10 ryddestrategier som gradvis gjør hverdagen enklere

10 ryddestrategier som gradvis gjør hverdagen enklere

Rot i hjemmene våre hindrer mange i å bo og leve slik de egentlig har lyst til. Alt for mange bruker tiden sin på å rydde. Flytte på ting og lete etter ting. 10 ryddestrategier som gradvis gjør hverdagen enklere er noe jeg tipset Marianne om. Marianne er en av mine nyeste følgere og kom med et lite hjertesukk rett før jul.

Jeg har så lyst til å glede meg til å gå inn døren hjemme. I stedet for å hele tiden tenke på alt jeg må gjøre, alt jeg må rydde, vil jeg tenke på det jeg har lyst til å gjøre.

Marianne fra Egersund

Det er mange som Marianne, som føler at de rydder hele tiden og som føler at hjemmet deres tapper dem for energi. Men hvordan kan vi klare å gjøre noe med det? Hvor skal vi starte slik at vi klarer å skape det ryddige hjemmet vi drømmer om?

Et liv og et hjem med færre ting er langt på vei mye enklere enn med alt for mange ting. Våre 10 strategier er ikke unik for Rydd bort rotet, men disse har vi prøvd selv og vi vet de virker. Jeg håper du også vil erfare det samme, og skape deg det hjemmet og livet du drømmer om.

1. Start med små steg – feks. i roteskuffen på kjøkkenet

Det tar ikke lang tid å rydde en skuff. Likevel, for mange er det vanskelig å motivere seg til å rydde roteskuffen. Det er så mye annet som burde vært prioritert å rydde i først.

Start likevel med roteskuffen. Selv om det virker lite og ubetydelig. Selv om du aller helst skulle ryddet hele kjøkkenet.

Kast ting du ikke har bruk for, ting du samler på uten å tenke over hvorfor. Her kan du se før og etter bilder av min roteskuff. Den er fortsatt like ryddig i dag.

Når roteskuffen din er ryddet, kjenn på følelsen du sitter igjen med. Den er god, ikke sant? Dra ut skuffen og se hvor ryddig og oversiktelig det er der. Jeg er sikker på at du blir motivert til å rydde en skuff til, og enda en… Du er ett steg videre og det tok ikke så lang tid…

2. Rydd i 15 minutter

Rydd et lite område i 15 minutter. Etterpå er du ferdig. Du har ryddet i stedet for å bare tenke på det. Kjenn på godfølelsen. Har du lyst kan du rydde i 15 minutter til. Hos Rydd bort rotet rydder vi fokusert i forskjellige soner hver uke. Bestem deg for et sted du skal rydde, sett klokken på nedtelling 15 minutter og rydd fokusert. Her kan du lese mer om hvorfor det er smart å fokusere på 15 minutters effektiv rydding.

3. Tenk over hva du kjøper

Er du en av dem som stadig finner noe fint når du er på shopping? Som lar deg friste av reklamens gode tilbud selv om du egentlig ikke trenger noe nytt. Da kan det hjelpe å sette opp uadressert reklame nei takk på postkassen. Det kan også være lurt å avfølge/unsubscribe nyhetsbrev som ofte kommer med knall gode tilbud på interiør og klær og ikke minst hobbyting du bare må slå til på.

Det er ikke gode tilbud så lenge du i utgangspunktet ikke hadde tenkt å kjøpe det. Hvis det er noe du har behov for, noe du har spart til lenge, da er det noe annet. Men å handle ting fordi du blir så glad av det, fordi du fortjener det eller du har andre gode unnskyldninger, er å lure deg selv. Jo flere ting du trekker inn i hjemmet ditt som du ikke har bruk for, jo mer rot og lenger tid på rydding må du bruke.

Getting organized is a sign of self respect

Gabrielle Bernstein

4. Prøv søppelpose dietten

Dette er en morsom ryddemetode som mange rydde eksperter benytter seg av. Finn en plastpose eller tøypose og se hvor raskt du klarer å fylle den med søppel. Ta en runde i hjemmet ditt og plukk ting du kan kaste. Trenger du tips til ting du kan kvitte deg med? Meld deg på nyhetsbrevet og få tilgang til 100 ting du kan kvitte deg med.

Du kan gjøre samme poserydde dietten med ting du vil selge eller gi bort. Mange av oss har ting vi vil kvitte oss med, men som er for bra til å kastes. Forsøk å legge det ut for salg eller gi det bort til bruktbutikker eller lever det inn på gjenbrukstorg.

