juni 14

0 comments

Bursdagskort og julehilsener – minner eller rot?

By Nina Bakken Bye

juni 14, 2020Bursdagskort og julehilsener - minner eller rot?


Gjennom hele livet vårt er det alltid en spesiell anledning, store og små, som vi vil feire. Og du kan være helt sikker på, at uansett hvilken anledning det er, så finnes det et passende kort. Store og små begivenheter hvor vi sender fra oss eller mottar kort med en passende tekst til mottageren. Bursdager, konfirmasjoner, barndåper, ny baby, ny jobb, førerkort osv. Men hva skal vi gjøre med alle disse kortene vi mottar? Bursdagskort og julehilsener - minner eller rot?

Det er flott å kunne sende fra seg et kort med en hilsen til en helt spesiell begivenhet. Og det er veldig hyggelig å motta en hilsen på en spesiell dag og vite at noen tenker på deg. Men hva gjør vi når dagen er over, kortene er mottatt og lest? 


De vanskelige valgeneNoen av oss har ingen problemer med å kvitte seg med kort når de de har hatt sin funksjon. De får henge oppe en stund og når det er tid for å henge opp nye kort, eller tørke støv, ender de opp i søpla. 

Andre igjen, slike som meg selv, tar vare på hvert eneste kort som kommer inn gjennom døren. Hvorfor, jo fordi kortene er minner. Minner om en bursdag, en konfirmasjon, en baby som ble født. Når kortene er minnene dine, da er det vanskelig å kvitte seg med dem. Men ved å endre tankegangen litt, er det mulig. 

Før jeg skrev dette innlegget gjorde jeg jobben selv. Jeg har ryddet i hvert eneste kort og hvert eneste brev jeg har tatt vare på for hele familien på 6. Jeg skal love deg det var mye å ta tak i. Mine egne og min manns kort og brev fra barndommen og fram til i dag, og kortene til alle våre fire barn fra de ble født og helt opp til 18-20 års alderen. Jeg holdt på en hel uke, og ja, det ble mer en 15 minutter hver dag... Men jeg var fast bestemt på at dette skulle jeg bli ferdig med, og satte av tid til det. 

Jeg har lest meg opp på andre ryddekonsulenters tips før jeg selv begynte ryddingen. Det finnes alltid tips og løsninger man selv ikke tenker på. Ettersom vi alle har forskjellig oppfatning av hva som er viktig å ta vare på, er det fint å bli utfordret på dette og se hvordan andre tenker og løser disse utfordringene. 1. Hvorfor tar du vare på alle disse kortene? 


Det høres kanskje merkelig ut å spørre om akkurat dette. De fleste tar vare på kortene fordi det er minner de vil ta vare på eller kanskje er det samvittigheten som sniker seg innpå. Du kan jo ikke kaste kort som noen har brukt tid på å lage eller valgt ut til deg og brukt en del penger på.... 

Men hvorfor tar du egentlig vare på alle disse kortene? Mange ganger i løpet av livet gjør vi ting uten å tenke over resultatet eller konsekvensen av det vi gjør eller årsaken til at vi startet med å gjøre det som har blitt til en vane. 

Denne ryddeoppgaven handler ikke om å kvitte deg med alle kortene du har tatt vare på, men å bli bevisst på hvorfor du vil ta vare på alle disse kortene.

I min egen ryddeprosess har jeg gått fra å ta vare på hvert eneste kort, til å bli bevisst på hvilke kort som er viktige for meg og familien min å beholde. Det var overraskende mye jeg enkelt kunne gi slipp på, og mange kilo med kort og brev er nå sortert og levert til gjenvinning. 

Hva jeg har valgt å beholde:  

Kort og brev som har betydning for familien vår og som kan fortelle en historie om hvem vi er og hvor vi kommer fra. Brev og kort fra mine besteforeldre, barnas oldeforeldre, hvor de fortalte om hva de holdt på med, hva de skulle gjøre, hvor de var osv. Tanter og onkler i tre generasjoner, besteforeldre og søsken som skrev brev og kort og fortalte historier som er interessante for vår familie, som forteller noe om fortiden vår og hvor vi kommer fra.

