januar 20

0 comments

Unngå disse feilene når du rydder

By Nina Bakken Bye

januar 20, 2019


Unngå disse feilene når du rydder


Det kan være gøy å rydde når du ser resultater og det holder seg ryddig en stund. Men når du føler du rydder og rydder uten at det holder seg ryddig, da kan motivasjonen og tålmodigheten sannelig få prøvd seg. 


Og vet du, selv om du kanskje gjør det meste riktig, så kan det fortsatt være slik at du gjør noen få feil som ødelegger ryddeprosessen for deg.


Men, hvis du kjenner igjen feilene du gjør, da kan du gjøre noe med det. Det finnes en løsning på det meste bare du finner feilen.

Ta en titt på punktene under. Kjenner du deg igjen i en eller flere ryddefeller?

Neste gang du skal rydde er du klar til innsats på en helt annen måte. Velg at du ikke skal gå i ryddefella. Jeg er overbevist om at du vil merke stor forskjell på hvor godt du vil lykkes med ryddingen din. Det er faktisk mulig å kose seg med å gjøre det ryddig og hyggelig rundt seg. Det er nemlig fullt mulig om du blir mer bevisst på hvordan du rydder. 


1 - Du har ingen plan

De aller fleste rydder bort ting som åpenbart er søppel og rot i et rom. Likevel kan rommet føles både rotete og overfylt. Dette er ofte fordi ting som ikke hører hjemme i rommet blir stående igjen. De har ikke en fast plass, du vet ikke hvor de hører hjemme eller hvor du skal sette dem.

Det kan også være ting som ikke har en funksjon lenger, eller at du rett og slett har for mange ting på for liten plass. 

Hvis du bruker litt tid på å planlegge hvordan rommene i ditt hjem skal fungere og brukes, vil ryddeprosessen bli langt enklere. Da vet du hvilke ting du har behov for og hvilke ting du ønsker rommet skal fylles med.  Alt det andre kan du fjerne.   

Kanskje har du selv opplevd å bli stående midt i stua med en gjenstand i hånden, helt uten tanker for hvor den skal eller hvor det er plass til den. Hva gjør du så? Jo, putter den inn i et allerede overfylt skap eller lenger den inn på roterommet og tenker at dette ordner vi senere. 

Har du en plan for rommene dine, vil det bli langt enklere å forholde seg til gjenstander du ikke aner hvor skal.  Det blir faktisk letter å bestemme seg for om du skal beholde gjenstanden eller kvitte deg med den. En gjenstand du har bruk for og ønsker, den finner du plass til.

Litt etter litt vil tingene finne sin plass og etterpå vil hverdagsryddingen gå som en lek.  Nå vet du hvor tingene hører hjemme og du slipper å bruke tid på å ta avgjørelser for hvor tingene skal.

Månedens tema for januar er hvordan du setter deg ryddemål, noe som kan hjelpe deg i planleggingsprosessen. 



2 - Du går fra rom til rom


Det er veldig enkelt å miste fokus når du rydder


Hvem har vel ikke havnet i denne fella…. Du starter i stua og får ryddet unna kopper og glass som skal settes i oppvaskmaskinen. På kjøkkenet snubler du over leker som ungene har slengt fra seg, du plukker med deg disse og tar turen innom barnerommet. Der plukker du med deg klær som skal til vask og før du vet ordet av det står du på vaskerommet og setter på en vaskemaskin…

Du klarer ikke å holde fokus, i stedet for å gjøre deg ferdig med ett rom, går du rundt og smårydder over hele huset. Dette er veldig lite effektivt, og en av årsakene til at mange føler at de rydder og rydder hele tiden. 

Trikset er å fokusere på rom for rom når du rydder. Hos Rydd bort rotet sonerydder vi, og det er en årsak til det. Vi holder fokus og vi rydder effektivt. Vi bruker tre bokser, kurver eller poser når vi rydder. I en boks skal søppelet legges, i den andre legges ting som skal andre steder i huset og i den tredje legges ting som kan gis bort eller selges. 

