mars 18

0 comments

Ta kontroll over rotet med disse 5 tipsene

By Nina Bakken Bye

mars 18, 2021

Rydde 15 minutter hver dag


Ta kontroll over rotet med disse 5 tipsene


Lange ryddeprosesser kan være både slitsomme og utmattende. Det er heller ikke alltid like greit å finne tid eller energi til å rydde mye på en gang. Har du fulgt Rydd bort rotet en stund, da vet du at gode ryddevaner og små steg er starten for deg som vil rydde og ikke minst, fortsette å holde det ryddig rundt deg. Det er selvsagt forlokkende å få noen til å komme hjem til deg å rydde opp en gang for alle, men om du ikke endrer dine ryddevaner, vil rotet raskt ta overhånd igjen.  Derfor... Ta kontroll over rotet med disse 5 tipsene. 



1. Fokus og små steg


Jobb fokusert med ett område eller kategori av gangen. Mange av oss virrer rundt i hele huset og rydder litt her og litt der. Kanskje starter du på soverommet og ender opp på kjøkkenet i samme ryddeprosess. På kjøkkenet fortsetter du å smårydde før du går tilbake til soverommet der du startet. I samme slengen havner du på vaskerommet med skitne klær og der er det selvsagt også mye å ta tak i. Resultatet er klattvis rydding som krever mer energi av deg. 

Rydd bort rotets strategi er å holde fokus på grunnrydding av en sone hver uke. Den uken vi for eksempel fokuserer på badet, går vi i dybden og rydder skuffer, skap, hyller, bokser mm. 15 minutter hver dag. Når vi grunnrydder kvitter vi oss med det som er årsaken til rotet, nemlig alle tingene vi ikke har bruk for. 

NB! Hverdagsryddingen i andre rom kommer selvsagt i tillegg, men målet med grunnryddingen, er å kvitte oss med det som er årsaken til rotet. Etterhvert som du grunnrydder vil du oppdage at hverdagsryddingen tar mindre og mindre tid.

Når du fokuserer på det du gjør blir ryddingen mer effektiv og du trenger ikke bruke så mye tid...  



2. Håndter tingene kun én gang


Unngå fristelsen til å legge bort ting for å gå gjennom senere... Dette er i mange tilfeller årsaken til at vi aldri klarer å kvitte oss med noe. Men også årsaken til at vi bruker mye tid på ryddingen. Når du sorterer gjennom tingene dine er det smart å ta en avgjørelse med en gang. Beholde, kaste eller gi bort/selge.  

For å gjøre dette enklere for deg kan du ha merkede bokser/papirposer klar til sortering. Jeg bruker gjerne papirposer fra matbutikken til denne sorteringen. Klær som skal doneres kan legges i plastposer med en gang, dersom det er ønsket innpakking fra mottakeren. 

Dersom du synes det er vanskelig å vite hva som er rot i ditt hjem, les dette innlegget om de 6 vanligste formene for rot.


3. Reduser samlingene dine


Det er gøy å samle på ting, og mange av oss gjør det, men noen ganger kan det rett og slett ta overhånd og føre til rot. Enten du samler på pynteugler, nisser, fløtemugger, kopper eller leser tonnevis med bøker og samler på garn eller knapper, klarer du ikke å begrense deg blir det til slutt rot. 

Begrensningens kunst er ikke enkelt, men det er fire ting du kan gjøre med en gang. 

1. Varsle alle som kjøper gaver til deg at samlingen din er stor nok. Gi heller tips om andre nyttige ting du har behov for eller be de gi noe til et veldedig formål om du har det du trenger. 

2. Slutt å kjøpe inn ting du ikke har behov for. Spar pengene til noe annet. Små beløp kan virke ubetydelig der og da, men i sum blir det mye. 

3. Kvitt deg med ting du ikke liker, eller ikke har behov for. Gi bort, kast eller selg. 

4. Ta vare på de tingene du virkelig er glad i, og har bruk for.


4. Oppbevar ting du er "usikker" på 


Når vi rydder dukker det av og til opp ting vi virkelig ikke vet om vi har bruk for. Bruk en boks/papirpose til dette formålet og legg ting i denne. Sett en "må brukes før" dato på posen og la den gjerne stå tilgjengelig i rommet du rydder om du vil. Dette kan være alt fra klær til hobbymaterialer og kjøkkenutstyr 

Noen vil kanskje gjemme boksen. Det vil jo gjøre det enklere å glemme tingene. Husk imidlertid på at dette er ting du virkelig er usikker på om du har bruk for. Det kan være ting du allerede har glemt som følge av rotet rundt, men som faktisk kan være nyttig for deg. Derfor er det jo fint om du kan ta det i bruk. 

I motsatt fall, når "må brukes før" datoen er der, da er det på tide å kvitte seg med innholdet. Da har du faktisk ikke bruk for det, eller du vil ikke finne tid til å ta det i bruk. Du bestemmer selv hvor lang tid du vil gi tingene en sjanse, men aldri mer enn 12 måneder. 

Ta en titt innom min nye serie om veien til en minimalistisk livsstil.



5. Kast eller gi bort alt du ikke bruker

 


Selv om du ikke vil gi slipp på en ting fordi du mener den er verdifull for deg, er den ikke verdifull om du aldri bruker den. 

Ta for eksempel gaveesken med såpe og bodylotion du fikk av barna dine eller en god venninne. Den er verdifull for deg fordi du fikk den av noen du er veldig glad i, men likevel bruker du ikke gaven... Enten fordi du ikke har hjerte til å ta gaven i bruk, eller fordi du ikke liker lukten. Gaven er kjøpt for å brukes, ikke sant? For at du skal kose deg og kunne smøre deg inn med gode dufter. Bruk den eller gi den bort til noen som vil ha glede av den. 

Jeg vil tro at det rundt omkring i hjemmet ditt finnes ting du selv har kjøpt som sjelden eller aldri har blitt brukt. Det kan være bomkjøp av klær, campingutstyr fordi du hadde en plan om å bli friluftsmenneske, hobbyutstyr fordi du hadde gode intensjoner om en ny hobby osv. 

Selv om tingene på sitt vis er verdifulle og slettes ikke søppel, betyr det ikke at du skal fortsette å oppbevare dette. Det er helt sikkert noen som vil ha mye mer glede og nytte av disse tingene enn deg. Gi bort eller selg tingene som ikke er ødelagte. 


Du vil kanskje også ha nytte av disse 


mars 8, 2024

Kjøkkenbenken er et av stedene mange benytter som

februar 29, 2024

Rot påvirker oss langt mer enn mange av

desember 1, 2023

6 steder du bør rydde og vaske før