august 9

0 comments

Rydd og organiser barnas klær – ukens ryddeprosjekt

By Nina Bakken Bye

august 9, 2020



Rydd og organiser barnas klær - ukens ryddeprosjekt


Å ha oversikt over barnas klær er for mange en stor oppgave. Men med et godt system og noen faste rutiner kan dette gjøres enkelt og det må heller ikke ta langt tid. Som med alt annet vil mengden klær barnet eller barna dine har, avgjøre hvor mye arbeid og tid du må bruke. Ved å sette av 15 minutter hver dag denne uken, har du kommet langt med å lage et godt system for barneklærne. Er du klar? Da setter vi i gang. Rydd og organiser barnas klær - ukens ryddeprosjekt. 



Sjekkliste - ryddesteg


1. Start med rene klær og tomt vaskerom

Når du skal rydde og organisere barnas klær er det nyttig å starte med rene klær. Dersom vaskerommet er fylt med skitne klær til barna, eller hauger med rene klær som skal strykes og brettes, vil du ikke få full oversikt. Ta derfor et oppgjør med kleshaugen før du starter. 


2. Lag et godt sorteringssystem på vaskerommet

Gjør klar to bokser eller kurver som er lett tilgjengelig på vaskerommet eller der du tørker klær. De trenger ikke være så veldig store. En kurv er for små klær som skal tas vare på til småsøsken. Den andre kurven er for utslitte og ødelagte klær og klær som fortsatt er hele og fine og skal gis bort eller selges. Utslitte klær kan også leveres inn for gjenbruk i stort sett de fleste kommuner.

Hver gang du har vasket og tørket klær tar du en vurdering av barnas klær. Er de utslitt, legger du de i gibort/kaste kurven. Er de for små gjør du en nøye vurdering på om de skal være med videre til småsøsken eller ikke, og legger plagget i en av kurvene. På denne måten frigjør og rydder du garderoben til barna dine raskt og enkelt hver gang du vasker klær. Det igjen betyr mindre behov for rydding i skapene.

Når boksene er fulle er det på tide å gjøre noe med klærne. Finn ut hvor din nærmeste mottaksboks av klær er og sett posene klar til neste gang du skal ut. Eventuelt legg klærne ut for salg, eller lever til noen som vil arve. 


3. Oppbevaring av klær som venter på å passe et av barna 

Her finner du en egen artikkel om oppbevaring av denne type klær. 


4. Skap og skuffer

Etter at du har laget deg et sorteringssystem som du kan benytte daglig eller når du vasker og tørker klær, er det på tide å ta en titt i skap og skuffer. Start med en skuff/ hylle av gangen og jobb deg gjennom mens du stiller følgende spørsmål: 

- Bruker forstatt? 

- Ser fint og helt ut? 

- Fortsatt holdbar til vær og vind og årstiden det er ment for? Eks. regntøy holder vannet ute og vintertøy holder kulden ute. 

- Passer fortsatt? 

Kan du si ja til dette får plaggene bli igjen i skapet. Hvis ikke fjerner du det. Plaggene du fjerner fordeler du i kurvene du har ordnet deg på vaskerommet, eller et annet sted hvor de står lett tilgjengelig. 

Målet med denne ryddingen er at skapet nå skal være fylt med de klærne barnet faktisk bruker og har bruk for. 


5. Sesong klær

Det kan være fint å gå gjennom klær et par ganger i året. Da kan du legge bort klær som er blitt for små, eller som tar opp plassen i skapet uten at det er bruk for dem. Ikke legg bort klær ukritisk. Benytt anledningen til å gå gjennom klærne på samme vis som nevnt ovenfor. Dersom det er noe som kan repareres, er det smart å gjøre dette før du legger bort klærne. 

Når barna er små vokser de raskt og i rykk og napp. Plutselig er klærne for små. Noen barn kan ha en rask vekst gjennom sommeren slik at det meste av vinterplaggene du la bort på våren, er for små til høsten. Derfor er det også greit å gjøre denne sesongryddingen fast to ganger i året slik at du får fjernet plagg som ikke kan brukes. 


6. La større barn være med på ryddingen

Etterhvert som barna vokser til, kan de ha bestemte meninger om hva de vil bruke eller ikke. La de være med på å velge ut det de vil beholde og det de absolutt ikke liker. Det gir barnet en god følelse å gå med klær de selv liker og føler seg fine og komfortable i. Men det er lov å sette ned foten når det gjelder anstendighet og fornuft med tanke på værforhold og temperatur. 


7. Rominndelere og mindre kurver

Små klær kan lett ende opp med å flyte rundt i et lite kaos i skuffen eller hyllen. Bruk derfor skuff- og hylle inndelere slik at klærne blir liggende på plass. Dette gjør det oversiktelig og lettere å supplere når noe mangler. 


8. Supplering av klær

Når du rydder er det greit å samtidig notere ned hva som mangler og hva du må supplere med. Kanskje må det til noe nytt undertøy eller ankelsokker. Kanskje er de langermede t skjortene blitt for korte. Eller buksebeina har krøpet langt opp på ankelen. Når du rydder jevnlig og har et "doneringssystem" på vakserommet, er det enklere å holde oversikt over hva som mangler. 


Her finner du flere ukens ryddeprosjekt




Rydd og organiser reflekser og refleksvester - ukens ryddeprosjektSelv om det fortsatt er sommer begynner vi å merke at høsten nærmer seg.

LES MER


Vask og vedlikehold sykkelen i ukens ryddeprosjektVask og vedlikehold sykkelen og du vil ha et framkomstmiddel, en treningskompis og turkamerat i lang

LES MER


Rydd og organiser hageutstyrDenne uken skal vi ut i hagen og rydde. På denne tiden av året er mye av hageutstyret i

LES MER


Rydd og organiser sengetøy, puter og tepperDenne ukens ryddeprosjekt er noe mange av oss har en tendens til å utsette. For andre

LES MER


Sett deg et mål for fysisk aktivitetSett deg et mål for fysisk aktivitet og finn motivasjon og overskudd til å rydde hjemmet

LES MER


Rydd i sko og støvler - ukens ryddeprosjektSko kan være gøy, sko er nødvendig, sko er flotte, sko er kule, sko er

LES MER