juni 7

0 comments

Hvordan kvitte deg med pynteting – og hvorfor

By Nina Bakken Bye

juni 7, 2020



Hvordan kvitte deg med pynteting - og hvorfor


Et hjem uten pynt kan være utrolig kjedelig og kaldt. Men et hjem med for mange ting kan være trykkende, rotete og lite hyggelig. Kunsten å innrede et hjem med de tingene vi eier er ikke like enkelt for alle. Det er heller ikke slik at jo dyrere og flottere en pynteting er, jo flottere blir det i hjemmet vårt. Det er bare å ta en titt på en rekke interiørbloggere og instagramkontoer. Noen kan denne kunsten, mens andre faller gjennom, uansett hvor dyre ting de pynter med. Dette kan imidlertid læres og øver du, kan du også fikse denne kunsten, enten du har få ting eller mange ting. Er du klar for ukens ryddeprosjekt? Hvordan kvitte deg med pynteting - og hvorfor. 



Hvorfor skal du kvitte deg meg pynteting


Hva er egentlig en pynteting? Det kan være hva som helst, men formålet er at det skal pynte opp hjemmet ditt. Nesten som et smykke. Men det kan også være en ting som ikke nødvendigvis er så pen, men som sier noe om deg og hjemmet ditt. Som forteller en historie, kanskje noe som også vil provosere fram meninger. 

En pynteting kan for eksempel være en vakker vase kjøpt på en bruktbutikk for en rimelig penge. Det kan være noe barna dine eller du selv har laget. Eller det kan være en kunstgjenstand eller ting kjøpt for høye summer. Det kan være pent eller stygt, det kan ha sjarm eller ikke. 

En pynteting kan ha høy økonomisk verdi, eller høy affeksjonsverdi. For de aller fleste vil det være den siste typen som er vanskeligst å kvitte seg med. 

Om du skal kvitte deg med pynteting eller ikke, handler ikke nødvendigvis om hvor mye du har, men om hva du har og hva du innerst inne ønsker å beholde. Det er heller ikke slik at du skal kvitte deg med pynteting dersom du er fornøyd med det du har og du ikke føler at du har for mye.

I mange familier er det imidlertid slik at ingenting kastes, selges eller gis bort. Når nye ting kommer inn i hjemmet, slåss de enten om plassen med ting som er der fra før, eller gamle ting havner i skap eller i esker på loft og i kjeller. 

Husk på formålet med en pynteting når du skal rydde opp i det du har. Hva vil du med den? Skal den være en hvilken som helst ting i mengden av mange, eller skal den være en av få utvalgte eller skal den være en del av et vakkert stilleben.


Her er en liste med punkter over hvorfor du skal kvitte deg med pynteting:


1. Du har så mange ting at du ikke klarer å holde det rent

2. Du har så mange ting at de du virkelig er glad i, ikke synes eller kommer til sin rett

3. Du har så mange ting at du må lagre de i skuffer, esker, skap ol. 

4. Du har så mange ting at de sloss om plassen, det virker rotete og er rett og slett ikke pent. 

5. Du har skiftet interiørstil og lagrer gamle ting i tilfelle trendene endrer seg og du kanskje får lyst å ta de fram igjen... Dette er ok hvis du har tradisjonsrike håndtverk, designobjekter og verdifulle ting, men holder ikke når det er masseproduserte produkter av dårlig kvalitet. 

6. Du lagrer gamle ting i tilfelle barna dine vil bruke disse når de får sitt eget. Snakk med barna, er du sikker på at de har samme interiørsmak som deg? Gjem i stedet unna ting med verdi, kunst og annet som ikke er enkelt å skaffe seg på hvilken som helst butikk. 

7. Du har latt hjemmet ditt blitt et lager for ting du har fått, kjøpt og arvet og som du egentlig ikke har bruk for. 

8. Du tar vare på ting fordi du ikke har samvittighet til å kvitte deg med de, selv om du egentlig ikke liker tingene. 


Sjekkliste - ryddesteg


1. Start med å samle sammen ulike kategorier av pynteting

Det kan bli en alt for stor oppgave om du skal lete fram alle ting fra skuffer og skap, derfor kan det være greit å først skaffe deg en oversikt over hvor du har gjemt unna forskjellige ting. Først går du i gang med det som er synlig og lett tilgjengelig. Fra vinduskarmer, bokhyller, bord, skap og skuffer. Deretter er du klar for bokser og esker på loft, kjeller og boder. Gå gjennom kategori for kategori. Kanskje har du en stor mengde blomstervaser. Let fram det som er synlig og lett tilgjengelig. Lysestaker, porselensfigurer, tørkede blomster, silkeblomster, figurer, fat, krukker, kranser og alle andre kategorier av pynteting som finnes. 

