oktober 12

0 comments

Rydd hjemmet ditt med daglige oppgaver og små steg

By Nina Bakken Bye

oktober 12, 2023


Rydd hjemmet ditt med daglige oppgaver og små steg


Om du har prøvd å skape en endring tidligere uten å få det til, om du føler at du hele tiden faller av og aldri kommer i mål. Om du føler du rydder hele tiden uten at det gir deg de resultatene du ønsker, da vil kanskje dette hjelpe deg ut av de gamle vanene. Vi lever i en hverdag hvor det er naturlig å lete etter de enkle og aller helst perfekte løsninger som tar oss raskt til målet vårt. Når vi endelig føler oss motivert til å rydde, er vi utålmodige og ønsker at alt skal skje nå, med en gang. Og det er ofte her vi tråkker feil når vi drømmer om et ryddig hjem. Jeg vet imidlertid, at du gjennom små steg kan skape vaner som gir deg varige resultater, og det skal vi se litt nærmere på nå. Rydd hjemmet ditt med daglige oppgaver og små steg. 


Små steg gir varige endringer


Det er lett å sammenligne seg med andre. Forhåpentligvis gir det inspirasjon til å gjøre positive endringer. Dessverre er det alt for ofte det motsatt skjer. Vi føler oss mislykket fordi vi selv ikke mestrer det vi ser andre gjør. Men vit da at vi alle har startet et sted. Forskjellen er bare den at de som lykkes, de gir ikke opp. De fortsetter. De gjør oppgavene sine.  

De som lykkes med å holde hjemmet sitt ryddig, er ikke de som rydder med skippertak en gang i uken. Det er de som rydder jevnlig hver dag. Som har etablert gode ryddevaner i hverdagen sin. De som fortsetter å rydde selv om de noen dager kjenner på at det er jo ingen vits, eller de aller helst vil slenge seg på sofaen og vente til motivasjonen kommer. 

Når du starter med de små ryddestegene, litt hver dag, vil du også lykkes. Og det er dette de daglige oppgavene i Rydd bort rotet metoden handler om. Det er å skape gode ryddevaner i hverdagen som du også kan klare. Men du må gjøre det med små steg. Gaper du over for mye på en gang vil du ikke klare å skape de varige endringene.


Rydd kjøkkenbenken før du tar kveld

Hvordan fungerer små ryddesteg?

Små ryddesteg er bra på mange måter. For det første hjelper de deg med å unngå at du blir utmattet før du komme i gang. Når du bryter ned en stor oppgave i mindre deler, blir den mer håndterbar og mindre skremmende. Du kan også lettere planlegge og organisere arbeidet ditt når du har klare delmål.

I tillegg gir små ryddesteg deg mestringsfølelse. Å fullføre en oppgave på kort tid gir en umiddelbar tilfredsstillelse og motivasjon til å fortsette. Dette kan hjelpe deg med å opprettholde fremdrift og oppnå målene dine raskere.

Sist, men ikke minst, er små ryddesteg en flott måte å utvikle gode vaner på. Når du regelmessig setter av tid til å jobbe med ryddeoppgaver i korte økter, kan du bygge opp en disiplinert tilnærming til ryddeoppgavene som skal gjøres. Det gjør det letter å ta tak selv om du ikke føler deg motivert. 


Skippertak eller jevnlig rydding

Har du mye rot i hjemmet ditt kan det virke både krevende og utmattende når du ser på alt samlet. Men det er her små ryddesteg er så effektiv. Små ryddesteg er en enkel, men kraftig metode for å organisere livet ditt og takle selv de mest formidable oppgavene, ett lite steg av gangen.

Jevnlig rydding har en rekke fordeler sammenlignet med å ta skippertak når det gjelder organisering og orden i livet ditt. Først og fremst bidrar jevnlig rydding til å holde oversikt og sørge for mindre stress i hverdagen din. Når du tar deg tid til å rydde regelmessig, unngår du at rot og kaos bygger seg opp til uoverkommelige nivåer. Dette betyr mindre tid og innsats brukt på å takle en stor, rotete oppgave, og mer tid til å nyte et ryddig og organisert rom eller livsstil.