Når vi er ferdige å rydde tar vi med oss boksen med ting som skal til andre rom og setter det på plass. Søppelet kastes og ting som skal gis bort eller selges gjøres klart. På den måten unngår vi å bli distrahert av annet rot og klarer å gjøre jobbe konsentrert på ett sted av gangen. 

Du kan lese mer om sonerydding med Rydd bort rotet her.

3 - Du kjøper oppbevaringssystemer og bokser først


Jepp, organisering av tingene våre er gøy. Ingenting er så hyggelig for motivasjonen som ryddige hyllesystemer, blanke bokser og flotte esker med herlige farger. Men du, ikke kjøp inn bokser og hyller og alskens oppbevaringssystemer før du vet hva du skal oppbevare. Du må kvitte deg med rotet og alt du ikke trenger oppbevaringsplass til først.


Organisering av tingene dine er steget du tar etter at du vet hva du skal kvitte deg med og hva du skal beholde. Start derfor alltid med å rydde. Bestem deg for hva du skal kaste, hva du skal gi bort eller selge og hva du skal beholde.


Kjøper du inn oppbevaringssystemer før du rydder, er sjansen veldig stor for at det blir en del av rotet ditt….


Her kan du lese mer om hva rot egentlig er.


4 - Du tror du kan ta en storopprydding på kort tid


Du har endelig bestemt deg for å rydde huset ditt grundig. Enten du bruker Konmarimetoden eller går på med liv og lyst etter en annen plan, vil du kjapt oppdage at det tar tid å rydde.


Huset og hjemmet ditt har blitt til over tid. Det samme har rot og uorden. Ting fylles på til jul og bursdager, ja, egentlig hele året. Det er derfor ikke gjort over natten å rydde.


Når du innser at det tar tid å rydde i et hjem kan du senke skuldrene bittelitt og i stedet sette deg et ryddemål og lage deg en plan. Ved å rydde litt etter litt eller sette av tid til noen fokusområder, vil du oppdage at det blir langt enklere å holde motivasjonen oppe. Du vet hvor du skal rydde og du vil klare å gjennomføre. Det kan faktisk bli ganske gøy år rydde og du blir slettes ikke utslitt av litt fokusert og planlagt rydding hver dag.


I februar skal vi igang med en gratis ryddeutfordring, nemlig rydd et roterom. Start allerede i dag med å finne deg et rom du vil rydde og begynn planleggingen for dette rommet.


5 - Du har en “kan vente til senere” haug


Ok, har du en haug med “kanskje” eller “vet ikke” ting. Ting du er usikker på hva du skal gjøre med? Ting du ikke klarer å bestemme deg for om du skal beholde eller kaste/gi bort.


Du bestemmer deg for å vente til en annen dag, eller en annen gang med å ta beslutningen…
Det er nettopp slik rot oppstår. Du klarer ikke å si ja eller nei til tingene dine. Du utsetter å ta en beslutning og derfor hoper tingene seg opp rundt deg. Det blir rotete.


Da er det faktisk på tide å bli streng med deg selv. Si ja eller nei,  i stedet for kanskje, vet ikke eller kan vente. Og husk, er du i tvil så er det lov å si ja, men vit hvor den skal finne sin plass. Du vil rett og slett bli stolt av deg selv etterpå, og litt etter litt vil det blir enklere å ta slike avgjørelser. 

I rydd et roterom utfordringen i februar skal vi blant annet ta for oss ting som har følelsesmessig verdi for oss. Meld deg på nyhetsbrevet slik at du ikke går glipp av rydd et roterom utfordringen. 


6 - Du rydder andres ting


Aldri rydd, det vil si, kast, gi bort eller selg andres ting uten at de er med på det.

