april 15

0 comments

5 tips til hvordan du kan gjøre ryddingen enklere

By Nina Bakken Bye

april 15, 2023


5 tips til hvordan du kan gjøre ryddingen enklere

Føler du deg utmattet av ting som samler seg opp rundt deg i hverdagen, og en stadig opplevelse av å være på etterskudd med ryddingen i hjemmet ditt? Da er det godt å vite at det ikke må være slik. Det finnes rydderutiner som gjør hverdagen din enklere og holder hjemmet ditt ryddig – i dette innlegget får du mine 5 steg som gjør ryddingen i hjemmet ditt enklere.

Innledningsvis kan vi starte med å se på hvorfor det ofte kan være vanskelig å holde det ryddig over tid. Det handler nemlig ikke alltid om hvor mange ting vi omgir oss med.

Dersom rydding av hjemmet ditt ene og alene betyr å gi slipp på alt du ikke har bruk for, ikke liker eller ikke passer inn i lenger, ja da burde ryddereisen være ganske enkel. Da er det jo bare å gi slipp på disse tingene og gå videre.

Så enkelt er det imidlertid ikke, rydding er en oppgave vi aldri blir ferdig med. Vi må hele tiden forholde oss til tingene våre, holde orden og oversikt, sette på plass, vaske klær, brette og legge på plass, vaske badet, gulvene og sette skitne kopper inn i oppvaskmaskinen.

Det er ofte disse daglige oppgavene som kan oppleves krevende og vi kommer derfor sjelden ned i dybden av tingene våre. Vi rekker eller orker sjelden å gå gjennom tingene vi sjelden eller aldri bruker, selv om de tar opp plass og kunne vært fjernet.


Men hvorfor er det så krevende å rydde… Her er noen unnskyldninger du helt sikkert kjenner deg igjen i:


  • Du har en liste med ting du skal rydde, men så var det å komme i gang da…
  • Du har for liten tid til å rydde.
  • Det er krevende å holde det ryddig når barna drar utover ting hele tiden.
  • Du har for mange ting.
  • Du vet ikke hvor du skal begynne.
  • Du trenger et godt oppbevaringssystem før du kan begynne.
  • Du mangler motivasjon.
  • Du har ikke energi.
  • Du vet ikke hva du skal gjøre med ting du ikke har bruk for.
5 tips til hvordan du kan gjøre ryddingen enklere.

Dette er helt normale utfordringer i en hvilken som helst familie. Dette er unnskyldninger hver og en av oss kan kjenne seg igjen i. Rydding handler nemlig ikke bare om det praktiske. Rydding handler like mye om følelser og tanker vi gjør oss i hverdagen. Ofte er det kun små justeringer i tankesettet vårt som skal til for å endre ryddevanene våre og gjøre ryddingen enklere.

I dette innlegget får du 5 tips som vil gjøre det mulig å håndtere disse utfordringene. Dette er også deler av det systemet vi går i dybden av, og jobber med, i ryddeklubben Ryddig med små steg.


5 tips til hvordan du kan gjøre rydding enklere

1. Start med å få på plass enkle, men gode hverdagsvaner

Start med å re opp sengen din hver dag. Begynn så smått å jobbe med gode hverdagsvaner som setter deg i ryddemodus.

Når du starter med å re opp sengen din hver morgen er du i gang, du har gjort første oppgave og du vil oppleve at det er hyggelig å komme innom soverommet ditt i løpet av dagen.

Og ja, du kan re opp sengen din selv om noen sier du ikke skal gjøre det på grunn av midd. I en uoppredd seng dekker gjerne dynen like mye, om ikke mer av madrassen enn en dyne du bretter pent slik at madrassen får lufte seg.

Å re opp en seng betyr ikke at du må legge på et tett sengeteppe og en haug med pynteputer. En oppredd seng er også å puffe opp putene, brette dynen og strekke ut laken, slik at alt kan lufte seg gjennom dagen.

Dette er den første av de 5 daglige oppgavene i Rydd bort rotets ryddesystem.


Når du har de 5 daglige oppgavene på plass, vil du oppleve at du klarer å holde det ryddig over tid. Samtidig vil disse 5 daglige oppgavene bidra til at du blir kjent både med hvor i hjemmet ditt rotet samler seg, og ikke minst, hvilke ting du egentlig ikke har bruk for. Du vil også oppleve å bli kjent med hva som holder deg tilbake fra å rydde, og hvordan og hvorfor rotet ditt oppstår.

Det er 5 helt grunnleggende oppgaver som du bør få på plass. Når du først har tatt deg bryet med å venne deg til disse oppgavene, vil de være med deg livet ut.

Les mer om de 5 daglige oppgavene her. Dersom du ønsker å jobbe med hverdagsvanene dine kan du starte med å laste ned kalenderen med de 5 hverdagsoppgavene. Her får du hver måned en ny ryddekalender med sjekkliste over de 5 oppgavene.


2. Du må vite hvorfor du skal rydde

Den største motivasjonsfaktoren i starten av en ryddereise er å vite hvorfor du skal rydde. Når du vet hvorfor du skal rydde, vil det gi en mening i hverdagen din, som gjøre det enklere å komme i gang. Når ryddingen blir viktig for deg, er det lett å komme i gang. Når ryddingen din har et mål og en mening, er det lettere å komme i gang og ikke minst, gjennomføre.    

Rydding handler nemlig ikke bare om de praktiske oppgavene. Det handler like mye om hvordan tankene og hodet ditt jobber. Hvordan hodet ditt forholder seg til ryddeoppgavene som ligger foran deg og hvordan du takler utfordringene du møter.

Start med å stille deg selv disse spørsmålene:

Hvorfor er det viktig for deg å rydde?