I vår tid er det lite brevskriving, det vil kanskje bli et savn når historien skal skrives. Jeg så det da jeg ryddet. Det er en unik skatt, og til og med ungdommene satt oppslukt og leste brev etter brev, skrevet av familie som nå er borte. 

Jeg tok også vare på et utvalg av bursdagskort til ungene opp gjennom årene, men en stor del ble kastet. For tenk på det. Er du sikker på at dine barn vil overta hvert eneste kort de mottok fra de ble født til de fylte 20? Jeg tror ikke det og jeg fikk det bekreftet da mine fire barn fikk gå gjennom det jeg tenkte å kaste. For hva skal de med et gammelt kort der avsenderen ikke hadde skrevet på navnet sitt, eller en hastig påskrevet konvolutt med et klistremerke og gratulerer med 10 årsdagen? 

Hvorfor beholder du kortene og julehilsener? Fordi du vil, eller fordi du tror du må? 

Noen ganger kan vi overbevise oss selv om at vi gjør det riktige når vi tar vare på absolutt alt. Egentlig fører det bare til stress, bekymringer og framtidige utfordringer. For kanskje føler barna dine det samme som deg? At de må ta vare på tingene du har gjemt på for dem, bare fordi de er redd for å skuffe deg... Mens du tar vare på tingene deres, fordi du er redd for å skuffe dem hvis du ikke gjør det... 

Og hvis du vil beholde kort og brev, må du beholde alle? 


2. Hvor mange kort vil du beholde? 


Ok, nå har du bestemt deg for at du skal beholde en del kort, men hvor mange vil du beholde? 

De fleste av oss kortsamlere har nok en uhåndterlig mengde kort, som det vil ta timevis å gjennomgå. I vårt tilfelle har jeg samlet rubbel og bit siden ungene var små, og eldstemann er snart 30... Det er så mange kort at jeg sjelden eller aldri har satt meg ned og tittet på kortene eller lest dem. Det er rett og slett for mange og det tar for lang tid. Hvorfor skal jeg da beholde så mange når jeg ikke får mer glede av dem? 

Etter at jeg ryddet, sorterte og kastet en enorm mengde, sitter jeg nå igjen med kort det er enkelt og morsomt å ta en titt på, når som helst. Hver ungdom har fått sin egen eske med lokk, mens mannen min og jeg har to felles bokser, inkludert kort og brev som er til hele familien. 

Å beholde noen kort er rett og slett et kompromiss mellom å kaste alt og den overveldende følelsen av å beholde alt. Noe som rett og slett kan gi en overveldende og dårlig følelse.

Nå kommer den vanskelige oppgaven. Hvor mange kort skal du beholde? Hva skal få bli og hva skal du gi slipp på?

Husk alltid dette: Et kort har blitt gitt og mottatt med takk. Det har derfor gjort sin funksjon for giveren. Hva du gjør med kortet etterpå, er helt opp til deg, og deg alene. Det samme gjelder takkekort du har mottatt. 

Som hovedregel beholder jeg kort som er gitt internt i familien og fra noen få andre fra slektninger og venner som inneholder spesielle hilsninger og meldinger. 

Bestem deg for et antall eller en mengde som passer inn i en spesiell boks, og hold deg til det. 


3. Hvor vil du oppbevare kortene? 


Å bestemme hvor du vil oppbevare kortene kan hjelpe deg å redusere mengden med kort. Selv har jeg kjøpt inn fire bokser med lokk, en til hver av barna mine. Det begrenser mengden med kort jeg kan ta vare på. I tillegg er de enkle å finne plass til og oppbevare. 

En pen/stilig/morsom/fin boks med farger og motiv som passer inn i interiøret, gjør at den kan være synlig i et hvilket som helst rom. Det gjør at du faktisk kan titte nedi og kose deg med minnene du har tatt vare på, det er vel hensikten, ikke sant? 