Det er to årsaker til det:

  1. Du vet ikke hva som er søppel eller rot, fordi det ikke er dine ting eller du som har interesse i tingene. 
  2. Du kan gjøre den andre lei seg, fortvilt eller sint 

Løsningen er å involvere dem. Tenåringene dine, samboeren eller ektefellen, involver dem. Vil de ikke? Da går du igang med det som er ditt og dine ting. Forhåpentligvis vil de etterhvert se at det er noe som også vil hjelpe dem og bli motivert til å bli med selv også.

Når det gjelder små barn har du selvfølgelig mer du skulle sagt om klær og leker. Men det er smart å ta de med i en tidlig fase. Da vil de lære å skille mellom rot, søppel og ting de skal beholde. Ved å lære dem dette legger du grunnlaget for en ryddigere og god hverdag også for dem. Husk dette, veldig mange er rotete i voksen alder fordi de aldri lærte å rydde.




7 - Du beholder ting i tilfelle du får bruk for dem


Det vil alltid være en god grunn til å beholde et plagg, en ting, hobbyprodukter, bøker, en kjøkkenting som du ikke har brukt eller sett i på årevis. For hva om du plutselig får bruk for den? Og hva om du plutselig får tid til å komme i gang med den hobbyen du kjøpte inn tingene til? Ja, hva om….

Jepp, dette er også en av de største årsakene til rot. Vi klarer sannelig alltid å finne på en god unnskyldning for å beholde ting. Ikke bare forårsaker dette rot, men det forhindrer oss i å rydde og holde det ryddig rundt oss.


  Svar på disse tre spørsmålene når du ikke klarer å bestemme deg: 

  1. Hva er det verste som kan skje om du kvitter deg med denne tingen?
  2. Ville du kjøpt den samme tingen på nytt igjen i dag?
  3. Er det virkelig verdt å bruke plass på å oppbevare disse tingene?


Hvis du trenger disse tingene er det enkelt å svare JA. Er du imidlertid i tvil er sjansen stor for at du føler du må beholde tingene i stedet for at du virkelig trenger dem...


8 - Kvitter deg bare med søppel


Vi er inne i en tid der gjenbruk er viktig for mange. Vi kvier oss for å kaste eller kvitte oss med fullt brukbare ting fordi det oppleves som sløsing. Men dersom du hele tiden skal tenke slik, vil det bli vanskelig for deg å holde det ryddig rundt deg. Spesielt dersom du også ønsker å skaffe “nye” ting til hjemmet ditt.

Det er altså ikke bare søppel som skaper rot, men ting du oppbevarer som du ikke bruker eller ikke kommer til å bruke. Det er god miljøtenking å gi bort eller selge ting du ikke lenger har bruk for. Husk at det kan være andre som både vil bruke og kan få glede av tingene som ikke har en funksjon for deg lenger.  I stedet for at de skal kjøpe nye ting, kan de gjenbruke det du ikke har bruk for. 

Ting som ikke hører hjemme i et rom, er også rot. Det kan være klær, trimapparater, bøker, gjenstander, sminkeprodukter ol.  Dersom du aldri plasserer tingene der de hører hjemme og har plassen sin, vil det alltid være rot rundt deg. Her kommer soneryddingen igjen inn som et hjelpende tiltak. 




9 - Du vil takle alt på en gang


Har du lyst til å rydde hele hjemmet ditt? Det er helt supert! Men husk, avhengig av hvor rotete og hvor mange ting du skal håndtere, så er dette en krevende oppgave. 


Si til deg selv at du faktisk har lov til å bruke tid på ryddeprosessen. Du kan ta små steg om gangen dersom det er riktig for deg. Som vi også nevner i punkt 4, tingene og rotet kommer inn i huset vårt over tid, det vil derfor ta tid å rydde. Det vil også ta tid å etablere en vane som gjør at du klarer å holde deg ryddig rundt deg. 


Første steg kan være å komme i gang med sonerydding med Rydd bort rotet. Meld deg gjerne på nyhetsbrevet med ryddetips direkte på e-post to ganger i måneden. 


Her finner du flere ryddetips

No results have been returned for your Query. Please edit the query for content to display.