5. Gjør det overkommelig – små steg

Mange av mine følgere hadde en alt eller ingenting holdning da de begynte å ta rydding og organisering på alvor. Det har gjort at mange har blitt utbrent og ikke klart å holde det ryddig rundt seg etterpå. Marie Kondos ryddemetode er flott for deg som har anledning til å sette av tid å rydde alt på en gang. Men den er ikke for alle.

For deg som har mye annet å holde på med i tillegg til rydding, som feks. jobb, barn, fritidsaktiviteter ol. kan det være smart å rydde med små steg av gangen. Fokuser på noen områder du vil rydde og øv deg på å holde det ryddig der. Etterhvert som du klarer å holde det ryddig kan du utvide områdene. Dette gjør at du klarer å holde deg motivert til å rydde uten å bli utslitt og lei.

6. Bruk “habit tracker” eller logg

Har du hørt om eller prøvd “habit tracker” eller på norsk logg? Det viser seg at folk som skriver ned det de har spist, lykkes bedre med å redusere matinntak enn de som ikke noterer ned. Det samme gjelder treningsøkter, antall vannglass, bruk av penger osv. Alt du skriver ned klarer du å fokusere bedre på.

Hvordan kan dette hjelpe oss i å redusere mengden rot eller ting? Jo, ved å bestemme deg for at du feks. i januar skal kvitte deg med 31 ting eller rydde fokusert 15 minutter 3 eller 4 dager i uken, eller rydde alle skuffene i huset osv. Lag deg en liste på papir, eller digitalt, det kan være en kalender eller bulletjournal eller et skjema laget som habit tracker. (google habit tracker og du vil finne et tonn av inspirasjon)

7. Ikke start med sentimentale ting

Det er ikke klokt å starte med ting du er knyttet til følelsesmessig. Du vil ganske sikkert ikke klare å komme noen vei på evigheter. Start med ting du ikke har noe spesielt forhold til. Når du har fått erfaring med å kvitte deg med slike ting, er du klar for ting med følelsesmessig verdi.

Meld deg på nyhetsbrevet og skaff deg listen over ting du kan kvitte deg med….

100 ting du kan kvitte deg med

8. Alt du eier er noe du må ta vare på

Tenk på det, før du trekker det inn i hjemmet ditt. Er dette en ting du har lyst til å ta vare på? Tørke støv av? Vaske og bruke igjen og igjen? Er det en ting du vil finne en fast plass til slik at du enkelt kan rydde den bort? De aller fleste tingen vi eier er noe vi må vaske, tørke støv av eller vedlikeholde for at det skal holde seg fint og fungere som det er tenkt. Er du villig til det?

Hvis du tenker slik er det lettere å være kritisk til alt det nye vi trekker inn i hjemmet vårt og det er også lettere å kvitte seg med ting vi har fra før. Er tingene du eier noe du er villig til å bruke tid og krefter på å ta vare på? Orker og har du lyst til å flytte rundt på og tørke støv av alle pyntegjenstandene du synes er så fine i butikken. Hva med barnas leker? Kan det være bedre å ha tid til å leke med barna og noen få leker enn å fylle på med nye som du må bruke mye tid på å rydde i?

Hva vil du med tingene dine? Og hvor mye tid er du villig til å bruke på å vaske, flytte, rydde og ta vare på alle tingene dine.

9. Finn en fast plass til alt du skal ta vare på

Når du rydder er det smart å hele tiden tenke på at tingene du beholder skal ha sin faste plass. Det gjør det mye enklere å holde det ryddig å sette ting på plass. Har hver ting og hvert plagg sin faste plass, vil det gå raskt når du skal rydde.

Skal du kjøpe en ny ting eller et nytt plagg, er det lurt å tenke på hvor det skal oppbevares før du kjøper det. Skal du feks, kjøpe en ny vase som skal stå et bestemt sted i stua, er det lurt å tenke over om det som står der fra før skal plasseres et annet sted og eventuelt hvor.

Det er ofte dette som skjer med tingene våre når vi kjøper nytt. Vi har ikke tenkt på hvor tingene vi allerede har skal plasseres. Ofte havner de i et allerede overfylt skap eller skuff, eller kanskje i en eske i en bod.

10. Feir at du er i gang og den gode følelsen av letthet

Det er lov å feire hver lille ryddesuksess. Kanskje har du et mål, kanskje har du noe annet du vil bruke tiden din på enn å rydde. Hvis du har en hobby du ikke har tid til på grunn av rot og rydding, premier deg selv med litt tid til denne hobbyen. Premien trenger ikke koste noe, det må ikke være en ny ting, det er nok at du kan kose deg i ryddige omgivelser med en kopp kaffe eller te.

Husk, den god følelsen du får av at det er ryddig rundt deg, kan like gjerne komme fra en ryddig skuff med gensere i skapet ditt som et ryddig kjøkken. Små steg….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.