januar 1

0 comments

10 ryddestrategier som gjør hverdagen enklere

By Nina Bakken Bye

januar 1, 2020



10 ryddestrategier som gjør hverdagen enklere


Føler du at rot i hjemmet ditt hindrer deg i å bo og leve slik du har lyst til. Føler du at tingene er i veien for det du egentlig har lyst til å bruke tiden din på. Bruker du tid på å lete etter ting og føler du at du rydder hele tiden. I så fall kan du ha nytte av disse 10 ryddestrategiene som gjør hverdagen enklere.  En av mine følgere kom med et lite hjertesukk før jul: 

Jeg har så lyst til å glede meg til å gå inn døren hjemme. I stedet for å hele tiden tenke på alt jeg må gjøre, alt jeg må rydde, vil jeg tenke på det jeg har lyst til å gjøre.

Marianne fra Egersund

Kanskje kjenner du deg igjen i  dette lille hjertesukket og da er det fint å vite at det er fullt mulig å gjøre noe med det. Den lille hemmeligheten er rett og slett at du må skape deg gode ryddevaner i hverdagen. Ryddevaner som blir en positiv del av hverdagen din og ryddevaner som er smarte slik at du opplever at det faktisk blir ryddig rundt deg. 

 

1. Start med små steg og øv på de riktige tingene. 


Når du skal lære deg nye og gode ryddevaner er det viktig å ikke gape over for mange ting samtidig. Skal du springe maraton må du øve jevnt og trutt og du må øve på de riktige tingene. Det er ingen hensikt å bare trene på romaskinen, det vil være feil strategi. Trener du for mye, kan du gå lei og få slitasjeskader. Slik er det med rydding også. Du må øve på flere ting og du må øve på de riktige tingene. Skippertak og store ryddeprosjekter over kort tid kan slite deg ut og du kan gå lei. 

 

2. Rydd fokusert i 15 minutter


Rydd et lite område i 15 minutter. Etterpå er du ferdig. Du har ryddet i stedet for å bare tenke på det. Kjenn på godfølelsen. Har du lyst kan du rydde i 15 minutter til. Bruk gjerne samme soner som jeg bruker her hos Rydd bort rotet. Bestem deg for et sted du skal rydde, sett klokken på nedtelling 15 minutter og rydd fokusert. Her kan du lese mer om hvorfor det er smart å fokusere på 15 minutters effektiv rydding.

 

3. Tenk over hva du kjøper


Er du en av dem som stadig finner noe fint når du er på shopping? Som lar deg friste av reklamens gode tilbud selv om du egentlig ikke trenger noe nytt. Da kan det hjelpe å sette opp uadressert reklame nei takk på postkassen. Det kan også være lurt å avfølge/unsubscribe nyhetsbrev som ofte kommer med knall gode tilbud på interiør og klær og ikke minst hobbyting du bare må slå til på.

Det er ikke gode tilbud så lenge du i utgangspunktet ikke hadde tenkt å kjøpe det. Hvis det er noe du har behov for, noe du har spart til lenge, da er det noe annet. Men å handle ting fordi du blir så glad av det, fordi du fortjener det eller du har andre gode unnskyldninger, er å lure deg selv. Jo flere ting du trekker inn i hjemmet ditt som du ikke har bruk for, jo mer rot og lenger tid på rydding må du bruke.

 

Getting organized is a sign of self respect

Gabrielle Bernstein

 

4. Prøv 5 minutter "rydd opp"


Sett av 5 minutter hver dag til å rydde opp ting som har blitt rotet til i løpet av dagen. Det kan være å brette sammen et pledd, puffe opp og legge på plass puter, plukke opp ting fra gulvet, kaste søppel osv. 

 

5. Gjør det overkommelig - små steg


Har du holdningen "Alt eller ingenting" når du skal rydde? I så fall er ikke Rydd bort rotets metode noe for deg. Jeg har selv erfart å bli utslitt av ryddeprosessen fordi jeg har satt av en helg eller alt for kort tid til å rydde opp en gang for alle. Da jeg gikk over til å dele opp ryddeoppgavene i små steg over tid, klarte jeg endelig å knekke ryddekoden. Nå liker jeg å rydde og holde orden rundt meg. Det gjorde jeg ikke tidligere. 

For deg som har mye annet å holde på med i tillegg til rydding, som feks. jobb, barn, fritidsaktiviteter ol. kan det være smart å rydde med små steg av gangen. Fokuser gjerne på 15 minutter grunnrydding i de sonene jeg har lagt opp til i Rydd bort rotet.

 

6. Bruk "habit tracker" eller logg


Har du hørt om eller prøvd "habit tracker" eller på norsk logg? Det viser seg at folk som skriver ned det de har spist, lykkes bedre med å redusere matinntak enn de som ikke noterer ned. Det samme gjelder treningsøkter, antall vannglass, bruk av penger osv. Alt du skriver ned klarer du å fokusere bedre på.

