mai 17

0 comments

Sett deg et ryddemål som er oppnåelig

By Nina Bakken Bye

mai 17, 2020



​Sett deg et ryddemål som er oppnåelig


​Det er med rydding som det er med løping, du kan ikke springe maraton uten å ha trent og øvd deg på forhånd. Hvert år er det mange av oss som har et nyttårsforsett, utfordringen er imidlertid å følge opp og gjøre det som trengs for å klare det ​nyttårsmålet vi har satt oss. Vi legger lista høyt og går på med massevis av fokus og energi. Men litt etter litt mister vi interessen, og etter ikke alt for lang tid, er vi tilbake til gammel vane. Dette gjelder rydding også. Plutselig får vi nok av rotet rundt oss og går inn med masse energi og motivasjon for å kvitte oss med rotet, en gang for alle. Men så innhentet hverdagen oss igjen, og de gode intensjonene forsvant på et blunk. Er det slik for deg? Da er ukens ryddeprosjekt verd å teste ut! Sett deg et ryddemål som er oppnåelig. 



Små steg


​Hos Rydd bort rotet rydder vi med små steg. Vi gjør det fordi vi vet hvordan det er å ha en hektisk hverdag fylt med barn, ungdommer, husdyr, jobb og fritidsaktiviteter. Vi setter ryddemål som er oppnåelige og som ikke sliter oss ut. Vi jobber med faste ryddevaner som ikke er slitsomme, men som hjelper oss til å holde det ryddig rundt oss. Det gir energi å ha det ryddig rundt seg og finne tingene vi leter etter uten å stresse. Hvis vi ikke er vant med å rydde ofte, hvis vi gjerne tar skippertak og ikke har rydding som vane, da klarer vi ikke å holde det ryddig rundt oss over tid. Vi klarer ikke å springe maraton uten trening. 


Sjekkliste - ​sett deg oppnåelige ryddemål


1. ​Hvorfor vil du ha det ryddig rundt deg?

​Dette er det viktigste spørsmålet du kan stille deg selv når du skal lage gode ryddevaner. Hvorfor vil du ha det ryddig rundt deg? 

Blir du sliten av rot? Skammer du deg over rotet i hjemmet ditt? Bruker du mye tid på å lete etter ting i rotet? Vil du holde det ryddig rundt deg for å få overskudd og glede tilbake? Vil du holde det ryddig rundt deg slik at du når som helst kan invitere andre inn uten å skamme deg over rotet? Vil du ha bedre tid til andre ting enn å rydde? 

Hva er din personlige årsak til at du vil ha det ryddig rundt deg og hvorfor?  


2. ​Hvor mye tid og energi har du til å rydde?  

​Når du vet hvorfor du vil ha det ryddig rundt deg, har du allerede begynt å forme et mål med ryddingen som kan hjelpe deg å holde deg motivert. Nå er det på tide å se på tiden og energien din. 

Alle​ har tid til å sette av 15 minutter til å rydde hver dag. Det handler om hva du vil prioritere tiden din på. Jeg har møtt mange som sier de ikke takler det, fordi de ikke har tid. Vi har alle 24 timer i døgnet. Hva bruker du dine 24 timer til? 

Før du sier at du ikke har tid til å rydde litt hver dag, må du finne ut hva du faktisk bruker dine 24 timer i døgnet til. ​Skriv ned noen punkter i en notatbok. Hva gjør du før og etter jobb. Hvor ofte er du innom matbutikken, hvor lang tid bruker du der, hvor mye tid bruker du på annen shopping? Sosiale medier, jeg bare nevner det.... Hobbyer, slappe av i sofaen etter jobb eller når ungene har lagt seg, fordi du fortjener det osv. osv. ​

Når du har oversikt over tiden din, er neste steg å teste ut 15 minutter rydding hver dag. Vi skal se litt mer på det under et annet punkt.

Når du skal sette deg overkommelige ryddemål er det også viktig å ta hensyn til energi og form. Ikke alle er friske og kan holde det gående over lang tid. Derfor er dette noe du må ta hensyn til når du planlegger.  


3. ​Små steg hver dag

​Litt er bedre enn ingenting. Når du rydder smart og fokusert hver dag, vil du litt etter litt nå ryddemålet ditt, uten å slite deg ut. Men, det handler om at du må øve deg. Du må teste ut hva som fungerer for deg. ​Rydd bort rotets ​metode er å grunnrydde i 15 minutter hver dag. Vi tar tak i det som skaper rot og kvitter oss med det. Når vi grunnrydder på kjøkkenet tar vi en og en skuff, et og et skap og kvitter oss med ting vi ikke har bruk for. Det gir plass til tingene vi bruker ofte og som har betydning for oss. 

