april 25

0 comments

6 grunner til at rydding er viktig

By Nina Bakken Bye

april 25, 2021

Hvorfor rydde, Kom i gang med rydding


6 grunner til at rydding er viktig


Det skal vises at det bor noen her.... Har du hørt det før? Unnskyldninger for å ikke rydde finnes det mange av. Dette er en av dem. Når det er sagt er jeg jo enig i budskapet. Det skal jo vises at det bor noen i et hjem. Noe annet ville vært trist. Men må det være rotete, eller kan det være ryddig og likevel vises at det bor noen i hjemmet? 

Hva som oppleves som rot er veldig individuelt. Noen av oss klarer å omgi oss med mange ting og likevel holde det ryddig. Andre må ha få ting å forholde seg til, for i det hele tatt klare å ha orden og oversikt. 

Men hvorfor er det så viktig å rydde, kan vi ikke bare leve lykkelig med alle tingene våre, selv om det flyter rundt oss. Her skal du få 6 grunner til at rydding er viktig. 


1. Du får mer plass


Når du kvitter deg med ting, blir det mer plass i hjemmet ditt. Selvsagt blir det mer plass. Men hva er fordelene med mer plass og færre ting. Kanskje føler du rett og slett at det blir tomt, at hjemmet ditt nesten blir nakent, og ja, som om det ikke bor noen der... 

Dette er en overgang for alle som er vant med mange ting og et salig kaos av ting overalt. Det vil endre seg, og du vil venne deg til det. Men husk at en ryddeprosess kan gjøres med små steg, da vil du skape en gradvis overgang fra kaos til oversikt. 

Når du rydder er det ikke bare hjemmet ditt som oppleves mer oversiktelig og luftig. Også hodet og kroppen din vil oppleve forandringer. Et ryddig hjem fører til mindre stress, mindre leting etter ting og mer tid til å gjøre ting du liker. For noen oppleves rydding som meditasjon, det som skaper ro og som gir overskudd i hverdagen. For andre øker selvtilliten når hjemmet deres går fra kaos til orden. Og for noen endres både humør og energi til det positive.  


2. Du bruker det du har


Når du har oversikt over det du har, og du bruker det du har, er det enklere å ikke ønske seg noe nytt. Det høres kanskje merkelig ut, men ordtaket "mye vil ha mer" er ikke så dumt i denne sammenhengen. 

Når du rydder og kvitter deg med noe av det du ikke har bruk for, vil de tingene du sitter igjen med være det du har lyst til å bruke. Og ikke minst, det du har bruk for. I skapene står det nå kopper du bruker, og som du har oversikt over. I garderobeskapet finner du klær du liker å bruke og har bruk for. 

Med færre ting å forholde seg til, er det enklere å sette pris på det du har. Når du er så heldig å kunne omgi deg med ting du har bruk for og setter pris på, er det også enklere å bli kritisk til hva du vil trekke inn i hjemmet ditt. 


3. Du finner din stil 


Å gjennomgå en ryddeprosess kan være krevende på mange vis, men du verden så lærerikt det kan være. Enten du dukker ned i en gammel eske i boden, eller risper litt i overflaten av kleshaugen i skapet ditt, vil det dukke opp ting du ikke lenger liker. Hvorfor skal du da holde fast på dem? 

Etterhvert som vi blir eldre endrer stilen seg. Får vi bedre økonomi vil stilen kunne endre seg. Moter og trender endrer seg og vi må ta bevisste valg på hva vi vil skal være med oss på veien videre. 

Ved å gjennomgå tingene du eier vil du bli kjent med hva du liker og hva du bryr deg om. Dette er til god hjelp når du skal kjøpe nye ting, enten det er klær eller noe til hjemmet. Du blir bevisst og kritisk til hva du vil trekke inn i hjemmet ditt. For mange er slike ryddeprosesser en positiv øyeåpner, og en fin måte å bli kjent med seg selv på.


4. Du sparer penger 


Om du bestemmer deg for at du ønsker å rydde hjemmet ditt og kvitte deg med ting du ikke har bruk for, vil du også bli mer kresen på hva du kjøper. Mange opplever rett og slett en frivillig shoppestopp. I stedet for å springe rundt på salg og handle inn ting som du kanskje kan få bruk for, eller som er kjekt å ha, vil du tenke deg om to ganger før du handler ting du egentlig ikke har bruk for. 

Du slipper å kjøpe dobbelt opp av ting fordi du har glemt hvor du la taperullene, eller hammeren eller... 

Du reduserer behovet for å kjøpe inn flere oppbevaringssystemer, bokser, skap og hyller. En ting er minimumsbehovet, noe må du selvsagt ha. Men alarmbjellene bør ringe når du handler inn oppbevaringsløsninger for ting du ikke har bruk for... 

Det er også en trend i tiden at privatpersoner leier seg lagerplass. En ting er når dette gjøres i en kort periode, kanskje i påvente av innflytting i nytt hjem. En annen ting er det når du tar vare på så mange ting at du vokser ut av hjemmet ditt, og må leie lokaler for å slippe å kvitte deg med ting... 


5. Det blir enklere å vaske

 


Er hjemmet ditt ryddig, vil det bli enklere å vaske ettersom du slipper å rydde unna ting for å vaske. Et hjem som ikke er overfylt med ting, vil også bli mindre støvete. Ting og klær tiltrekker seg støv. Om du holder det ryddig rundt deg, vil du oppdage at hybelkaninene bruker lenger tid for å samle seg. 


6. Frihet

 


Velger du deg et ryddig hjem med færre ting, velger du deg også frihet. Frihet til å bruke mindre tid på rydding. Frihet til å gjøre mer av de tingene du aller helst har lyst til. Frihet til å slå ytterdøren på vidt gap uten å skjemmes over rotet, når uanmeldte gjester står på trappa. 

Tenk på hva du ønsker å bruke tiden din til. Ikke vær den som skjemmes over et rotete hjem. Du kan velge å gjøre noe med det. Ikke vær den som stresser hver dag på leting etter ting du ikke finner. Ikke vær den som bekymrer deg over rotet, eller kjenner mismot og tristhet over rotet rundt deg. Gjør noe med det, start ryddeprosessen din i dag og kjenn på den herlige følelsen å ha kontroll over tingene dine. Ikke omvendt. 


Relaterte innlegg