juni 21

0 comments

Rydd og organiser utstyr til kjæledyr

By Nina Bakken Bye

juni 21, 2020Rydd og organiser utstyr til kjæledyr


Hvis du har et kjæledyr eller to eller flere i hjemmet ditt, ja da vet du at det gjerne følger med litt utstyr. Alt fra mat og godbiter til halsbånd, liner, matskåler, bur, leker og vaskeutstyr. Hos Rydd bort rotet har vi og har hatt, alt fra undulater, akvarium, hamster, katter og hund. Det krever ulike typer mat, ulike typer utstyr og ulike typer "boliger" til dyrene og fiskene. Denne uken skal vi rydde opp i alt vi har gjemt etter dyr vi for lengst har tatt farvel med. I tillegg skal vi organisere utstyret til det eller de kjæledyrene som lever sammen med oss nå.


Små steg


Husk at det er smart å rydde med små steg. 15 minutter hver dag er hovedregelen når vi grunnrydder. Det gjør at vi kommer i mål, uten å slite oss ut, eller gå lei. Det kan også være klokt å vente litt med denne ryddingen om du nettopp har mistet ditt kjæledyr og sorgen over tapet er helt ferskt. Små steg. 


Sjekkliste - ryddesteg


1. Start med å samle alt utstyr på ett sted. 

Når du får oversikt over alt du har, er det enklere å lage et godt system og få en oversikt over hva du egentlig må beholde. 

Husk at dette må være praktisk å gjennomføre. Store hundebur som er i bruk, akvarium og andre "boliger" skal du selvsagt ikke samle sammen med det andre utstyret. Det du skal lete fram er alt ekstrautstyr, leker, vaske og renseutstyr, matskåler som ikke er i bruk lenger, ødelagte ting, ja alt som er i bruk og ikke i bruk. 

Har du flere typer kjæledyr med ulike typer utstyr, er det greit å rydde og organisere utstyret hver for seg. 


2. Hensikten med oppgave nr. 1 er å skaffe oversikt 

Nå har du oversikt over alt du har samlet, fått og kjøpt inn til kjæledyret ditt. Sorter det i "hauger" med mat og godbiter, leker, bade- og pelsstell utstyr, renseutstyr til akvarium og bur, høy og annen burforing til små dyr, utendørsting som bånd og seler, reflekser mm. 

Når du ser hvor mye du har, er det også lettere å forstå hvor mye plass det faktisk tar i hjemmet ditt. Har du mye utstyr som ikke er i bruk, og som ikke har vært det på lenge, er det på tide å sende det fra seg. 

Selv syntes jeg det var veldig vanskelig å sende av sted akvariumene mine. Jeg må innrømme de sto og tok opp plass en god stund før jeg sa ok, bli kvitt dem. Jeg glemte i tillegg av et skap jeg hadde på vaskerommet som var fylt med ulike vanntilsetninger, ekstra pumpe, filter, medisiner og mat til disse fiskene. Ja, til og med dekorstein lå i skapet og tok opp plass. Da det var tømt ble det plass til kattematen og annet utstyr til katten som tidligere lå framme på benken på vaskerommet. 

Det handler rett og slett om å våge å gi slipp. Innse at man er ferdig med en periode og ikke kommer til å få bruk for disse tingene igjen. Spesielt når utstyret har stått og tatt opp plass over lengre tid. 


3. Rensk bort unødvendige ting 

Kvitt deg med ting du ikke lenger har bruk for. Det kan være ødelagte ting, eller ting som er så skitne at det ikke vil bli lekt med eller brukt igjen. Bur, reisevesker, "senger", og tepper som ikke er i bruk lenger. Mat og godbiter kjæledyret ditt nekter å spise eller som har gått ut på dato eller blitt dårlig. Leker som er uinteressante og aldri i bruk. Ødelagte redskaper til pels. Ødelagte matskåler, flasker mm. Andre ting til kjæledyrene som du rett og slett ikke har bruk for og ikke kommer til å bruke. Utstyr til kjæledyr som ikke lenger er hos deg. Medisin som har gått ut på dato eller det ikke er bruk for lenger. 


