januar 5

2 comments

Hvor skal du begynne å rydde?

By Nina Bakken Bye

januar 5, 2021

Hvor starter jeg?, Kom i gang med rydding


Hvor skal du begynne å rydde? 


Endelig, du er superklar for å komme i gang med denne ryddeprosessen du lenge har gått og tenkt på. Bort med ting du ikke har bruk for, inn med hyller og bokser og hva det nå er som kan holde orden og oversikt over alt du virkelig har bruk for. Aller helst skulle du ryddet alt med en gang, du kjenner det kribler i deg etter å endelig, endelig få det ryddig rundt deg. Men... Hvor skal du begynne å rydde? Små steg eller alt på en gang?


Før du bestemmer deg for hvor det er best å starte, er det greit å få avklart hvilken ryddemetode som passer best for deg. Alt på en gang i en intensiv periode, eller små steg over litt lengre tid?  

Opp gjennom årene har jeg prøvd mange forskjellige metoder, og en ting er sikkert, alt på en gang er ikke noe som passer for meg. Jeg blir rett og slett sliten, mister energi og går lei om jeg skal sette av en hel helg eller uke til å rydde. 

Da jeg startet opp Rydd bort rotet hadde jeg prøvd ut flere ryddemetoder før jeg endelig falt til ro med det som fortsatt passer best for meg. Nemlig små steg og endring av ryddevaner. Selv om jeg elsker orden og systemer rundt meg, og trives aller best når huset er ryddig, så er jeg en kreativ sjel, og du vet hva det sies om disse? Joda, vi er rotekopper. 

Det hjelper rett og slett ikke for rotekopper som meg å rydde hele huset på en uke og tro at det skal holde seg slik. Etter noen dager flyter det igjen... Derfor er jeg helt avhengig av rutiner og gode ryddevaner som jeg kan gjennomføre litt hver dag. 

Jeg prøvde forresten å ta en skikkelig opprydding i bokhyllene våre en gang. Da skulle Konmari metoden testes ut. Vi har en stor stue og et stort spisebord hvor det er god plass til hele familien på 6, samt gjester. Jeg brukte timer på å dra bøker ut av hyllene og inn i stua hvor jeg la bøker utover bordet og gulvet. Det er mye med Konmarimetoden jeg liker, blant annet denne "aha" opplevelsen du får når du ser mengden av ting du eier samlet på ett sted. I mitt tilfelle bøker... 

Jeg brukte imidlertid over en uke på å rydde i bøkene. All min fritid denne uken gikk til å rydde bøker. Men metoden fungerte. Da jeg var ferdig var mengden bøker betydelig redusert, jeg kvittet meg med mye og fikk alt jeg ville ta vare på tilbake i bokhyllen. Vi gikk fra tre bokhyller til en. Og nå, nå skulle gleden over den ryddige bokhyllen få meg til å bli motivert til å ta fatt på en ny kategori. Men gnisten og motivasjonen til å rydde en ny kategori kom ikke. 

I stedet måtte jeg ta igjen hverdagsryddingen som ble neglisjert da jeg fokuserte kun på bøkene våre. I flere dager måtte jeg rydde for å komme "ajour" som jeg liker å kalle det. Der og da bestemte jeg meg for at små steg, små steg, det passer meg best.

Fortsatt kan jeg "rote" utover for å rydde, men nå gjør jeg det i små overkommelige mengder. En skuff, en hylle, en eske osv. og alltid, alltid er jeg ferdig å rydde denne lille kategorien før jeg tar kveld.

Små steg, litt hver dag gjør at jeg blir enda mer bevisst på ryddevanene mine. Det gjør det enklere å rydde opp etter meg når jeg har dratt utover et hobbyprosjekt. Det gjør det enklere å vaske kopper og rydde kjøkkenbenken med en gang i stedet for å utsette til lenge etter at middagen er spist. Og det beste av alt, jeg blir ikke lenger sliten av å rydde... og jeg får tid til andre ting enn å bare rydde... 


Hvor skal du begynne å rydde?


Men hvor skal du begynne? 


Nå har du sikkert skjønt at ettersom små steg metoden er min favoritt, da er det også det som preger mine råd til deg. Det har du helt rett i. Små konkrete steg hvor du fokuserer på ryddingen i feks. 15 minutter er det beste tipset jeg kan gi deg. Hvor du begynner er faktisk ikke så viktig. Det aller, aller viktigste du kan gjøre for deg selv er å begynne. Ikke utsett ryddingen til helgen, ikke tenk for mye, bare begynn. 

Jeg vet at akkurat dette kan føles uoverkommelig. Det er ikke bare å begynne når alt føles som kaos og alt er like viktig å få orden i. Det er godt å ha en slags "fasit" som hjelper deg i gang. Som på et vis konkluderer med at når du begynner her, ja da blir det etterhvert ryddig. Akkurat det kan jeg hjelpe deg med. Jeg har nemlig laget en ryddekalender med daglige ryddetips. Helt konkrete ryddetips som litt etter litt skaper orden og system i hjemmet ditt om du gjør oppgavene. Ryddekalenderen med daglige tips er forbeholdt mine medlemmer av Ryddig med små steg, men har du meldt deg på nyhetsbrevet mitt får du en kalender med et ryddeprosjekt for hver uke. 

De daglige og ukentlige ryddetipsene hjelper deg å komme i gang med gode ryddevaner og rydderutiner. Etter hvert vil du selv se hvor det er best å starte ryddingen, hvor det er viktig å ta tak. Men for å komme i gang med dette, vil kalenderen være et nyttig verktøy for deg. 

Din beste investering i ryddeprosessen er å begynne. Rydd litt hver dag, slik at du blir vant med å rydde. Meld deg på nyhetsbrevet mitt, nederst på siden, for å gjøre oppstarten din enklere.
De nyeste blogginnleggene


mai 12, 2024

Alle kan sette seg et mål om å rydde opp i

mars 8, 2024

Kjøkkenbenken er et av stedene mange benytter som mellomlager. Aviser, mobilladere,

februar 29, 2024

Rot påvirker oss langt mer enn mange av oss er villige

desember 1, 2023

6 steder du bør rydde og vaske før julDet er hyggelig