2. Hensikten med oppgave nr. 1 er å skaffe oversikt 

over alt du faktisk har. Ofte vet vi ikke hvor mye vi har, før alt ligger samlet et sted. Knips gjerne et bilde og let det fram når du skal på shopping... Er det egentlig nødvendig med flere ting? 

3. Nå skal du velge de tingene du er glad i 

Plukk ut de tingene du er glad i, og som du for alt i verden ikke vil kvitte deg med. 

4. Nå skal du velge de tingene du ikke føler du kan kvitte deg med 

Samle disse tingene for seg selv. Dette er gjerne gaver, arvede ting og ting barna eller du selv har laget. 

5. Tilbake er de tingene du ikke liker eller har bruk for 

Jeg håper du har vært ærlig ovenfor deg selv. Nå skal det nemlig stå igjen en del ting du rett og slett ikke liker. Dette kan også være ting du ikke føler du kan kvitte deg med og det er disse tingene du skal jobbe mest med nå. For hvorfor skal du beholde en gave du har fått for mange år siden? Jeg er ganske sikker på at vedkommende som ga deg den ikke husker den lenger. Selg, gi bort, eller kast. Slutt å ødelegg for deg selv ved å ha dårlig samvittighet. Ta et bilde av gjenstanden og si deretter takk og farvel. 

6. Ting du tror barna dine vil ha

Mange, ja veldig mange av oss tar vare på ting fordi vi tror barna våre vil ta over disse etter oss. Men hvorfor skal barna våre ta over ting vi selv ikke vil bruke? Ting vi selv velger å pakke bort i esker og ikke lenger vil ha stående framme. Joda, det finnes en del ting som vi faktisk vil og ønsker å ta vare på til neste generasjon. Men jeg tror ikke billig, masseprodusert nips fra kjedebutikker er i den kategorien. (Beklager hvis jeg fornærmer noen her. Det er ikke meningen!) Hvis du er glad i å kjøpe ting til deg selv, kan det tenkes barna dine også er det. Ikke la barna dine starte eget hjem med masse avlagt pynt fra barndomshjemmet. Det kan tenkes at de ikke har samvittiget til å si nei takk....La de starte med blanke ark og et ryddig hjem, om de ønsker det. 

7. Kos deg med pynten du nå har igjen 

Nå skal du sitte igjen med ting du har glede av og ting du har veldig lyst å beholde. Da er det på tide å sette på plass og pynte. Et tips kan være å ha en boks for hver sesong med pynteting. Da slipper du å ha alt framme på en gang. Tingene kommer til sin rett og du opplever at hjemmet ditt nesten er fornyet når du bytter ut tingene med jevne mellomrom. 

Følg gjerne en blogg eller instagramkonto hvor du liker stilen og du ser at de er flinke på å sette sammen tingene. Lykke til! 


Hvor mange ting klarer du å kvitte deg med?


Månedens tema for august er - Reduser antall ting. Her får du flere praktiske tips til hvordan du går fram når du skal kvitte deg med ting. Hvordan du velger ut, hva du bør tenke på når du ikke vet om du skal beholde tingene eller ikke pluss mye mer. 

Jeg håper du blir fornøyd med resultatet av denne ukens ryddeprosjekt. Del gjerne et bilde meg meg om du har lyst, eller send meg en epost. Det hadde vært utrolig gøy å se resultatet. 


Her finner du flere ukens ryddeprosjekt




Rydd og organiser reflekser og refleksvester - ukens ryddeprosjektSelv om det fortsatt er sommer begynner vi å merke at høsten nærmer seg.

LES MER


Rydd og organiser barnas klær - ukens ryddeprosjektÅ ha oversikt over barnas klær er for mange en stor oppgave. Men med et

LES MER


Vask og vedlikehold sykkelen i ukens ryddeprosjektVask og vedlikehold sykkelen og du vil ha et framkomstmiddel, en treningskompis og turkamerat i lang

LES MER


Rydd og organiser hageutstyrDenne uken skal vi ut i hagen og rydde. På denne tiden av året er mye av hageutstyret i

LES MER


Rydd og organiser sengetøy, puter og tepperDenne ukens ryddeprosjekt er noe mange av oss har en tendens til å utsette. For andre

LES MER


Sett deg et mål for fysisk aktivitetSett deg et mål for fysisk aktivitet og finn motivasjon og overskudd til å rydde hjemmet

LES MER