Rydd bort rotet i stuer og spisestuen
Vi er i sone 3. En hel uke skal vi ta for oss stuen vår og eventuelt andre stuer vi måtte ha. Det kan for eksempel være spisestue, loftstue, kjellerstue eller TV-stue. Enten du har en eller flere stuer så er dette et rom hvor vi gjerne vil kose oss, hvor gjestene våre er og hvor familien tilbringer tid sammen. Ettersom vi bruker mye tid her, er det også lett for at det blir rotete. Kanskje trekker du hobbyen din inn på spisebordet, fyller bokhyllene til randen med litt mer enn bøker, lar aviser og blader bli liggende eller glemmer kaffekoppen da du skulle lese avisene.
Har du småbarn i huset er det gjerne her de vil leke. De bygger hytter av stoler og pledd, og det morsomste de vet, er å tømme lekene ut av bokser og skap.
Din oppgave hver dag når vi er i sone 3:
Du skal bruke 15 minutter til å rydde. Sett stoppeklokken på 15 minutter og rydd, kast, gi bort. Du skal ikke bruke 15 minutter på hvert av rommene hver dag. Men du skal bruke 15 minutter hver dag på ett av rommene i denne sonen.Dette er viktig for motivasjonen. Du kan imidlertid velge om du vil være i samme rommet hele perioden eller om du vil ta annenhver dag i de forskjellige rommene.
Forberedelse til 15 minutter med rydding av stuene:
Før du går i gang er det smart å ha en liten plan på hva du vil rydde. Det gjør det hele mer effektivt. Ta et bilde av stuen/stuene dine i ulike vinkler. Avhengig av hvor rotete du har det, er det aller best å starte med det som skal kastes. Alt som er synlig rot og søppel. Deretter kan vi begynne med rydding av ting som ikke hører hjemme i stuen/stuene. Se på bildene og plukk deg ut noen områder du ser det kan gjøre en forskjell å rydde. Hvis du sliter med motivasjonen er det alltid smart å starte med oppgaver som synes godt etter at de er gjort. I planleggingsfasen er det lov å drømme seg litt bort. Tenk på hvordan du ønsker at stuen din skal se ut når du er ferdig.
Når du er klar setter du stoppeklokken på 15 minutter og setter igang.
Har du mange stuer er det viktig at du jobber med en stue om gangen. Hvis du har veldig mange ting, kan det likevel være smart å jobbe med det mest prekære som for eksempel søppel, i hver stue hele uken.
Forslag til oppgaver:
- Finn fram en pose og gå på jakt etter alt som kan kastes. Kast, kast, kast i løpet av 15 minutter. Gå deretter ut med posen og kast den i søpla. Husk søppelsortering, plast, metall, glass, papir. Ferdig!
- Finn fram en pose eller eske og plukk fram alt som ikke hører til i stuen/stuene. Ta først det synlige, så skuffer og skap. Rydd det du rekker i løpet av 15 minutter. Stopp når det har gått 15 minutter. (Ikke hold på lenger enn 15 minutter da dette kan gå ut over andre oppgaver eller motivasjonen. jobb effektivt). Nå skal du ta en kjapp runde og legge tingene på plass der de hører hjemme. Har du ikke noe sted til dem? Kast eller gi bort.
Flere oppgaver i eventskalenderen:
Hver uke legger jeg ut praktiske oppgaver i eventskalenderen som du kan finne her. Du kan også laste ned gratiskalenderen med oversikt over soner og 1-2 ukentlige oppgaver.
Ønsker du daglige oppgaver vil det være mulig å melde seg på dette i løpet av januar 2019.
Ukentlige blogginnlegg:
Ryddetips, organisering, planlegging og oppbevaringstips får du i ukentlige blogginnlegg.
Den 1. i hver måned, samt hver mandag, vil du finne egne blogginnlegg tilpasset den sonen vi jobber i.
Fokus:
Ikke la deg friste til å hoppe utenfor sonene når du skal jobbe med 15 minuttersoppgavene. Hold fokus på sonen vi jobber i denne uken. Vi skal innom alle rom i løpet av en måned. Fokus gir framgang som synes i hjemmet ditt og det holder deg motivert.
Er du ferdig å rydde?
Er du i mål? Alt ferdig ryddet, oversiktelig og organisert? Da kan du hoppe over til vaskeoppgavene.
Spørsmål eller kommentar:
Har du spørsmål er du velkommen til å legge igjen kommentar under dette innlegget eller sende det til meg via kontaktskjemaet.