mai 15

0 comments

Oppbevaring av barneklær som er for små

By Nina Bakken Bye

mai 15, 2019


Oppbevaring av klær som er for små


Med barn i huset vil det stadig være behov for nye klær etterhvert som de vokser. Men hva gjør du med klærne som er blitt for små. Med fire barn vet jeg at det er viktig med et system som gjør det enkelt å legge bort, men samtidig enkelt å finne fram igjen.

Mange av oss tar vare på barnas klær. Det kan være flere grunner til det. Nostalgi og minner. Praktiske årsaker, hvis det blir flere barn. Håndlagede plagg og plagg som kan arves gjennom generasjoner. Hver og en av oss har individuelle grunner til at vi tar vare på barnas klær. Uansett hva som er årsaken er det veldig praktisk og godt å ha et enkelt system å forholde seg til.

I dag skal du bruke noen minutter på å lage deg et enkelt system som hjelper deg i den perioden barna er i vekst. Har du store eller voksne barn, er det på tide å begynne å ruske litt i alle klærne du har tatt vare på. Har du et godt og velfungerende system fra før, er det supert. Da kan du fortsette å rydde i klærne til deg og barna - se dagens tips 1. mai.

I utgangspunktet er dagens oppgave enkel og tenkt som starten på et system som skal gjøre det enkelt for deg å sortere og oppbevare barneklær. Jeg har likevel valgt å ta med oppgaver som tar noe mer tid å gjennomføre enn 15 minutter. Dette gjør jeg for at du skal se hvordan dette systemet kan fungere for deg i praksis og slik at du kan gjøre forberedelser for å sette igang nye rutiner. 


Papp eller plastbokser til oppbevaring av barneklær


Jeg har fått mange spørsmål om hva som fungerer best til oppbevaring av barneklær. Pappesker eller plastbokser med lokk. Begge fungerer, men plastbokser har noen fordeler. De kan plasseres hvor som helst. Også der det er temperatursvingninger og mulighet for litt fukt. Men husk at fuktproblemer og sopp også kan oppstå i plastbokser dersom de ikke er helt tette. Plastbokser kan i tillegg stables uten at boksene som står nederst gir etter for tyngre bokser.

I tillegg vil jeg anbefale vakumposer for deg som skal oppbevare mye, eller over lengre tid. I dag fås de kjøpt nesten overalt på butikker som Clas Olson, Ikea, Europris, Jysk osv. Kvaliteten på posene kan variere. Noen blir det lett hull på og kan derfor ikke brukes med vakum etterpå.

Andre er tykkere og tåler at vi åpner og lukker ofte. Noen skal du rulle og presse luften ut av, andre skal du bruke støvsugeren på. Selv bruker jeg posene fra Clas Olson, men det er rett og slett av praktiske årsaker, ettersom det er lett å stikke innom butikken.

Det finnes både store og små poser, noe som gjør det enkelt å presse sammen vinterklær og klær med mye volum. Med vakumposer får du plass til mer på mindre plass. 


Dagens oppgave:  


Gjør klar to bokser eller kurver som er lett tilgjengelig på vaskerommet eller der du tørker klær. De trenger ikke være så veldig store. En kurv er for små klær som skal tas vare på. Den andre kurven er for utslitte og ødelagte klær og klær som skal gis bort eller selges. Utslitte klær kan også leveres inn for gjenbruk i stort sett de fleste kommuner.

Hver gang du har vasket og tørket klær tar du en vurdering av barnas klær. Er de utslitt, legger du de i gibort kurven. Er de for små gjør du en nøye vurdering på om de skal være med videre eller ikke, og legger plagget i en av kurvene. På denne måten frigjør og rydder du garderoben til barna dine raskt og enkelt hver gang du vasker klær. Det igjen betyr mindre behov for rydding i skapene.

Når boksene er fulle er det på tide å gjøre noe med klærne. Finn ut hvor din nærmeste mottaksboks av klær er og sett posene klar til neste gang du skal ut. Eventuelt legg klærne ut for salg, eller lever til noen som vil arve. 


Sortering av klær som skal tas vare på 


Det er jo ikke slik at barna vokser ut av en og samme størrelse den samme uken eller måneden. Det er stor forskjell på størrelsen avhengig av hvilket klesmerke du bruker. Dette gjør at sortering av klær etter størrelse kan dra ut i tid. Selv om jeg er motstander av å mellomlagre ting som kan skape rot, vil jeg framsnakke det litt i denne situasjonen.

En stor boks med lokk er nemlig veldig fint til å samle klær over en periode der barna vokser mye. Når denne er full, er du klar for å eventuelt vakumpakke, merke og legge bort for litt lengre lagring. Fordelen med dette er at du samler alt som er blitt for smått på en plass, og ikke flere steder i huset. Videre er det lettere å motivere seg for ryddejobben når du slipper å gjøre den mange ganger….

Det finnes ulike måter å sortere disse klærne på. Jeg har selv erfaring med å sortere i yttertøy, finklær, strikkeklær og det øvrige i jenteklær og gutteklær. Videre har jeg delt inn i bukser, gensere, skjørt og strømpebukser/sokker/ullundertøy. I tillegg har jeg delt inn i størrelser. Min metode er nok preget av at jeg er systematiker og liker å kategorisere.

Hvor mange kategorier og hvilke kategorier som passer for deg, er avhengig av mengden klær du skal oppbevare. Det avhenger også av hva som skal til for at det blir enkelt for deg å finne fram når du skal lete fram klær igjen.

Noen liker å sortere kun innenfor størrelse. Det er både enklere og kjappere, men kan oppleves uoversiktelig om du har mye klær.

Bruker du vakumposer kan du merke disse med kategori og størrelse. Noen tar bilder av plaggene og limer på posen eller boksen. Du må velge det som er enklest for deg.

Oppbevar klærne i tette bokser og sett de bort på sted hvor de er lett tilgjengelig. Ikke glem at det nå står bokser lagret med brukbare klær. Og en til ting. Moten i barneklær svinger også. Tenk deg derfor om to ganger når du avgjør hvilke klær som skal bli med videre. 


Her finner du flere "Dagens ryddetips"