mai 31

0 comments

Start med ukemeny, se hvilke fordeler det gir deg

By Nina Bakken Bye

mai 31, 2020



Start med ukemeny, se hvilke fordeler det gir deg


Det er mange gode grunner til å starte med ukemeny, likevel er det svært mange som aldri kommer i gang. Det kan føles som et ork, og jeg skal gjerne innrømme at med fire barn, som alle liker eller ikke liker forskjellige ting, en veganer og en rekke matallergier, har det ikke alltid vært enkelt å sette sammen ukemenyen. Menyplanlegging er imidlertid smart! Ikke bare for familier, men også om du bor du alene eller er to. Menyplanlegging kan bli en god vane som gjør hverdagen din langt enklere og det skal vi se på i dag. Start med ukemeny, se hvilke fordeler det gir deg. 



Små steg


Det er alltid smart å starte med små steg. Det gjør at det blir enklere å følge opp målet du har. Det er så mange fordeler med å lage ukemeny at jeg ikke forstår hvorfor ikke alle gjør det.  

Jeg må imidlertid innrømme at å lage ukemeny, noen ganger sitter langt inne hos meg selv også. Kanskje er det rett og slett fordi jeg blir møkk lei av å finne på noe "nytt" til middag. Er det slik med deg også?

Selv er jeg ikke spesielt glad i å lage mat, jeg synes egentlig det er veldig kjedelig, men dette har faktisk endret seg over tid. Og vet du hvorfor? Jo, fordi jeg begynte å lage ukemeny. Fortsatt synes jeg det er kjedelig å lage mat fra poser, men det er faktisk gøy å lage mat når du kan følge en god oppskrift. Nå handler det mer om tid. Hvor mye tid er jeg villig til å sette av til å lage middag. Dette kan imidlertid også planlegges gjennom ukemenyen. 

Nedenfor finner du en rekke fordeler med å lage ukemeny. Det finnes helt sikkert enda flere fordeler,  og det finnes sikkert argumenter i mot også, men ulempene, ja de bør du rett og slett overhøre.... 



Fordeler med å lage ukemeny


Her skal du få en enkel oversikt over fordeler med å lage ukemeny. Velg deg ut en av disse og tenk på det når du egentlig ikke orker å sette deg ned for å lage meny. Det er viktig å motivere seg, sette av en fast dag og ikke minst, vite hvorfor du gjør dette. Det gjør det langt enklere å gjennomføre oppgaven. 


1. Du sparer tid og stresser ned

Hvor ofte har du ikke opplevd å bruke tid på jobb, eller i løpet av dagen til å tenke på hva du/dere skal ha til middag i dag. Selv hører jeg ofte følgende spørsmål fra kollegaer: Hva skal dere ha til middag i dag? Noen tips til middag i dag? En ukemeny tar maksimalt 30 minutter å lage, inkludert handleliste. 

Selv om du ikke alltid er bevisst det, så bruker hjernen mye tid til å svirre rundt spørsmålet om hva du skal fikse til middag. Spesielt dersom det er ditt hovedansvar å komme opp med gode ideer og handle inn. Å finne på noe godt og sunt til middag er ikke enkelt å ta på sparket hver dag. Har du mye å gjøre er det en ekstra belastning, som gjør hverdagen enda mer stressende. 

Middag på sparket fører gjerne til flere turer innom butikken i løpet av en uke. En eller to storhandlinger i uken med handleliste sparer deg for mye tid. I tillegg har du alltid ingrediensene på plass til den middagen du har planlagt, og trenger ikke en ekstra tur på butikken for å handle en pakke matfløte feks. 

Ved å sette av en fast dag hver uke til å lage ukemeny, kan du bruke resten av uken til å gjøre og tenke på noe annet. Du vet jo hva du skal ha til middag. Hver eneste dag. 


2. Du sparer penger

Når du vet hva du skal ha til middag og har skrevet ned ingrediensene du skal ha, slipper du bomkjøp. Mange må kaste mat, rett og slett fordi de ikke har planlagt når den skal brukes. Det er jo som du vet, holdbarhetsdato på mat, og det er en grense for hvor lenge etter denne datoen maten kan spises. 

