juni 26

0 comments

Slik rydder du opp i roteskuffen eller roteskapet

By Nina Bakken Bye

juni 26, 2019


Slik rydder du opp i roteskuffen

Hvem har vel ikke et sted på kjøkkenet hvor det på et eller annet mystisk vis alltid samler seg opp rot. Det kan være en roteskuff eller et skap, en boks eller en skål. Det er så enkelt å ha et sted hvor du kan slippe alt som ikke har sin faste plass. Vet du hvorfor? Jo, det er fordi du slipper å ta stilling til om du skal kaste tingen eller finne en plass til den. Du slipper også bryderiet med å ta den med til det stedet i huset den egentlig hører hjemme. Men i dag er dagen kommet: Slik rydder du opp i roteskuffen eller skapet. 

Avhengig av hvor mye rot du har i skuffen kan det være lurt å ikke tømme hele skuffen utover bordet. Likevel, for å få oversikt skal du ut med alt, men bare noen ting i gangen. Husk imidlertid at det kan ta noe lenger tid enn 15 minutter… 

Først må du gjøre plass på kjøkkenbenken eller kjøkkenbordet. Ta først ut fem til seks ting og sorter i følgende kategorier. 

Søppel – ødelagte ting som ikke kommer til å bli reparert, ting du ikke aner hva er, knapper som aldri vil bli sydd i, morkne gummistrikk, uttørkede tusjer, penner som “spytter blekk” osv. Husk å sette fram en pose eller kildesorteringsbøttene slik at du kan kaste med en gang. 

Hører hjemme et annet sted slik som hårspenner, hårstrikk, klinkekuler, legofigurer, puslebrikker, perler ol. 

Hører hjemme på kjøkkenet. Husker du hvordan vi i starten av denne måneden reflekterte over hva vi vil bruke kjøkkenet til? Nå er det på tide å tenke på dette igjen. Ikke oppbevar ting på kjøkkenet som det passer best å oppbevare et annet sted i huset. Dette kan feks. være batteri som kanskje best passer sammen med lyspærer og slike ting. Det kan også være en del tegne og skriveutstyr som vil passe best på kontoret, barnerommet eller hobbyrommet. 

Usikkerkategorien. Her legger du alt du ikke vet hvor hører hjemme eller som du er usikker på om du kan kaste. Er det noen andre i huset som eier disse tingene, kan du knipse et bilde og spørre om de eier det og hva det skal brukes til. Ikke spør om du kan kaste det i første omgang. Utfordre de på hva de skal bruke det til. Vet de ikke er det greit å spørre om du kan kaste det. 

Hvor mye trenger du egentlig av de forskjellige tingene? Kulepenner er vel det som har en tendens til å samle seg opp en voldsom mengde av hos enkelte, men trenger du virkelig 32 stykker? Reduser mengden så mye som mulig av ting du har mye av. 

Organisering

Når du skal rydde tilbake på plass er det smart å dele skuffen inn i flere rom. Det gjør det både oversiktelig og ikke minst enklere å holde orden. Har du en skuff med mange rom er det vanskeligere å slenge fra seg ting som ikke passer nedi rommene. Det er også vanskeligere å slenge nedi ting når du har laget et system som ser ryddig ut og hvor de små tingene holder seg på plass og ikke flyter utover. Jeg legger ved før og etterbilde av min egen roteskuff på kjøkkenet. Åpner du skuffen i dag, et halvt år etter at jeg ryddet den, vil du se at det ser akkurat likens ut. Det har holdt seg ryddig. 

Lykke til du også med oppryddingen.  

Ta gjerne en titt innom pinterestkontoen til Rydd bort rotet. Der har jeg samlet mange praktiske og flotte oppbevaringsløsninger.

Hold vedlike ditt ryddige kjøkken gjennom sonerydding. En uke hver måned har kjøkkenet fokus når vi grunnrydder. Les mer om sonerydding her. Meld deg også på nyhetsbrevet. Hver søndag, samt den 1. i hver måned, sender jeg deg en epost med påminnelse om hvilken sone vi rydder i og nyttige ryddetips. 

Her finner du flere “Dagens ryddetips”