Hvordan kan dette hjelpe oss i å redusere mengden rot eller ting? Jo, ved å bestemme deg for at du feks. i januar skal kvitte deg med 31 ting eller rydde fokusert 15 minutter 3 eller 4 dager i uken, eller rydde alle skuffene i huset osv. Lag deg en liste på papir, eller digitalt, det kan være en kalender eller bulletjournal eller et skjema laget som habit tracker. (google habit tracker og du vil finne et tonn av inspirasjon) Du kan også ta en titt på Ryddelistene jeg har designet, som inneholder egne sider med nettopp en slik habit tracker. 

 

7. Ikke start med sentimentale ting


Ofte kan det friste å starte ryddeprosessen med å kvitte seg med ting som har ligget lagret over tid. Kanskje noe du har et spesielt forhold til, men som ligger i kasser og esker og tar opp plass. Det er imidlertid ikke så lurt å starte med å rydde opp i ting som setter tanker og minner i sving. Dette kan føre til at du mister fokus, og egentlig aldri kommer skikkelig i gang.  

Start i stedet med ting du ikke har noe spesielt forhold til, som gamle vaskemidler, reklame, tomme shampoflasker osv.

Når du har fått erfaring med å kvitte deg med slike ting, er du klar for ting med følelsesmessig verdi. Trenger du tips til ting du kan kvitte deg med får du denne listen med 100 ting du kan kvitte deg med om du melder deg på nyhetsbrevet. 


100 ting du kan kvitte deg med

 

8. Alt du eier er noe du må ta vare på


Tenk på det, før du trekker det inn i hjemmet ditt. Er dette en ting du har lyst til å ta vare på? Tørke støv av? Vaske og bruke igjen og igjen? Er det en ting du vil finne en fast plass til slik at du enkelt kan rydde den bort? De aller fleste tingen vi eier er noe vi må vaske, tørke støv av eller vedlikeholde for at det skal holde seg fint og fungere som det er tenkt. Er du villig til det?

Hvis du tenker slik er det lettere å være kritisk til alt det nye vi trekker inn i hjemmet vårt og det er også lettere å kvitte seg med ting vi har fra før. Er tingene du eier noe du er villig til å bruke tid og krefter på å ta vare på? Orker og har du lyst til å flytte rundt på og tørke støv av alle pyntegjenstandene du synes er så fine i butikken. Hva med barnas leker? Kan det være bedre å ha tid til å leke med barna og noen få leker enn å fylle på med nye som du må bruke mye tid på å rydde i?

Hva vil du med tingene dine? Og hvor mye tid er du villig til å bruke på å vaske, flytte, rydde og ta vare på alle tingene dine.

 

9. Finn en fast plass til alt du skal ta vare på


Når du rydder er det smart å tenke på at tingene du beholder skal ha sin faste plass. Det gjør det mye enklere å holde det ryddig. Når hver ting og hvert plagg har sin faste plass, vil det gå raskt når du skal rydde.

Skal du kjøpe en ny ting eller et nytt plagg, er det lurt å tenke på hvor det skal oppbevares før du kjøper det. Skal du feks. kjøpe en ny blomstervase til stua, er det lurt å tenke på hvor den vil passe inn og om det er plass til den. Eventuelt hva du skal gjøre med det som står der fra før. 

 

10. Feir at du er i gang og den gode følelsen av letthet


Det er lurt å feire hver lille ryddesuksess. Kanskje har du et mål, kanskje har du noe annet du vil bruke tiden din på enn å rydde. Hvis du har en hobby du ikke har tid til på grunn av rot og rydding, premier deg selv med litt tid til denne hobbyen. Premien trenger ikke koste noe, det må ikke være en ny ting, det er nok at du kan kose deg i ryddige omgivelser med en kopp kaffe eller te.

Den gode følelsen av å ha det ryddig rundt seg er uvurderlig. 


Vil du gå i dybden og lære deg gode ryddevaner?


Sette mål og planlegge ryddeoppgaver = varige resultat

Som medlem av "Ryddig med små steg" vil du lære hvordan planlegging av ryddeoppgaver, og hvordan gode ryddemål, endrer dine ryddevaner positivt. Vi vil også jobbe konkret med hvordan du setter deg gode mål, og hvordan du best kan planlegge for den situasjonen akkurat du er i. 

Sett deg gode mål og planlegg for den situasjonen akkurat du er i - det vil skape positive ringvirkninger for mange deler av livet ditt

En god plan og et godt mål legger grunnlaget for ryddeprosessen din. Du vil bli bevisst på hvordan du ønsker å ha det rundt deg, og det vil bli enklere å bruke energien din på de riktige ryddeoppgavene. Er du ikke en planlegger fra før, vil du oppdage hvor stor og positiv effekt det vil ha på ryddevanene dine, men også på andre områder i livet ditt.


Relaterte innlegg

september 15, 2021

25 ting du kan gi slipp påEr du

april 25, 2021

6 grunner til at rydding er viktigDet skal

april 1, 2021

Lær deg å gi slipp på tingJeg har