juli 2

0 comments

Garasjerydding vi starter med å lage et sorteringssted

By Nina Bakken Bye

juli 2, 2019


Garasjerydding vi starter med å lage et sorteringssted


Av og til så kan man undre seg over hva en garasje egentlig skal brukes til. Jeg har alltid tenkt at en garasje skal inneholde en bil og bilutstyr. Så feil kan man altså ta…. Etter at vi fikk barn ble det mindre og mindre plass til bilen vår. Til slutt ble det ikke plass. 

Inn flyttet nemlig sykler til 6 store og små mennesker. Ettersom fire barn gjerne kan arve sykler etter hverandre, var det ikke aktuelt å kvitte seg med noen sykler før de enten var for små til alle, eller utslitt. Så var det skiutstyr, og her gjaldt samme regel som med sykler. 

Etterhvert bygget vi en egen hagebod, men før den tid måtte blomsterjord, gressklipper og hageutstyr lagres i garasjen.

Trampoline… ja den måtte også være et sted på vinteren...

Ettersom vi også fyrte med ved, ja, da måtte vi jo oppbevare den et tørt sted. 

Garasjer og hageboder benyttes veldig ofte til oppbevaring av både store og små ting. De skal romme mange ulike kategorier og det krever både orden og system for å holde oversikt over alt. I tillegg skal disse stedene også fungere som arbeidsrom med snekkering, støping, maling, omplanting og frøsåing. 


Du må vite hvordan du skal kvitte deg med alle tingene du ikke lenger har bruk for 


I dag skal du planlegge litt mer før du går i gang…. Du må nemlig vite hvordan du skal kvitte deg med alle tingene du ikke lenger har bruk for. Gjør denne oppgaven i dag, ikke utsett. Det er nemlig viktig for hele ryddeprosjektet ditt at du vet hvor du skal levere tingene du ikke har bruk for.

1.Selge eller gi bort

Hvis du har mange ting som er hele og fine og kan gjenbrukes av andre, må du bestemme deg for om du vil gi de bort eller forsøke å selge de. Be om hjelp til å vaske og gjøre klar disse tingene. Ta bilder i godt lys og legg ut for salg så raskt som mulig. Det kan være lurt å sette som kriterie at tingene må hentes raskt. Du kan også legge ut ting som er gratis mot henting. 

Det finnes etterhvert flere organisasjoner rundt omkring i landet vårt som tar imot brukt sportsutstyr. Ta kontakt med din kommune eller google nærområdet ditt om du ikke er kjent med disse fra før. Ta gjerne kontakt på forhånd, noen av disse kan også være behjelpelig med å hente ting om det er vanskelig for deg. 


2. Søppel

Søppel. Noe av det som har samler seg over år i en garasje eller bod er rett og slett søppel. Kanskje er det noe du har tenkt å reparere, men aldri hatt tid til. Kanskje er det noe som er utslitt og har utøvd sin funksjon. Kanskje har du allerede erstattet den gamle trillebåren med en ny uten å kvitte deg med den gamle. Rundt omkring i garasjer ligger det ting som er erstattet med nye, uten at de gamle er fjernet. 

Har du veldig mye søppel, må du vurdere om det er behov for å bestille en container. Disse finnes i ulike størrelser, forhør deg om pris. Har du henger eller stort nok bagasjerom på bilen, kan du vurdere om det er nok å kjøre noen turer på gjenbrukstorget i din kommune. Undersøk åpningstider i sommer. 


Først sorterer du - deretter håndterer du tingene


Når du vet hvordan du skal håndtere tingene du ikke lenger skal beholde, er du klar for den praktiske ryddingen. Planlegg hvor mye tid du kan sette av og husk at deler av denne tiden skal du bruke til å håndtere tingene du har sortert.

I går ryddet du plass til et sted å sortere tingene dine. Hver gang du avslutter en ryddeoppgave skal du håndtere tingene som er sortert slik at det ikke blir overfylt her. Du kan selvfølgelig vente med å kjøre avsted søppel til du har fylt opp et henger lass, men ting som skal selges må du fotografere og legge ut for salg med en gang. Det viktigste er at du håndterer denne sortering plassen så ofte som nødvendig, slik at det ikke blir et overfylt sted du ikke lenger har oversikt over. 

Finn fram esker du kan bruke til sortering av ting innenfor disse kategoriene og lag plass på gulvet til sorteringen. I morgen skal vi rydde i de store tingene. 

Planlegg og kom i gang med rydding av garasje/hagebod


Inspirasjon 

Ta gjerne en titt innom pinterestkontoen til Rydd bort rotet. Der har jeg samlet mange praktiske og flotte oppbevaringsløsninger til kjøkkenet.

Hold vedlike ditt ryddige kjøkken gjennom sonerydding. En uke hver måned har kjøkkenet fokus når vi grunnrydder. Les mer om sonerydding her. Meld deg også på nyhetsbrevet. Hver søndag, samt den 1. i hver måned, sender jeg deg en epost med påminnelse om hvilken sone vi rydder i og nyttige ryddetips.


Her finner du flere "Dagens ryddetips"