juli 1

0 comments

Planlegg og kom i gang med rydding av garasje/hagebod

By Nina Bakken Bye

juli 1, 2019Planlegg og kom i gang med rydding av garasje/hagebod


Det kan være overveldende å gå i gang med store ryddeprosjekt som garasje og hagebod kan være. I juli bryter vi imidlertid ned denne oppgaven i små steg her hos Rydd bort rotet. Ved å jobbe systematisk og fokusert med oppgavene vil det bli enklere å gå i gang med ryddeprosjektet du kanskje har utsatt over tid. 1. juli er dagens oppgave følgende: Planlegg og kom i gang med rydding av garasje og hagebod. 


Start med planleggingen


Før du setter i gang med den praktiske ryddingen er det lurt å ta noen førbilder av områdene du skal rydde. For mange hjelper det også å se på inspirerende bilder av rommet de skal rydde, som disse garasjene du finner på Rydd bort rotets pinterest konto. Men ikke bruk for mye tid på å drømme deg bort, husk at du har en jobb å gjøre. 

Planlegging av hva du vil bruke hageboden og garasjen til er viktig. Det hjelper deg nemlig til å ta valg når du skal bestemme deg for hva som skal beholdes og hva som skal bort. Planlegging og sette seg mål er månedens tema i januar. Det handler om å sette seg mål som motiverer og er meningsfulle for deg. 

Her er noen punkter som kan hjelpe deg å komme igang med din planlegging:

  • Skal garasjen/hageboden brukes kun som lagringsplass eller skal du ha en arbeidsplass/arbeidsbenk her også? 
  • Avhengig av varme og fuktighet, hva kan oppbevares her uten å bli ødelagt.
  •  Hvilke ting og kategorier skal du oppbevare i garasjen/hageboden? 
  • Hvilke oppbevaringssystem har du som kan brukes videre. Hvilke system kunne du tenkt deg om du kan lage/kjøpe noe nytt?
  • Hvor mye tid har du til å rydde i juli? Sjekk kalenderen og sett evt. av litt tid. 


Rydde i små steg


Når du har svart på de fleste av punktene ovenfor er det på tide å komme i gang. Bestem deg for hvor mye tid du vil sette av og hold deg til det. Min anbefaling er at du ikke holder på for lenge. Da vil du raskt kunne gå lei, og det blir vanskeligere å ta stilling til hva du skal beholde og hva du skal kvitte deg med. Sett klokka på nedtelling og jobb fokusert til den piper. Bruk pausen til å gjøre noe helt annet, tenk på hva du har fått gjort og om du er fornøyd med innsatsen. 

Det er viktig å tenke på at garasjen og hageboden ikke ble rotete over natten. Det er derfor heller ikke gjort på noen få timer å rydde og lage et system som vil fungere framover. Ved å jobbe med små steg, blir du vant med å rydde i garasjen og hageboden. Det blir enklere å jobbe inn systemer som vil holde det ryddig i framtiden og det vil bli enklere å ta stilling til hva som hører hjemme her eller ikke. 


Lag deg et sorteringsted


Dagens praktiske oppgave er å rydde plass til ting du skal sortere. Du trenger en åpen gulvplass hvor du har plass til å sette fra deg ting som skal oppbevares et annet sted, ting som skal gis bort, ting som skal selges og ting som skal kastes. Du kan gjerne også ordne med bokser / esker hvor du kan sortere de mindre tingene med en gang. Det gjør det enklere å holde oversikt.  


Planlegg og kom i gang med rydding av garasje/hagebod


Den praktiske ryddingen


Det er lurt å gå systematisk til verks og gjøre deg ferdig med ett sted i gangen. Unntaket er om du har mange store ting du vet du skal kvitte deg med. Feks. sykler, dekk, hagemøbler ol. Da kan du med fordel starte med disse. Det vil gi deg bedre plass til å håndtere alt det andre. 

Sorter tingene i følgende kategorier: 

1. Søppel - husk kildesortering

2. Beholde

3. Gi bort

4. Selge

5. Flyttes til et annet rom 


Planlegging og forberedelser er noe vi ofte hopper over. Vi vil gjerne gå direkte igang med den praktiske ryddingen. Men å sette av litt tid til å planlegge bruken av det rommet vi skal rydde, gjør det langt enklere å ta stilling til hva vi skal beholde eller ikke. Den praktiske ryddeprosessen vil derfor gå langt enklere og raskere enn om du rydder uten en plan. 


Her finner du flere "Dagens ryddetips"