For mange er det lett å putte noe ekstra i handlevognen når de først er på butikken. Jo oftere du er på butikken, jo oftere kjøper du ting du ikke trenger. 

Har du laget deg meny og skrevet handleliste vet du også hvilken mengde du trenger. Du vet også til enhver tid hva du har i kjøkkenskapene, fryser og kjøleskapet og unngår dobbelt eller trippel innkjøp.


4. Du kan skape deg et sunnere og friskere liv

Når du planlegger ukemenyen er det ikke nødvendig å ty til lettvintløsninger fordi du ikke kommer på noe annet. Du kan planlegge sunne og gode middager, også på travle dager. Ved å lage en stor porsjon en dag, kan du ta restene en dag du vet det er knapt med tid til middagslaging. 

Vi vet også at det er når vi stikker innom butikken etter jobb at vi fristes til å ta med oss ting som stagger sulten rett før middag. Det er ikke alltid valget faller på en banan eller et eple... Med menyplanlegging og innkjøp etter handleliste en til to ganger i uken, blir slike fristelser redusert. 

I vår familie på 6 har vi stort sett hatt handledager på mandager og fredager. Hovedhandling på mandag og supplering på fredager. Det har gjort at vi begrenser innkjøp av snop og godteri til fredager. 

Bruk planleggingen av ukemenyen til å velge matretter og skrive handlelister som hjelper deg til å tenke sunnere og spise sunnere. Det som ikke er i kjøkkenskapene blir heller ikke spist.... 


5. Du kan eksperimentere med nye oppskrifter

Har du aldri tid til å finne eller komme på nye oppskrifter? Joda, det har du. Når du planlegger ukemenyen kan du samtidig gjøre et søk innom gode matblogger og finne en spennende oppskrift. Noe gir deg til og med muligheten til å laste ned ingrediensene direkte i en handleliste. 

Står du imidlertid på matbutikken mellom jobb og barnehage og ikke aner hva du skal finne på... Ja, da er det liten tid til å komme på noe nytt. 

Har du lyst til å teste ut nye oppskrifter, ja da må du prioritere det. Sette av tid til det. Planlegge det. Det fikser du i løpet av de maksimalt 30 minuttene det tar å lage en ukemeny og skrive handleliste for hele uken. 


6. Matallergier eller kresne unger 

Har du selv eller noen i familien matallergier, er sannsynligheten stor for at du allerede planlegger ukemenyen. Om du ikke gjør det, er det på tide å starte. Alle fordelene nevnt i punktene ovenfor inngår, samt det viktigste av alt, du/dere kan planlegge et variert kosthold uten ingredienser som gjør noen syke. 

Kresne unger er ikke enkelt. Noen mener de da enten må spise det som blir servert, finne noe annet eller gå sulten. Jeg skal ikke diskutere for eller imot det. Men, med planlegging kan du enkelt legge til rette for at den som kun spiser ris til middag, får det. Du kan også tenke ut kreative metoder til å innføre nye ingredienser på når du planlegger. 

En av mine nevøer nektet å spise grønnsaker. Han knep igjen munnen uansett  hvordan foreldrene lokket. Til slutt fant min søster løsningen. Hun laget juice. Han elsket nemlig juice og kunne han drikke brokkoli og gulrot, ja da gjorde han det. Men spise det, nei takk. 

Når det er sagt, det hjelper ikke alltid med kreative løsninger. Min eldste sønn var 5 år da han sjokkert forsto at det var fisk i fiskepinnene. Han sluttet på dagen og har siden den gang spist fisk én gang. Han er nå 29 år og veganer. Hans valg om å bli veganer gjorde noen omveltninger i vår ukemeny, ettersom vi valgt å lage en middag i uken tilpasset vegansk kosthold. Det var krevende for noen år siden, men i dag finnes det et langt bedre utvalg i veganske produkter. 