Oppbevaring og organisering


Mat og godbiter: 

Avhengig av hvor store dyrene er og hvor de spiser, må du tenke på hvor det er praktisk å oppbevare maten. For noen kan det være nok med et rom i en skuff eller skap på kjøkkenet, eller en boks med lokk. For andre som har store sekker med for, kan det være greit å oppbevare sekkene i en kjølig bod. Noen synes det er praktisk med en dagsrasjon eller flere, i en boks med lokk i nærheten av spiseplassen. Blanke bokser med lokk gir deg en rask oversikt over hva den inneholder. Bruk gjerne lufttette bokser slik at maten og godbitene ikke tørker ut. 

Bestem deg for et fast sted hvor mat skal oppbevares, gjerne i nærheten av matstasjonen. 

Vogn med hjul til det meste av utstyr:  

Du har kanskje sett disse vognene fra Ikea - Råskog heter den, med tre etasjer og hjul. Disse er perfekte til å oppbevare badeutstyr, leker, kammer, børster, og annet utstyr til katter og hunder. Men de er også flotte til renseutstyr, vannforbedring, filter og annet utstyr til mindre akvarium. Her kan du også oppbevare mindre poser med høy, mat og ting til hamstere, marsvin ol. små dyr. Turutstyr til hunden, mat og diverse annet du trenger kan du samle på ett sted med en slik vogn. 

Turutstyr:

Til hunden er det praktisk med en knaggrekke i nærheten av døren. Her kan du henge seler og bånd og en taske til godbitene. Her er det også kjekt å samle vinterdekken, regndekke, potesalve og poteposer, vannflasker samt hundeposer. Heng knaggene/krokene slik at det er enkelt å henge seler og dekken til tørk når dere har vært ute i regnvær. 

Kurver:

En kurv til leker, gnagebein, kosepledd og annet som gjerne finner veien ut på gulvet i løpet av dagen kan være nyttig. Ta en kjapp opprydding før dere tar kveld, da vet du hvor alt befinner seg. 

Viktige papirer:

Ikke glem hvor du har vaksinekort, identifikasjonspapirer og andre viktige papirer. Det kan være smart med en egen perm til kjæledyrene hvor du samler alt av papirer. Kennel, veterinær, oppdretter, forsikring ol. 

Oppsummering:

Kvitt deg med alt som ikke lenger er i bruk. Bur og vesker kan selges dersom de er i god stand. Samle utstyr i soner der du har bruk for tingene. Bruk kurver, vesker med mange rom, bokser med lokk eller trillevogner. Start alltid med det du har, før du går ut og handler nye oppbevaringsløsninger. 

​​


Her finner du flere ukens ryddeprosjekt
Rydd og organiser reflekser og refleksvester - ukens ryddeprosjektSelv om det fortsatt er sommer begynner vi å merke at høsten nærmer seg.

LES MER


Rydd og organiser barnas klær - ukens ryddeprosjektÅ ha oversikt over barnas klær er for mange en stor oppgave. Men med et

LES MER


Vask og vedlikehold sykkelen i ukens ryddeprosjektVask og vedlikehold sykkelen og du vil ha et framkomstmiddel, en treningskompis og turkamerat i lang

LES MER


Rydd og organiser hageutstyrDenne uken skal vi ut i hagen og rydde. På denne tiden av året er mye av hageutstyret i

LES MER


Rydd og organiser sengetøy, puter og tepperDenne ukens ryddeprosjekt er noe mange av oss har en tendens til å utsette. For andre

LES MER


Sett deg et mål for fysisk aktivitetSett deg et mål for fysisk aktivitet og finn motivasjon og overskudd til å rydde hjemmet

LES MER
Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Ryddig med små steg

Ryddig med små steg

Ryddeklubben for deg som vil skape deg et hjem du trives i - som er enkelt å holde ryddig

✨Ikke gå glipp av de beste ryddetipsene!✨

 Få ukentlige ryddetips og ryddeinspirasjon direkte i innboksen din. Hver måned får du også din egen ryddekalender for å øve på gode ryddevaner...