I tillegg gir jevnlig rydding deg en følelse av kontroll. Du har bedre oversikt over dine eiendeler, dine oppgaver og din tid når du jevnlig rydder og organiserer. Dette kan bidra til å redusere stress og angst knyttet til rot og uorden. Du kan enkelt finne det du trenger når du trenger det, og du føler deg mer produktiv og i stand til å takle utfordringer som måtte oppstå.

En annen fordel med jevnlig rydding er at det kan hjelpe deg med å utvikle gode vaner og disiplin. Når du gjør rydding til en del av din daglige eller ukentlige rutine, blir det en vane som du ikke lenger trenger å tenke mye på. 

Så, selv om det kan virke fristende å utsette rydding til et senere tidspunkt og ta skippertak når kaoset har bygget seg opp, er det mange gode grunner til å velge jevnlig rydding i stedet. Det gir deg kontroll over hjemmet ditt, reduserer stress og kan hjelpe deg med å utvikle positive vaner som varer.


Rydd hjemmet ditt med daglige oppgaver og små steg
Klesvasken

De 5 daglige oppgavene

Å endre vaner er noe av det vanskeligste vi mennesker kan gjøre. Vi har ofte et fast mønster vi jobber etter. Dersom du ønsker en endring i livet og hverdagen din, er det viktig at du er bevisst det og har tålmodighet med deg selv og den prosessen du skal inn i. Rydding er nemlig en prosess, fordi det er noe vi må gjenta hver dag så lenge vi lever og er i stand til det. 

Jo raskere du komme i gang med endring av dine ryddevaner, jo bedre hverdag vil du oppleve å få. Test ut en uke med Rydd bort rotets 5 daglige ryddeoppgaver og se hvilke resultater du oppnår bare i løpet av en uke. De 5 daglige oppgavene er basert på hva vi rett og slett bør rydde i løpet av en dag for å holde rotet på et visst nivå. 

Det fine med disse oppgavene er at når du gjøre disse jevnlig, blir de en vane. Du lærer i tillegg mye om det selv, hvordan du liker å rydde, hva som gjør det enkelt for deg å rydde og du lærer om tingene dine. Hva står i veien for at tingene du bruker mye skal få en fast plass. Hva tar du vare på som med fordel kan kastes. Hvor samler det seg mest rot og hvorfor gjør det det. 

Når du komme i gang med disse oppgavene og får de på plass, har du vane du vil ta med deg resten av livet. Disse oppgavene hjelper deg å komme i gang med ryddingen og de hjelper deg å holde det ryddig. Her kan du lære mer om de 5 daglige oppgavene. 

1

Re opp sengen din

Start dagen med å re opp sengen. Det setter standarden for dagen og får deg i gang. 

2

Rydd opp etter deg

Rydd opp etter deg alt det du drar utover i løpet av en dag. Det holder deg ajour - husk at det er alt det du drar utover i løpet av en dag og ikke rydder opp etterpå, som skape rotet. Start med ditt eget før du irriterer deg over alt det de andre i familiene trekker utover. 

3

5 minutter plukk opp

Sett på timeren og velg et område hvor du skal plukke opp ting som er dratt utover i løpet av dagen, heng på plass yttertøy, rydd spisebordet, fjern ting fra gulvet, legg på plass klær du har slengt utover på soverommet osv. Få med familien og se hvem som rydder mest...  

4

Rydd kjøkkenbenken før du tar kveld

Tøm oppvaskmaskinen, sett på plass skitne koppe, fjern søppel, gamle avise og reklame, tørk av benken og kjenn på den herlige følelsen det er å komme ut til et ryddig kjøkken på morgenkvisten.  

5

Sjekk kalenderen - skaff deg oversikt

Sjekk kalenderen og planlegg morgendagen. Når du har oversikt over hva som skal skje neste dag, kan du legge fram klær og utstyr, sørge for skyss om nødvendig, slippe å komme for sent eller glemme avtaler, vite om du har tid til å prioritere rydding...