Sjekkliste

Det handler om å sette av tid til å finne løsninger som passer for både deg selv og familien. Selvsagt kan vi ikke imøtekomme alle ønsker hver dag i en familie, men det er fullt mulig å gjøre tilpasninger som ivaretar de fleste i løpet av en uke. Dette kan gjøre middagen til et høydepunkt i hverdagen, og for noen kan det føre til flere middager i løpet av en uke.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan planlegge ukemenyen. Hvis dette er nytt for deg eller du har gitt opp tidligere, da er det viktig at du gjør det så enkelt som mulig. Senere kan du pynte og dille og lage fancy menyer på tavlen på kjøkkenet. Nå er det viktigste at du får laget en meny. 

1. Finn fram et A4 ark og del det inn i ukedagene.

Det blir plass til tre -  fire uker nedover. Kanskje har du en fast pizza eller tacodag. Legg disse inn der de hører hjemme. Nå er det kanskje bare 5 dager igjen å fylle inn... Du er i gang. 

Mitt tips er at du deretter finner på middag for de tre førstkommende dagene. Dersom du planlegger på en søndag slik jeg gjør, finner du på middag for mandag, tirsdag og onsdag. Da har du plutselig 5 dager med middag klar. Små steg... 

2. Hva er favorittmiddagen

Lag deg en liste over favorittmiddagene til familien. Skriv den ned på et eget ark eller på baksiden av det A4 arket du har framme. Nå kan du velge og vrake i noen av disse middagene. 

3. Bruk kalenderen

Noen middager er kjappe å lage, andre tar lenger tid. Skaff deg oversikt over hvem som er hjemme, hvem som skal lage middagen og hvor lang tid dere kan bruke på forberedelsene. Middager som tar lang tid å lage må dere putte inn de dagene dere har tid. Akkurat dette er noe en del bommer på. De planlegger menyen uten å sjekke hva som foregår på ettermiddagen, eller når de kommer hjem fra jobb. Dette fører mange ganger til at middagen blir droppet. Det er selvsagt helt greit av og til, men med planlegging skjer det ikke uten at du selv vil. 

4. Bruk matbloggere

Det finnes flere matbloggere og butikker som har gjort klar ukesemenyen for deg. Bruk disse om du går tom for ideer. I noen tilfeller får du oppgitt hvor lang tid det tar å lage middagen inkludert koke og steketid. 

5. Sjekk fryser, skuffer og skap

Det kan også være smart å ta utgangspunkt i mat du har liggende i fryseren eller skuffer og skap når du planlegger. Da rekker du å tine opp maten til den skal brukes og du får brukt det som ligger i fryseren. 

5. Skriv handleliste

Når menyen er klar kan du skrive handleliste. Ta en gjennomgang av det du har i skuffer og skap og skriv ned det du må kjøpe. 

6. Gjenbruk

Når du har laget meny for noen uker kan du rett og slett starte forfra igjen. Bruk kalenderen din og gjøre justeringer etter pkt. 3 ovenfor. Har du testet ut middager ingen likte, stryker du disse ut og prøver noe nytt. Etter en stund har du imidlertid en lang rekke muligheter til gjenbruk av menyene dine. 


Lykke til! 


Ukemenyen er noe du må øve deg på å lage. Start med to til tre dager og kjenn hvor godt det er å vite hva du skal ha til middag. Det er også godt å kjenne på at alle ingrediensene er i hus. Har du familie er det ingen som diskuterer eller maser på hva dere skal ha til middag. Det står på menyen. Vil de ha noe annet får de spille inn ønskene sine til neste uke. 


Her finner du flere ukens ryddeprosjekt




Rydd og organiser reflekser og refleksvester - ukens ryddeprosjektSelv om det fortsatt er sommer begynner vi å merke at høsten nærmer seg.

LES MER


Rydd og organiser barnas klær - ukens ryddeprosjektÅ ha oversikt over barnas klær er for mange en stor oppgave. Men med et

LES MER


Vask og vedlikehold sykkelen i ukens ryddeprosjektVask og vedlikehold sykkelen og du vil ha et framkomstmiddel, en treningskompis og turkamerat i lang

LES MER
Hjemmets ryddelister - nå dine mål