Det er enklere å motivere seg for å rydde et kjøkkenskap enn hele kjøkkenet. Det er enklere å sette av tid til å rydde en skuff i garderoben enn hele garderoben på en gang. Det er enklere å ha overskudd og energi etter å ha ryddet et skap på kjøkkenet enn hele kjøkkenet.

Skal du springe maraton løper du ikke hele distansen på 42 km. uten å ha øvd deg på kortere distanser først. Det er bedre at du rydder ​én kjøkkenskuff, eller to eller tre i løpet av en hel uke enn ingen. 15 minutter grunnrydding hver dag gir større forskjell i hjemmet ditt enn tanken om at du skulle ha ryddet. Det er letter å motivere seg for 15 minutter enn en hel ryddedag.

Her kan du lese mer om sonerydding og små steg hver dag.

 

4. ​Sett deg et ryddemål denne uken

​Nå har du reflektert både over hvorfor du vil ha det ryddig rundt deg og over tidsbruken din i løpet av en dag. Da er tiden inne for å sette deg et overkommelig ryddemål. 

Start med et lite mål denne uken. I hvilket rom i hjemmet ditt er det mest behov for en opprydding? Hvor vil det gjøre en størst forskjell om du grunnrydder 15 minutter to, tre eller hver dag denne uken? Øv deg litt på dette hver dag 

Her kan du lese mer om hvordan 15 minutter hver dag kan gjøre en stor forskjell.


5. ​Bli bevisst på hva du trekker inn i hjemmet ditt

​Husk at det er tingene vi omgir oss med som skaper rotet i hjemmet vårt. Jo færre ting vi omgir oss med, jo mindre rot må vi hanskes med. Vær derfor bevisst på hva du trekker inn i hjemmet ditt. Trenger du egentlig flere puter og pynteting. Hva med klær? Kopper og kjøkkenutstyr. Det er så mye som frister i butikkene, og alt for ofte lar vi oss friste til å ta med ting hjem. Ting vi ikke har bruk for, men som vi selv synes vi fortjener av en eller annen årsak.

Neste gang du har lyst til å dra av sted på shopping, bestem deg på forhånd om det er noe du har bruk for. Hvis du vet at du alltid kommer hjem med et eller annet du egentlig ikke har bruk for, vurder om du skal droppe shoppingturen. Inviter venninnene med på en trimtur i stedet for shopping, det kan være likeså koselig. 


​Lister kan hjelpe 


​For mange kan det vær en fordel å notere ned ryddeoppgaver og ryddemål. Det kan være gøy å krysse av for alt man klarer å selge av ting man ikke lenger har bruk for. Og det kan være gøy å krysse av for alle oppgavene man klarer å gjennomføre. Jeg har laget "Hjemmets ryddelister" som er digitale, men som også kan printes ut så ofte du vil. Disse listene er laget for å hjelpe deg uansett hvilken ryddemetode du benytter, men du finner også lister som passer for sonerydding og små steg. "Hjemmets ryddelister" får du kjøpt i nettbutikken min. 


Hjemmets ryddelister


Her finner du flere ukens ryddeprosjekt




Rydd og organiser reflekser og refleksvester - ukens ryddeprosjektSelv om det fortsatt er sommer begynner vi å merke at høsten nærmer seg.

LES MER


Rydd og organiser barnas klær - ukens ryddeprosjektÅ ha oversikt over barnas klær er for mange en stor oppgave. Men med et

LES MER


Vask og vedlikehold sykkelen i ukens ryddeprosjektVask og vedlikehold sykkelen og du vil ha et framkomstmiddel, en treningskompis og turkamerat i lang

LES MER


Rydd og organiser hageutstyrDenne uken skal vi ut i hagen og rydde. På denne tiden av året er mye av hageutstyret i

LES MER


Rydd og organiser sengetøy, puter og tepperDenne ukens ryddeprosjekt er noe mange av oss har en tendens til å utsette. For andre

LES MER


Sett deg et mål for fysisk aktivitetSett deg et mål for fysisk aktivitet og finn motivasjon og overskudd til å rydde hjemmet

LES MER