mai 22

0 comments

Når skal du kvitte deg med finskoene?

By Nina Bakken Bye

mai 22, 2019


Når skal du kvitte deg med finskoene?


Synes du det er vanskelig å kvitte deg med finskoene som ikke er i bruk? Du kan jo få bruk for dem en gang, eller? Når skal du kvitte deg med finskoene dine? Og når er det ok å beholde dem? 

Hvor gamle er de eldste skoene dine? Er de hele og pene? Bruker du de fortsatt? Er de gode å ha på? Liker du skoene? Hvis du svarer ja på de fire siste spørsmålene så er det bare å beholde dem, uansett alder. Så lenge de er i bruk i løpet av året er det jo helt greit å beholde skoene man har. 

Mange beholder imidlertid finskoene fordi de ikke klarer å kvitte seg med dem. Der er skoene du hadde på skoleballet der du ble stormende forelsket. Og der er skoene du hadde på  ​da du fikk din første jobb osv. Sko tar plass og sko skaper rot om du ikke har et velorganisert system med oversikt over det du har. 

For noen er finsko eller pensko en del av det daglige antrekket. For andre er det noe vi tar på oss når vi skal pynte oss. Det er derfor stor variasjon i hvor mange par sko vi trenger, og hvor raskt de blir slitt ut.

Hvor mye plass vi har til sko er et annet moment. Noen har et helt rom fylt med sko, andre har en hylle eller to og klarer seg med det. 

Men nå til dagens oppgave:  

Finn fram alle finskoene dine og legg de i en haug midt på gulvet. Sett til side alle parene som ofte er i bruk, som er gode å ha på og som er hele og pene. Disse blir med videre.

Nå skal du dele resten av skoene inn i 4 kategorier. Sko som er ødelagte og må repareres. Sko som er for små og sko som er vonde å ha på. Sko som er umoderne og ikke er i bruk og som du egentlig ikke har lyst å bruke, men som du beholder fordi du synes det er sløsing å kaste. Sko som passer, er fine, men som sjelden er i bruk.

Når dette er gjort tar du for deg skoene som er for små og som er umoderne. Er disse hele og fine slik at de kan selges, eller gis bort? Mange selger brukte sko via facebookgrupper. Forsøk det du også, men husk at det er mest fristende å kjøpe sko som ser rene og fine ut, ta derfor bilder av skoene på et ryddig sted, og puss gjerne over dem først. Sko kan også gis bort til Fretex og andre innsamlingsstasjoner.

Ødelagte sko, kan disse repareres og hva vil evt. en kostnad bli? Vil det lønne seg å reparere? Hvis ja, finn ut hvor nærmeste skomaker/skoreparatør holder til, og legg inn i kalenderen din at du skal ta med deg sko dit. Legg skoene i en pose og sett de klar.

Endret livvstil? Eller byttet jobb? Noen har en jobb der pene sko og høye hæler er en del av antrekket. Hvis du har skiftet jobb og joggesko er det beste å gå i, er det fint å ta en opprydding av finsko som ikke lenger er i bruk. Dette gjelder spesielt om du har store mengder med denne typen sko.

Da er det bare å sette igang å rydde i penskoene dine.Her finner du flere "Dagens ryddetips"