november 11

Ryddetips til stuen – slik kommer du i gang

Ryddetips til stuen - slik kommer du igang


Stuen er et av våre mest brukte rom. Her samles gjerne hele familien etter skole, jobb og fritidsaktiviteter. For å få være mest mulig sammen, drasser vi gjerne hobbyer, jobb, lekser, leker og husarbeid inn i disse rommene i tillegg til det som er der fra før. Noen tørker klær, bretter og til og med stryker klær her fordi det ofte er godt og varmt og så kan man se tv samtidig. Ungene elsker å tømme lekene utover og være der de andre i familien er. Du kan også finne stuer med trimsykkel og tredemølle, ja til og med styrkeapparat. Regnskapsbøker utover spisebordet, scrappeprodukter, stoffer, garn ja det meste finner veien til et stort og godt spisebord. Stuene våre har med andre ord en hel liten verden av funksjoner. 

Hva er din drømmestue og hvordan vil du bruke den? 

En stue vil også endre seg etterhvert som du og familien din endrer dere. Dette fører ofte til rot. Endring av interesser og behov har gjerne en glidende overgang hvor vi nesten ikke legger merke til at tingene våre ikke er i bruk lenger. De står der av gammel vane rett og slett. Tenk på hvilken situasjon du og familien er i nå. Hva skal dere bruke stuen til? 

Ha alltid dette i bakhodet når du rydder. Hva skal stuen brukes til og trenger du da tørkestativ, trimsykkel, lekekasse, symaskin osv. i stuen? Hva med puslespill, barnebøker, spill og lignende? Er det på tide å gi disse bort, eller er du midt i den fasen der disse tingene trenger en plass. Tenk også på hvor ofte tingene blir brukt. Ofte er det veldig spennende med pulsespill og spill som kan hentes ned fra et skap eller kanskje fra et annet rom.


15 minutter rydding hver dag

Min anbefaling er å rydde 15 minutter hver dag i den sonen vi jobber i. Det er helt utrolig hvor mye du kan få ryddet i løpet av 15 minutter. Sett på stoppeklokken og fokuser på det du skal gjøre. Om du velger å bruke 15 minutter og ta de ryddetipsene du straks skal få, så er det flott. Det ideelle er om du klarer å ta 15 minutter i tillegg og rydde hva som helst. Jeg kommer tilbake til mer om 15 minutters rydding og hvorfor jeg er overbevist om at du har tid til det, i en annen artikkel. Men i det store og hele handler det om hva du ønsker å prioritere tiden din på. 

Ukens ryddetips stue og spisestue

Ukens ryddetips for sone 3, stue og spisestue er klar. Du kan velge om du vil gjøre disse to oppgavene i tillegg til 15 minutter rydding i sonen hver dag, eller om du vil la de inngå i 15 minutters ryddingen din. 

1. Fjern alt du vet ikke hører hjemme i stuen din.  

Sett av 15 minutter eller 2 x 15 minutter og fjern alt som ikke hører hjemme i stuen din. Har du flere stuer, eller veldig mange ting, kan du fordele denne jobben over flere dager. Husk, om du har mange ting, er det ikke meningen at du skal klare å rydde alt i løpet av en uke. Vi kommer tilbake til denne sonen flere ganger i året og litt etter litt skal det bli ryddig her. 

Her er noen tips til hva du kan fjerne. Rydd bort avisbunker, skitne kopper, ukeblader du ikke har lest i på mange år, reklame, leker fra steder de ikke hører hjemme, klær, verktøy osv. osv. Alt som ikke hører hjemme i stuen må deretter legges på plass i de rommene de hører hjemme. Enten det er boden, vaskerommet, oppvaskmaskinen, lekerommet eller andre plasser. Kast det som er søppel og gi bort eller selg ting du ikke lenger har bruk for. Det kan være kjekt med tre til fire bokser, esker, kurver som du sorterer tingene i med en gang. Til et annet rom - gi bort - kaste. 


2. Rydd spisebordet

Ingenting er så flott som et ryddig spisebord. Ingenting tiltrekker seg rot som et spisebord. Her trekker vi fram hobbytingene våre, leser aviser, gjør lekser, jobber, spiser middag sammen med venner og sikkert mange andre ting. Her pynter vi til fest og koser oss med familie og venner. 

Legg merke til hva og hvilke ting det er som samler seg på spisebordet ditt. Hva kan du gjøre for å hindre at det blir slik? Hva kan du gjøre for å få ryddet raskt opp etter bruk. Aviser og reklame? Sørg for at det blir en del av kveldsrutinene dine å kaste dagens aviser og reklame. Ikke la det samles over flere dager. 

Har du barn som har ting de trenger til hobbyer og lekser kan det være en idé å legge tingene i hver sin kurv/boks med lokk som kan plasseres i, på eller under en hylle. Barna lærer seg at det de legger i boksene sine, det finner de igjen der. 

Bruk 15 minutter og rydd så mye du klarer. 


Organiseringstips

Trenger du inspirasjon til oppbevaring og innredning av stuen din? Jeg har samlet en rekke inspirasjonsbilder på Pinterest. Følg meg gjerne hvis du vil holde deg oppdatert på nye inspirasjonsbilder. Ta en titt og la deg inspirere, men ikke drøm deg bort så lenge at du ikke rekker å rydde..... 


Flere ryddetips finner du her


Tags

Ryddetips stue


You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350