Gjør du det fordi det forventes av deg, eller fordi det er populært på sosiale medier og alle gjør det, fordi du skal ha gjester eller fordi det er viktig for deg og vil være bra for deg og din familie ….

Tenk på hva som skaper rot i ditt hjem og hvordan livet ditt vil bli om du klarer å rydde opp i dette rotet. Tenk også på hva som skaper rot i kalenderen din, hva kan du si nei til som tapper deg for energi slik at du ikke klarer å rydde.

I ryddeklubben Ryddig med små steg er denne biten av ryddeprosessen noe vi jobber med hver måned. Hvorfor skal du rydde, hvordan skape motivasjon og energi til å komme i gang med ryddingen. Test gjerne ut en måned i ryddeklubben om du ønsker å gå i dybden på dette.


3. Rydd med små steg

Avhengig om det er tid, energi eller motivasjon som hindrer deg fra å komme i gang med ryddingen, det hjelper stort sett med små steg.

Fokuser på hvor og hva det er viktig for deg å rydde og prioriter det. Del oppgavene opp i mindre deler og fordel disse oppgavene utover uken. Når du har fokus på hva som er viktig, vil du oppleve resultater med en gang.

I Rydd bort rotets ryddesystem bruker jeg sonerydding for å holde fokus og dele opp ryddeoppgavene i små steg. Du kan lese mer om sonerydding her.

Enkelt forklart fokuserer du på ekstra ryddeoppgaver i en sone en hel uke av gangen. Min anbefaling er at du rydder i dybden av tingene dine, 15 minutter en eller flere ganger i uken. Det vil si at når vi er i sone stue, grunnrydder du 15 minutter her en eller flere dager. Det kan være en skuff, en hylle i et skap, en kurv eller en boks. Poenget er at du skal rydde det du ikke tar tak i når du hverdagsrydder.

Trenger du tips til daglige og ukentlige oppgaver du kan gjøre når du er i de ulike sonene finner du det både i ryddeklubben Ryddig med små steg, men også i 365 dagers ryddekalender.

5 tips til hvordan du kan gjøre rydding enklere

4. Lag en sorteringsstasjon

En sorteringsstasjon er et sted du kan sortere tingene du har ryddet og som du skal gi slipp på. Når du sorterer med en gang er det så mye enklere å ta hånd om tingene du rydder. Videre slipper du å blande tingene du skal gi slipp på med tingene du skal beholde.

En ryddestasjon kan med fordel opprettes i en garasje for ting som skal på gjenbruk eller kastes. Dersom det er klær og tøy, leker eller andre ting som skal gis bort, er det lurt å etablere en slik stasjon et sted uten fukt.

Du kan lese mer om hvordan du lager en sorteringsstasjon i hjemmet ditt her.

Sett av en fast dag i kalenderen din hver måned eller oftere om nødvendig, hvor oppgaven din er å  ta med deg ting som skal på gjenbruk, eller gis bort.

Dette gjør at du alltid har en tidsfrist å forholde deg til.

Det gjør at du kan avtale å få hjelp om du ikke har bil selv og er avhengig av det for å få søppel og annet av sted.

En tidsfrist gjør også at du vil få ryddet mest mulig før du skal av sted, og kan trigge deg til å komme i gang eller gjennomføre ryddeprosessen.

 Sorteringsstasjon kan fint benyttes til ting du skal selge også. Dersom tingene ikke er solgt innen en viss tid, blir de med videre på gjenbruk.



5. Sett deg et ryddemål og lag en plan

Når du vet hvorfor du skal rydde, jfr. pkt. 2. er det også enkelt å sette deg et ryddemål.

Når du har et helt konkret ryddemål, da vil du oppleve at det også er enkelt prioritere hvor du må rydde for å nå målet ditt.  

Det viktigste med ryddemålene dine er at de er så konkrete at du forstår hva du må gjøre for å nå disse målene.

Dersom målet ditt er å «rydde hjemmet ditt» er det veldig diffust og ikke så enkelt å vite hvor du skal starte.

Men hva om målet ditt er å rydde soverommet slik at klærne dine har en fast plass i skap og skuffer og ikke på gulvet og over stoler? Ser du forskjellen?

Det første målet gir ikke en gang et signal om hvor i hjemmet ditt du skal rydde. Kanskje er det fordi hele hjemmet ditt trenger en opprydding. Da er det imidlertid nødvendig å bryte ned målet ditt slik at det blir tydelig for deg selv hva som må gjøres i de ulike rommene.

Det andre målet gir en pekepinn om at du skal starte på soverommet og klærne dine. Videre vil dette målet kanskje føre til at du må gi slipp på noen klær for å få plass i skuffer og skap osv.

Du kan lese mer om hvordan sette gode ryddemål som motiverer her.

Når du har helt konkrete ryddemål, er det smart å lage en plan som forteller deg når og hvordan du skal rydde.

Selv setter jeg av en halv time hver søndag til å fordele ryddeoppgavene mine utover uken, avhengig av hva jeg har i kalenderen min fra før. Det gjør at jeg har helt konkrete oppgaver en eller flere dager i uken som jeg kan ta tak i og som tar meg til ryddemålet mitt, med små steg.

Som du forstår handler rydding mye om hvordan du tenker og forholder deg til tingene dine og det som må gjøres i hverdagen for å holde det ryddig. Dersom du ofte utsetter rydding og finner på unnskyldninger, kan det være fint å reflektere over det og gjøre noe med det. Gode rutiner og fokus på hvorfor du gjør ting, hva som er viktig å prioritere og hvordan, kan langt på vei gi deg en enklere ryddehverdag. Det må ikke ta lang tid og det kan gjøres med små steg.

/Legg gjerne igjen noen tanker om hva du opplever gjør rydding enklere for deg 🙂