juli 26

0 comments

Vask og vedlikehold sykkelen i ukens ryddeprosjekt

By Nina Bakken Bye

juli 26, 2020Vask og vedlikehold sykkelen i ukens ryddeprosjekt


Vask og vedlikehold sykkelen og du vil ha et framkomstmiddel, en treningskompis og turkamerat i lang tid framover. Vedlikehold er den beste investeringen du kan gjøre for at tingene dine skal vare lenger. Sykkelen er utsatt for det meste av vær og vind, samt bruksslitasje. Med regelmessig vasking og smøring, hindrer du unødvendig slitasje, og du får en sykkel som varer lenge. Todelt ryddeprosjekt


Ukens ryddeprosjekt er todelt og du bestemmer selv i hvilken ende du vil starte. 1. Vaske-, lappe- og reparasjonsutstyr sykkel. 2. Vaske og vedlikeholde sykkel. Det meste praktiske er nok å starte med å få en oversikt over alt utstyret du har før du setter i gang med selve sykkelen. 


Sjekkliste - ryddesteg


1. Start med å samle alt utstyr til sykkelen på ett sted. 

Når du har en oversikt over alt tilbehøret til sykkelen, slik som lappeutstyr, oljer, verktøy, svamper, vaskemiddel ol. er det enklere og raskere å gjøre vedlikeholdet. Du kan lese mer om rydding av sykkelutstyr i dette blogginnlegget.

 

2. Lag deg en oppbevaringsløsning som fungerer for deg

Det er stor forskjell fra familie til familie hvor mange sykler og sykkelutstyr som trenger oppbevaring. En stor familie kan ha mange sykler, men lite sykkelutstyr. En liten familie kan ha mange sykler og mye sykkelutstyr osv. Noen har sykkel som treningshobby, andre bruker sykkel en sjelden gang. 

Hvor stor plass du trenger til oppbevaring er helt avhengig av mengden utstyr du må ha tilgjengelig. For noen er det nok med en boks, for andre trengs det flere bokser, hyller og kroker. Mitt tips er at du samler alt på ett sted slik at du enkelt når tak i ting du har bruk for og hele tiden har enkel oversikt over hva du har. 

Ikke alt sykkelutstyr tåler frost. Lappesaker og oljer som ikke skal utsettes for det kan du samle i en egen boks. Boksen kan du enkelt flytte til et frostfritt sted om vinteren. 


3. Vask sykkelen 

Sykler blir utsatt for sand, søle, grus, salt, sol, vær og vind. På samme måte som en bil, må de derfor jevnlig vaskes for at skitt og salt ikke skal ødelegge lakk, kjede, dekk ol. 

Har du lett tilgang til vannslange kan du ta en kjapp skylling rett etter en tur i drittvær og søle. Det er enklere å få av skitt uten såpevann og skrubbing, når det ikke har fått tørket inn og festet seg skikkelig. 

Men av og til må du til pers med såpe og svamp og det er oppgaven i ukens ryddeprosjekt. Finn fram din egen sykkel og evt. resten av familiens sykler og sett i gang, gjerne hele familien sammen.  Barna synes det er gøy å vaske sykkelen sin når de kan gjøre det sammen med en voksen. Legg inn litt lek og moro med det samme og lær barna om hvorfor det er viktig å vaske sykkelen. 

NB! Vær forsiktig med spylingen slik at du ikke spyler sand og smuss inn i bevegelige deler og lagrer.


4. Vedlikehold sykkelen

Etter vask er det tid for vedlikehold. Her er jeg ingen ekspert og i vårt hjem er det mannen min som tar seg av akkurat dette. For større vedlikehold leverer vi syklene inn til sykkelverksted og får skiftet deler og gjort justeringer. Mange er imidlertid flinke på dette selv og dette holder selvsagt kostnadene nede. 

Typisk vedlikehold er rensing og smøring av kjede. Justering og smøring av gir. Justering og vedlikehold av bremser. Pumpe dekk. Teste og skifte lys, reflekser og ringeklokke. 

Lykke til med ukens ryddeprosjekt! 

På Rydd bort rotets pinterestkonto finner du smarte løsninger til oppbevaring av sykler og sykkelutstyr.


Her finner du flere ukens ryddeprosjekt
Rydd og organiser reflekser og refleksvester - ukens ryddeprosjektSelv om det fortsatt er sommer begynner vi å merke at høsten nærmer seg.

LES MER


Rydd og organiser barnas klær - ukens ryddeprosjektÅ ha oversikt over barnas klær er for mange en stor oppgave. Men med et

LES MER


Rydd og organiser hageutstyrDenne uken skal vi ut i hagen og rydde. På denne tiden av året er mye av hageutstyret i

LES MER


Rydd og organiser sengetøy, puter og tepperDenne ukens ryddeprosjekt er noe mange av oss har en tendens til å utsette. For andre

LES MER


Sett deg et mål for fysisk aktivitetSett deg et mål for fysisk aktivitet og finn motivasjon og overskudd til å rydde hjemmet

LES MER


Rydd i sko og støvler - ukens ryddeprosjektSko kan være gøy, sko er nødvendig, sko er flotte, sko er kule, sko er

LES MER