Andre oppbevaringsmuligheter er fotoalbum, collage, bilderammer ol. Jeg plukket ut de fineste bursdagskortene med tall på til ungene slik at jeg kan bruke de i fotoalbumene sammen med bursdagsbildene av dem. 

Morsomme og smarte tips finner du også på Pinterestkontoen min. 4. Behold kortene uten egentlig å beholde dem


Hvordan gjør man det? Jo, ved å scanne eller ta bilde av kortene. Dette kan være en fin løsning for deg som har liten oppbevaringsplass eller som liker å lage fotoalbum og collager. Du kan også lage fotobøker og ved å ta bilder av de fineste kortene, kan du kjapt lage fotocollager av bursdager, innflyttingsfesten, et jubileum ol. Kortene med eller uten tekstene kan være fine innslag i collagen. 

Hvis du elsker å lage fotoalbum, kan kortene bli flotte bakgrunner for bildene og tekster. Her settes kreativiteten i sving og det er bare å prøve seg fram. For en del år tilbake laget jeg en collage av kort til å henge på veggen på min datters rom. Det fine med en slik collage er at kortene kan byttes ut etterhvert som hun ønsket seg andre motiv og farger. Du kan lese blogginnlegget her.  5. Gjenbruk kortene du ikke vil beholde


Mange kort kan gjenbrukes. Da sparer du både penger og miljø og det føles kanskje litt bedre enn å kaste flotte kort. NB! Ikke ta vare på haugevis av kort fordi du en gang kanskje skal lage noe av dem... Plukk ut noen med flotte motiv, mønster og farger som kan egne seg.

Du kan bruke punchemaskiner som lager sirkler og andre figurer og kutte dine egne flotte gavetags/gavelapper. Du kan selvsagt også klippe ut med saks. 

Klipp ut deler av kortet og bruk som pynt på notatbøker, i planleggere, fotoalbum og andre steder der motivene passer. Hvor mye klarte du å kvitte deg med?


Ettersom jeg har tatt vare på kort og brev i over 30 år, var det mye å gå gjennom. Jeg kvittet meg med veldig mye. Endelig er det slutt på å skule bort på de to store boksene med kort, som bulte ut både her og der. Det har vært min dårlige samvittighet alt for lenge og endelig... nå har jeg full kontroll. 

En stor pose ble fylt. Ikke en vanlig bærepose, men en slik pose du får når du kjøper dyner eller store ting. Den ble stappfull, og mannen min dro raskt av sted på gjenbruk med den. 

Nå er jeg spent. Klarer du å ta grep om kortene dine? Klarer du å kvitte deg med noen og få full oversikt og glede over de du vil ta vare på? Legg gjerne igjen en kommentar eller tag meg på instagram

 


Her finner du flere ukens ryddeprosjekt
Rydd og organiser reflekser og refleksvester - ukens ryddeprosjektSelv om det fortsatt er sommer begynner vi å merke at høsten nærmer seg.

LES MER


Rydd og organiser barnas klær - ukens ryddeprosjektÅ ha oversikt over barnas klær er for mange en stor oppgave. Men med et

LES MER


Vask og vedlikehold sykkelen i ukens ryddeprosjektVask og vedlikehold sykkelen og du vil ha et framkomstmiddel, en treningskompis og turkamerat i lang

LES MER


Rydd og organiser hageutstyrDenne uken skal vi ut i hagen og rydde. På denne tiden av året er mye av hageutstyret i

LES MER


Rydd og organiser sengetøy, puter og tepperDenne ukens ryddeprosjekt er noe mange av oss har en tendens til å utsette. For andre

LES MER


Sett deg et mål for fysisk aktivitetSett deg et mål for fysisk aktivitet og finn motivasjon og overskudd til å rydde hjemmet

LES MER
Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Ryddig med små steg

Ryddig med små steg

Ryddeklubben for deg som vil skape deg et hjem du trives i - som er enkelt å holde ryddig

✨Ikke gå glipp av de beste ryddetipsene!✨

 Få ukentlige ryddetips og ryddeinspirasjon direkte i innboksen din. Hver måned får du også din egen ryddekalender for å øve på gode ryddevaner...