oktober 13

0 comments

Rydde bøker og barnebøker – Uke 42

By Nina Bakken Bye

oktober 13, 2019


Rydde bøker og barnebøker - Uke 42


Denne ukens ryddeprosjekt går ut på å rydde bøker og barnebøker. Overfylte bokhyller har sin sjarm. Overfylte bokhyller hvor bøker, pyntegjenstander og andre ting sloss om plassen, vil derimot bare oppleves kaotisk og rotete. 

Mange av oss sluker bøker og har så mange av dem at bokhyllene truer med å kollapse. Da er det lurt å ta en gjennomgang av og til. Det samme gjelder barnebøker. Når barna vokser fra pekebøkene og tenåringene snart er klar til å flytte ut, er det ikke behov for å la disse bøkene ligge framme. Jovisst kan det komme barnebarn, men plukk de fram når det skjer. 

Det er viktig for meg å presisere at dette ikke nødvendigvis handler om å kaste eller kvitte seg med flest mulig bøker. Dette handler nok mer om å få oversikt, og bli bevisst alle bøkene du omgir deg med. Når du får oversikt er det også enklere å frigjøre seg fra noen av bøkene. Når du får oversikt er det enklere å bli bevisst på hvilke bøker du vil beholde og hvilke bøker du vil ta med deg videre i livet. 

Kokebøker, fagbøker, studentbøker ol tar vi ved en senere anledning. 


Sett deg et mål...  


Rydding og systematisering av bøker kan være en tidkrevende og slitsom jobb. Før du starter med jobben er det smart å sette seg et mål. Det er enklere å rydde når du vet hvorfor du gjør det. Her er noen forslag til målsetting: 

- Kvitte deg med så mange bøker, at alle du har igjen, får plass i bokhyllen på stua/loftet eller et annet rom. 

- Skaffe deg oversikt over alt du har, pakke ut av kasser og bokser og få alt kategorisert og plassert i nye bokhyller 

- Systematisere og rydde bokhyllen slik at den blir et vakkert blikkfang i stua. 

- Komme i gang med oppbyggingen av det biblioteket du har drømt om. 

- Få oversikt over alle hobbybøkene og samle de på ett sted


Nyttige tips 


BARNEBØKER:

1. Har du barnebøker, start med disse. For de av dere som har veldig mange barnebøker fordelt på stue, og barnerommene, vil jeg anbefale å gå systematisk til verks. Gå gjennom hylle for hylle, kasse for kasse. Da blir det ikke overveldende og du kan når som helst stoppe uten at det er alt for mye å rydde på plass igjen. 

2. Start på det eldste barnets rom. Fjern bøker som han/hun har vokst fra og ikke leser i mer. La imidlertid spesielle bøker og favorittbøker få stå igjen. 

3. Gå deretter videre til de yngre barnas rom og gjør det samme. Nå kan du også sette inn bøker fra de eldre barnas rom dersom det er naturlig. 

4. I mange familier er barnebøkene felles, det kan derfor være fint å ha en egen hylle eller del av de voksnes bokhylle der familiens barnebøker får stå. 

5. Bøker barna har vokst fra kan sette bort i kasser med lokk. Men gjør kun det om du har plass til det og er sikker på at bøkene vil komme til nytte igjen. Har du liten plass kan du høre om bruktbutikker, loppemarked eller bruktbokhandlere vil ta imot. 

6. Kast alt som er ødelagt.


ØVRIGE BØKER

Nå er vi klar for øvrige bøker. Dette kan bli en stor eller liten jobb, avhengig av hvor mange bøker du/dere har. For deg som har veldig mange, kan det enkleste være å gå gjennom kategori for kategori. 

1. Start med bøker som har en fast plass i bokhyllen. Har du to eller flere av noen, beholder du ett eksemplar. Fjern bøker du ikke liker eller aldri kommer til å lese. Ikke la de ta opp plass i bokhyllen din, når du i stedet kan sette inn favorittbøkene dine der. 

2. Pocket bøker.  Slitte bøker, hundrevis av bøker i forskjellige serier... Er det noe du virkelig ønsker å ta vare på? Skal du lese serien flere ganger eller er det morsommere å gå i gang med en ny serie? Har du liten plass er det greit å kvitte seg med noen i alle fall.

3. Leksikon... Tja, hvem bruker leksikon i dag? Gjør du det? Ok, da er det bare å beholde. For noen har disse også en affeksjonsverdi, men vær ærlig med deg selv. Det er tross alt bare bøker... 

4. Når du organiserer bokhyllene dine kan det være greit å dele inn i kategorier som romaner, krimbøker, biografier, historiebøker, reisebøker, vinbøker osv. Da er det enklere å finne igjen bøkene når du trenger dem. 

5. Organisering i farger er viktig for noen for å skape ro i interiøret. Selv er jeg opptatt av boken og bokens innhold, det vil derfor være vanskelig for min del å finne igjen en bok om jeg skulle sortere etter farger. Men her må du finne ut selv hvilken funksjon som er viktigst for deg. 

6. Alfabetisk rekkefølge etter navn på forfatter er riktig for noen. 

7. Når du har fått system på bøkene i bokhyllen er det tid for bøkene i stablene på gulvet, bordet og i kasser... Ta en gjennomgang og vær kritisk til hva du skal beholde og hva du kan kvitte deg med. Hva skal du med bøker som ligger gjemt i en kasse? Er de i bruk? Leser du noen ganger i dem? Hvorfor er det så viktig for deg at du har beholdt dem? 


Oppbevaring

Bøker kan oppbevares i hyller, skap, kasser, på bord og til og med i tallerkenhyller. I stedet for å kjøpe nye oppbevaringsløsninger, kan det være lurt å ta en gjennomgang av bøkene du har og avklare om du virkelig vil beholde alle. Kanskje klarer du deg med de hyllen du har. 

Ta en titt innom Pinterest hvor jeg har samlet en rekke bilder av bokhyller 🙂