august 2

0 comments

Rydd og organiser barnas leker – ukens ryddeprosjekt

By Nina Bakken Bye

august 2, 2020Rydd og organiser barnas leker - ukens ryddeprosjekt


Har du noen gang opplevd å komme inn i en butikk med så mange spennende, interessante og flotte ting at du rett og slett har følt deg overveldet. Så overveldet at du etter en stund forlater butikken uten å ha kjøpt en eneste ting, fordi du ikke klarte å bestemme deg? Slik opplever mange barn lekerommet sitt. Et rom fylt med spennende leker kan rett og slett bli for mye. Barnet klarer ikke å ta et valg, det klarer ikke å bestemme seg for hva det vil leke med. Dette skal vi se på denne uken. Rydd og organiser barnas leker - ukens ryddeprosjekt. Start med en plan


Det er alltid smart å starte med planlegging. Her kan du lese mer om hvordan du planlegger når du skal rydde barnerommet og gjøre plass for lek. I planleggingen kan du avklare om barnets rom skal være stedet barnet leker på, eller om det skal få lov til å ta med seg leker andre steder i huset for å leke. Dette avhenger av barnets alder, og hvor nært barnerommet er oppholdsrommet hvor foreldrene holder til. Små barn leker sjelden alene på rommet, men du kan legge opp til lek hvor du er sammen med barnet. 

Etterhvert som barna blir større vil de ha med seg venner hjem, og leken kan henvises til barnerommet om du foretrekker det. Da må det legges til rette for at det er plass for lek, og enkelt å rydde opp. 

Jo mer leker barna får ha framme, jo mer opprydding må du påregne. Små barn liker å kaste ting utover, og jo mer leker, jo mer må du rydde. Dersom du vil at de minste barna skal leke med lekene, må du begrense mengden og du må sette av tid til å leke sammen med barna. 


Sjekkliste - ryddesteg


1. Fjern ødelagte leker

Fjern ødelagte leker, også leker du har tenkt lenge på å reparere hvis det er mulig. Du kan enten levere alt på gjenbruk eller kaste, eller du kan reparere nå. Du skal ikke ta vare på leker med tanke på å reparere, dersom du ikke setter av tid til reparering nå. 


2. Fjern noen av lekene og gjør det spennende med rullering

Nå er det på tide å fjerne noen av lekene. Observer i forkant hva du ser barnet/barna leker med. Dette er lekene du skal beholde framme og tilgjengelig. I tillegg kan du beholde noe du vet barnet vil kunne finne interesse i, slik at det er litt forskjellig å finne på.

Hent fram esker og bokser tilpasset mengden av leker dere har og begynn med å plukke bort og legge ned. Her er det smart å gjøre en grov sortering slik at dukker og dukkeklær som passer havner i samme eske. Tog og togbane må i samme boks. Dukkehus og møbler i samme osv. Hvor mange typer leker du legger i hver boks er opp til deg og igjen, hvor stor mengde leker barna har. 

Skriv på en lapp - godt synlig på esken, hva den inneholder. Nå er den klar til å settes bort og hentes tilbake om en stund.

Fordeler med slik rullering er at barna kan hente fram en skattekiste med leker de nesten har glemt de hadde. Jo flere bokser jo oftere kan dere rullere. Erfaringen tilsier at en slik rullering kan føre til mindre nyinnkjøp av leker mellom jul og bursdager. Foreldrene har et lokkemiddel med spennende leker hjemme når barna har forelsket seg i en ny actionfigur, dukke eller andre leker på butikken. Men selvsagt vil ikke dette lokkemiddelet alltid virke. Da er det rett og slett et nei som gjelder, hvis du da ikke mener det er tid for litt nyinnkjøp. 


3. Jo færre leker jo mer kreative barn? 

I noen tilfeller stemmer dette. Barn som har få leker å velge mellom, slipper å velge hva de vil leke med. De går derfor i gang og leker med det som er tilgjengelig. De blir ikke forstyrret av noe mer spennende som ligger på gulvet et stykke unna. De får ro til å leke og finne på ting med de lekene som er foran dem. Dette utfordrer kreativiteten til barna og de kan falle inn i en god og fantasifull verden. 


4. Organisering som fører til lek 

Lekene til barna må være tilgjengelig slik at de selv kan hente ned fra hyller og finne fram fra skuffer. Legg gjerne tilrette for lek for små barn med en liten saks, papir og fargeblyanter framme. Kanskje vil du finne ut at barnet elsker å klippe, eller elsker å tegne eller begge deler. Hva barna liker å holde på med går i bølger og er en naturlig del av utviklingen. En kurv med biler i hyllen, en kurv med duplo eller lego, en kurv med actionfigurer eller klinkekuler. Legg til rette for lek og at barna enkelt kan velge. 


5. Leker og bøker som er synlige men utenfor rekkevidde

Foreldre vil gjerne pynte på barnerommet slik at det ser fint ut. Bøker barna er for små til stilles til pynt høyt oppe på veggen. Leker barna er for små til, står lett synlig men utilgjengelig høyt på en hylle. Dette kan virke frustrerende på barna ettersom det er spennende, men umulig å få tak i. Tenk derfor nøye gjennom hva du setter høyt og utenfor barnas rekkevidde. Kanskje er det best å legge disse tingene bort til barna er store nok til å leke med de. 


6. Rydd med små steg

Husk at i ukens ryddeprosjekt grunnrydder vi med små steg. Bruk 15 minutter hver dag til å rydde på barnets/barnas rom. Ved å være der sammen med barna vil også de kunne delta i prosessen. Kanskje finner de noen favoritter og setter i gang med en god lekestund mens du rydder. Ta deg tid til litt lek sammen med barna. Observer hva de liker å leke med, lytt til praten deres og kos deg med små ryddestunder hver dag i stedet for å endevende rommet på noen timer. Det vil gjøre deg utslitt og barna frustrert ettersom du bli ferdig med ryddingen og ikke har tid til lek...  


Her finner du flere ukens ryddeprosjekt
Rydd og organiser reflekser og refleksvester - ukens ryddeprosjektSelv om det fortsatt er sommer begynner vi å merke at høsten nærmer seg.

LES MER


Rydd og organiser barnas klær - ukens ryddeprosjektÅ ha oversikt over barnas klær er for mange en stor oppgave. Men med et

LES MER


Vask og vedlikehold sykkelen i ukens ryddeprosjektVask og vedlikehold sykkelen og du vil ha et framkomstmiddel, en treningskompis og turkamerat i lang

LES MER


Rydd og organiser hageutstyrDenne uken skal vi ut i hagen og rydde. På denne tiden av året er mye av hageutstyret i

LES MER


Rydd og organiser sengetøy, puter og tepperDenne ukens ryddeprosjekt er noe mange av oss har en tendens til å utsette. For andre

LES MER


Sett deg et mål for fysisk aktivitetSett deg et mål for fysisk aktivitet og finn motivasjon og overskudd til å rydde hjemmet

LES MER