juni 28

0 comments

Rydd i sko og støvler – ukens ryddeprosjekt

By Nina Bakken Bye

juni 28, 2020Rydd i sko og støvler - ukens ryddeprosjekt


Sko kan være gøy, sko er nødvendig, sko er flotte, sko er kule, sko er fornuftige, sko er stygge, sko er slitt, sko er gode og sko kan være vonde. Men sko kan også være en utfordring om det er for mange av dem, og om de tar opp viktig oppbevaringsplass. Denne uken skal vi skaffe oss oversikt over alle skoene våre, enten det er favorittskoene eller sko vi har glemt. Sko kan være årsaken til mengder med rot og støv. De kan være vanskelige å oppbevare og løsningen i mange hjem er derfor å spre dem litt over hele huset. Denne uken skal vi se på noen tips som hjelper deg til å velge ut de skoene du vil beholde og hvilke du rett og slett kan kvitte deg med. Rydd i sko og støvler - ukens ryddeprosjekt, og frigjør verdifull lagringsplass.Små steg


Avhengig av hvor mange sko du har, kan du vurdere om du skal ta for deg skoene til flere av familiens medlemmer. Men husk, det er viktig å rydde med små steg. Da kommer du deg gjennom oppgaven uten å gå lei eller bli utslitt. 

Ikke hiv deg over hele familiens samling av sko dersom det er store mengder. Start med dine egne, deretter kan du sammen med eierne av de andre skoene ta en gjennomgang og bli enige om hva som er verd å ta vare på.


Sjekkliste - ryddesteg - sko og støvler


Skaff deg oversikt – og tenk type sko


Som alltid er det smart å skaffe seg oversikt. Hent fram sko fra de stedene du oppbevarer dem og samle alle på et sted i hjemmet ditt. Er du skosamler og har full kontroll på skoene dine, men ønsker en opprydding, kan du la skoene stå i det rommet de oppbevares i.

Del inn skoene i pensko, fritid, tursko, tunge arbeidsko, store vintersko, støvletter og støvler. Nå har du et visst overblikk over alle typer sko du har og hvilken kategori du har mest av.

Når du rydder etter kategori er det enklere å holde igjen skoene du faktisk også har behov for. Ikke bare sko du er glad i og som gir deg glede.


Hvor mye plass har du til oppbevaring av sko og støvler?


Hvis du har store mengder sko kan det være fint å ta utgangspunkt i hvor mye plass du har til oppbevaring, eller hvor mye plass du vil bruke på slik oppbevaring. Er du på flyttefot til et mindre sted, må du vite om du skal bruke mye av oppbevaringsplassen til sko, eller om det nå er tid for å kvitte seg med noe.


Tilstand på skoene


Se etter sko med skakke og oppskrapede hæler, løse såler, hull og andre ting som gjør at du ikke bruker skoene lenger.

Er skoene av god kvalitet i utgangspunktet, kan du vurdere om det er smart å bruke penger på en skomaker. Ikke alle reparasjoner er like kostbare, men forhør deg om pris før du bestemmer deg.

Vær kritisk til hvor mange hagesko du har bruk for. Mange foretrekker å "bruke opp" skoene i hagen, når de maler eller gjøre andre oppgaver hvor det ikke er så nøye hvordan skoene ser ut. Men, ikke overdriv dette. Du har virkelig ikke bruk for fem par utslitte joggesko til hagearbeid. Og ja, det er faktisk helt greit å kaste sko som er oppbrukt.


Passer skoene til føttene?


Nå skal du prøve sko. Et par i gangen. Ikke en kort liten stund, men gå rundt med dem. Du skal virkelig kjenne på om skoene er gode å ha på, at du føler deg vel i de og at du gleder deg til å bruke dem igjen. Det er selvsagt ikke nødvendig å gjøre dette med skoene du bruker ofte.

Husk at føttene endrer seg også i voksen alder. Det er ingen selvfølge at favorittskoene dine for 10 år siden fortsatt passer deg. Det er lov å være kresen med skovalget. Det kan være en god grunn til at du satte bort et par pene sko for noen år siden… kanskje var det rett og slett uholdbart å ha de på.

Vonde sko er det på tide å kvitte seg med. Husk også dette når du skal kjøpe deg nye sko. Ikke kjøp sko kun på grunn av utseende. Vær kritisk til om de passer foten din og om de er gode å ha på.


Hvilken livsstil har du?


Det er ikke min oppgave å fortelle deg hvor mange sko du bør ha. Det er helt klart opp til deg og hva du har råd til. Men mange av oss samler på sko vi aldri kommer til å ta i bruk. Enten fordi de er vonde å gå med, men for fine til å kastes, eller fordi de ikke lenger passer vår livsstil.

Kanskje har du tidligere hatt en jobb der pene sko var en del av jobbantrekket, mens du i dag bruker fritidssko på jobb. Her bør du vurdere om det er grunn til å beholde alle skoene, eller om du kan ta farvel med noen. Det samme gjelder om du har gått fra en utendørs jobb til en kontorjobb og sitter igjen med et rikelig utvalg av kraftige arbeids- og vernesko.

Det er fint å tenke gjennom hva du egentlig har bruk for og hva du trives med å bruke og ikke minst, om skoene passer din livsstil.

Her kan du lese mer om finsko og når du skal kvitte deg med dem. 


I tillegg finner du tips til ulike oppbevaringssystemer på Pinterestkontoen til Rydd bort rotet.Her finner du flere ukens ryddeprosjekt
Rydd og organiser reflekser og refleksvester - ukens ryddeprosjektSelv om det fortsatt er sommer begynner vi å merke at høsten nærmer seg.

LES MER


Rydd og organiser barnas klær - ukens ryddeprosjektÅ ha oversikt over barnas klær er for mange en stor oppgave. Men med et

LES MER


Vask og vedlikehold sykkelen i ukens ryddeprosjektVask og vedlikehold sykkelen og du vil ha et framkomstmiddel, en treningskompis og turkamerat i lang

LES MER


Rydd og organiser hageutstyrDenne uken skal vi ut i hagen og rydde. På denne tiden av året er mye av hageutstyret i

LES MER


Rydd og organiser sengetøy, puter og tepperDenne ukens ryddeprosjekt er noe mange av oss har en tendens til å utsette. For andre

LES MER


Sett deg et mål for fysisk aktivitetSett deg et mål for fysisk aktivitet og finn motivasjon og overskudd til å rydde hjemmet

LES MER