bruke opp rester og du unngår å kjøpe inn noe du allerede har mer enn nok av.  

Rydd plass på kjøkkenbenken til matlaging og kakebaking. Jo mindre dill og dall du oppbevarer der, jo enklere er det å holde det ryddig og rent.

Vask stekeovn, mikroovn ol. og husk en grundig rengjøring av kjøkkenviften. Dette er viktig blant annet for hygiene, men også for trivselen når du lager mat og reduksjon av brannfaren.

Rengjør andre kjøkkenprodukter som er i bruk ofte og står framme. Rens kaffetrakter/maskin, tøm og tørk av brødrister mm.

Tørk av overflater på kjøkkeninnredningen og vask gulvet.

Skal du bytte ut vanlige kopper med julekopper, er det smart å legge bort hverdagskoppene, vaske der de sto og sette på plass julekoppene.

Har du tid og energi kan du også gå gjennom skuff for skuff og rydde opp og gi slipp. Vil du vente med grunnryddingen av kjøkkenet til etter jul, får du konkrete tips og hjelp i Rydd bort rotet klubben hvor vi tar opp temaet i februar.

2. Gjør gjesterommene klare

Er du så heldig å få julegjester på besøk, er det hyggelig å gjøre det koselig på rommene de skal overnatte.

Fjern ting fra overflater og gi gjerne slipp på noe du ikke har bruk for. Tørk støv og legg på rent sengetøy. Legg også fram rene håndklær og noen av småsåpene du har gjemt på i skuffer og skap. Pynt gjerne med juledekorasjoner, men ikke overdriv ettersom det er lurt med minst mulig støvsamlere på soverommet.

3. Vask badet

Det er ikke nødvendig å vaske rundt på badet til jul, dersom du ikke har tid og energi, men noen steder er det lurt å rengjøre skikkelig slik at du ikke får noen overraskelser midt under julefeiringen.

Rengjør sluker og unngå at vasker, dusjer og sluker under badekar går tett. Dette er rengjøring som bør gjøres jevnlig, og plott inn denne oppgaven rett før jul også.

Fjern flest mulig ting fra overflatene, gi slipp på søppel, ødelagte ting og ødelagte produkter.

Sett på plass ting som hører hjemme andre steder og finn en fast plass til det som ligger og flyter.

 Vask av overflater og ta en skikkelig grundig helgevask. Finn fram rene håndklær og kanskje et duftlys med juleduft.

Ryddesteg

1. Fjern søppel og alt som kan kastes- fra overflatene.

2. Sett på plass ting som hører hjemme i andre rom.

3. Legg bort typiske sommerting.

4. Prioriter rydding av synlige overflater

5. Rydd opp etter deg, det du trekker utover i løpet av dagen... 


4. Rydd opp i yttergangen, gjør plass til gjestenes klær, pynt til jul og gjør det koselig

Henger fortsatt sommerklærne på en overfylt knagg i yttergangen er det på tide å samle sammen dette og legge de unna til vinteren er over. Sett unna sko du ikke bruker nå og tenk på at det skal være plass til gjestenes yttertøy og sko.

Fjern søppel og ting som hører hjemme andre steder. Sett på plass, legg bort, gi slipp.

Tørk støv av synlige overflater, støvsug og vask gulv. Det er ikke nødvendig å gå i dybden av bokser, esker, skuffer og skap rett før jul om du ikke har tid til det. Lag deg i stedet en plan for en grundig opprydding etter jul, eller bli med i Rydd bort rotet klubben der vi gjennom hele året rydder oss grundig gjennom rom for rom.

5. Rydd opp i stuen og spisestuen

Start med å fjerne ting som hører hjemme andre steder - legg på plass. Har du mye «søppel» som gamle aviser, ukeblader, kvitteringer, ødelagte ting tar du en runde og kvitter deg med dette. Du vil se positive resultater med en gang.

Legg på plass ting som hører hjemme i andre rom... 

Fjern pynteting som står fremme hele året dersom du har mye julepynt som skal frem, det er fint at alle tingene slipper å konkurrere med hverandre…

Tørk støv av overflater, lamper og bilder, støvsug møbler og tepper.  Vask vinduer der julelysene skal skinne. Sjekk værmeldingen og planlegging vasking på en dag med mildvær.


6. Soverommet

Det gir skikkelig godfølelse å kunne legge seg i rent sengetøy og kjenne at endelig er det jul. 

Prioriter å rydde overflater, legge på plass klær og tørke støv. Luft godt, skift på senga og ikke stress med alt som skulle vært ryddet opp inne i skuffer og skap. Dette kan du ta tak i gjennom hele året ellers. 

På barnerommene gjelder det samme. Fjern også gjerne klær som er for små, leker som ikke lenger brukes og gjør plass til julegaver som kanskje dukker opp. 

Start med gode hverdagsvaner med en gang…

Startguiden fra Rydd bort rotet - gratis innhold

Føler du det er mye å ta tak i rett før jul, er det viktig at du tenker over om det er realistisk å gjøre alt du ønsker. Det er faktisk ikke gjort i en fei å rydde opp i rot som har samlet seg over tid. 

Prioriter derfor å ta deg av de viktigste overflatene i de rommene du bruker mest.  Bestem deg deretter for å starte i dag, med nye og gode hverdagsvaner. 

Rydd bort rotets 5 hverdagsvaner hjelper deg i gang med nye og varige vaner. Disse vanene vil ikke bare hjelpe deg å holde det ryddig, men de vil også hjelpe deg å komme i gang. Ettersom dette ikke er oppgaver som kommer i tillegg til mye annet, men i stedet for... så passer det veldig godt å starte akkurat nå.